MENU
klinika

The Economist/ Ndikim Xi Jinping në tregje

Investitorët e huaj po ikin nga Kina

23.05.2022 - 11:28

Shekulli Jing’an, një ndërtim banesash me pellgje dhe gjelbërim të harlisur në Shangain verior, duhet të kishte qenë plot aktivitet ndërsa punëtorët bënin prekjet e fundit në banesa. Në vend të kësaj, zona është e heshtur. Një bllokim dy-mujor i qytetit me 25 milionë banorë ka detyruar zhvilluesin, një grup i madh i quajtur Yanlord, të ndalojë ndërtimin në kantier. Blerësit e shtëpive kanë qenë në avantazh për muaj të tërë, pasi disa nga zhvilluesit më të mëdhenj të vendit nuk paguajnë obligacionet dhe luftojnë për të ofruar shtëpi për blerësit e zakonshëm kinezë.

Tani Yanlord, i konsideruar deri vonë si në gjendje të tolerueshme, është detyruar t’u thotë klientëve se nuk do t’i marrin pronat e tyre në kohë. Të paktën 20 ndërtime banesash në të gjithë qytetin kanë njoftuar vonesa të ngjashme. Shumë projekte të tjera pronash janë detyruar të ndalojnë shitjen e njësive. Bllokimi ka qenë aq i rëndë saqë postblloqe policie janë shfaqur në të gjithë qytetin. Punëtorët, materialet e ndërtimit dhe agjentët e shitjes thjesht nuk kanë mundur të arrijnë në kantieret e ndërtimit. Ndërkohë, para-shitjet e shtëpive të Yanlord ranë me më shumë se 80% në prill, krahasuar me një vit më parë.

Kriza e pronave në Kinë nuk është e re. Por frika mes investitorëve të huaj për një katastrofë të madhe politike është në rritje. Kombinimi i një rënieje serioze në tregun e banesave dhe politikës së pakompromis të Xi Jinping për zero-kovid është vetëm një rebus i kohëve të fundit që i ka shtyrë menaxherët e fondeve të huaja të pyesin nëse Kina po humbet qasjen e saj pragmatike për menaxhimin e ekonomisë.

Këmbëngulja e Xi për të përdorur bllokime të zgjatura për të çliruar Kinën nga varianti Omicron, si dhe mbështetja e tij për luftën e Rusisë në Ukrainë, po shihen si ndjekje ideologjike që injorojnë realitetet ekonomike dhe gjeopolitike. Shtoni kohën e goditjes së tij ndaj grupeve të teknologjisë si Alibaba, një kompani e tregtisë elektronike, dhe ndikimin e gjigantëve të pronave si Evergrande, dhe kjo ndihmon për të shpjeguar pse disa nga grupet më të mëdha të investimeve në botë po vënë në pikëpyetje cilësinë e udhëheqjes në Pekini. Shumë ia atribuojnë këtë dhe fushata të tjera ideologjike përgatitjeve për kongresin e Partisë Komuniste që do të mbahet në vjeshtë, në të cilin zotit Xi pritet t’i jepen pesë vjet të tjera në detyrë. Ngjarjet e vitit 2022 mund të formësojnë mënyrën se si investitorët globalë e shohin Kinën për vitet në vijim.

Në pak më shumë se një vit, politikat e zotit Xi kanë pasur një ndikim të thellë në tregjet globale dhe një ndikim të dhimbshëm. Ata kanë trokitur 2 trilion dollarë nga aksionet kineze të listuara në Hong Kong dhe Nju Jork. Ofertat publike fillestare kineze në këto dy qytete pothuajse janë ndalur këtë vit. Firmat e pronave të Kinës kanë shitur vetëm 280 milionë dollarë në obligacione dollarësh me rendiment të lartë deri më tani në 2022, nga 15.6 miliardë dollarë gjatë së njëjtës periudhë të vitit të kaluar, sipas Dealogic, një ofrues i të dhënave. Brenda Kinës, vlera e aktiveve financiare në juanë të mbajtura nga të huajt ra me më shumë se 1 trilion juanë (150 miliardë dollarë) në tre muajt e parë të 2022, rënia më e madhe ndonjëherë. Instituti i Financave Ndërkombëtare (iif), një grup bankierësh në Uashington, parashikon që një total prej 300 miliardë dollarësh kapital do të rrjedhin jashtë vendit këtë vit, nga 129 miliardë dollarë në 2021.

Tregjet në tokë ishin një nga pikat kyçe në marrëdhëniet e Kinës me botën e jashtme. Besimi se ata do të vazhdonin të hapeshin dhe do të jepnin fitime të larta ndihmoi në ruajtjen e lidhjeve me financierë të fuqishëm perëndimorë që shpresonin ta bënin atë të pasur. Edhe pse marrëdhëniet midis Amerikës dhe Kinës u përkeqësuan gjatë viteve të Trump, dhe një luftë tregtare zbuti ndjenjën globale, një bollëk për letrat me vlerë në tokë pushtoi shumë nga grupet më të mëdha financiare në botë. Ndërsa marrëdhëniet me Perëndimin u përkeqësuan, rregullatorët në Pekin filluan të përshpejtonin reformat e premtuara prej kohësh, duke lejuar përfundimisht grupet e huaja financiare të zotëronin tërësisht bizneset e tyre në tokë.

Politikat ishin një shenjë e qartë se Pekini nënkuptonte biznes. Dhe Perëndimi iu kundërpërgjigj. Në vitin 2018, msci shtoi aksionet kineze në indeksin e saj kryesor të tregjeve në zhvillim. Pasuan disa përfshirje të tjera të indeksit, duke çuar në një humbje të papritur të hyrjeve në letrat me vlerë kineze në tokë. Midis fillimit të vitit 2017 dhe kulmit në fund të vitit 2021, ekspozimi financiar i huaj ndaj aktiveve të shprehura në juanë (aksione, obligacione, kredi dhe depozita) u trefishua nga rreth 3 trilion juanë në 10.8 trilion juanë.

Ai ngazëllim tani po shuhet shpejt. Shumë investitorë të huaj thjesht u rritën shumë entuziastë për Kinën në vitet e fundit dhe zgjodhën të injoronin rreziqet, thotë Hugh Young nga Aberdeen, një menaxher asetesh. Tregu tani po zgjohet. Pikëpamja nga shumë investitorë është se, megjithëse Kina nuk ka qenë kurrë më e hapur ndaj flukseve të kapitalit të huaj, ajo gjithashtu nuk ka qenë aq e papërkulur ideologjikisht në kujtesën e fundit.

Mbështetja e Kinës për luftën e Rusisë në Ukrainë ka çuar në shqetësime lidhur me pretendimin e saj ndaj Tajvanit, të cilin ajo thotë se përfundimisht do ta rikthejë me çdo mjet të nevojshëm. Shqetësimet gjeopolitike si ky janë pjesë e një rikalibrimi të gjerë të rreziqeve që lidhen me Kinën. “Rreziku i politikës është rritur ndjeshëm,” thotë Neil Shearing i Capital Economics, një firmë kërkimore. Kjo ka çuar në një rritje të primeve të rrezikut për aktivet kineze të kërkuara nga investitorët.

Disa grupe të mëdha investimesh po bëhen më publike në lidhje me këto pikëpamje. BlackRock, një menaxher gjigant i aseteve që është zgjeruar me shpejtësi në Kinë, tha më 9 maj se kishte zhvendosur pikëpamjen e tij 6-12-mujore të aksioneve kineze në “neutral” nga “mbipesha modeste”. Kjo është kryesisht për shkak të pamjes së keqe ekonomike, por reflekton edhe lidhjet e Kinës me Rusinë. Julius Baer, ​​një bankë private, tha në prill se po i jepte fund një thirrjeje pesëvjeçare që aksionet kineze përfundimisht do të bëheshin një “klasë e aktiveve bazë”.

Ky ndryshim ka kontribuar në një shitje të huaj të aksioneve dhe obligacioneve në tokë. Shitja e obligacioneve në juan është nxitur gjithashtu nga një monedhë më e dobët dhe norma më të larta interesi në Amerikë. Vlera e aksioneve të huaja në Kinë ka rënë me gati 20% në tre muajt e parë të vitit, ose me rreth 755 miliardë juanë. Pjesa më e madhe e kësaj rënie shpjegohet me një rënie të vlerësimit të aksioneve; csi 300, një indeks kryesor, është ulur me më shumë se 17% që nga fillimi i vitit. Por investitorët e huaj gjithashtu po zvogëlojnë ekspozimin e tyre. Zotërimet e kapitalit të huaj si pjesë e tregut të aksioneve të Kinës ranë nga rreth 4.3% në fund të 2021 në pak më poshtë se 4% në mars. Gavekal, një grup kërkimor, llogarit se totali i zotërimeve të kapitalit të huaj ka rënë me rreth 2% deri më tani këtë vit. Daljet e zgjatura të kapitalit nuk janë të sigurta; një ulje e shumëpritur e normës së interesit nga Banka Popullore e Kinës më 20 maj mund të nxisë ndjenjën. Por disa menaxherë të portofolit presin që flukset dalëse të vazhdojnë derisa të ketë më shumë qartësi rreth politikës ekonomike.

Humori i zymtë ka qenë i dhimbshëm për grupin e vogël dhe në rënie të teknokratëve liberalë të Kinës, të cilët janë ende duke punuar shumë për të mbrojtur një Kinë të hapur që është të paktën paksa e ndjeshme ndaj shqetësimeve të investitorëve globalë. Për vite me radhë rregullatorët kanë përdorur reforma të përcaktuara me kujdes për të shpërblyer investitorët afatgjatë dhe përkushtimin e tyre ndaj Kinës. Ndërsa ndjenjat u përkeqësuan në prill, ata arritën të ofrojnë një paketë reformash të shumëpritura të pensioneve private në një përpjekje për të tërhequr menaxherët e aseteve. Ishte një zgjidhje që rregullatorët kishin mbajtur në pritje se ndjenjat ndoshta do të përkeqësoheshin në fillim të këtij viti, thotë një menaxher i fondeve.

Shumë investitorë e shohin vitin 2022 si një vit më të mirë për drejtimin e ardhshëm të politikës. Pikëpamja optimiste, thotë kreu rajonal i një menaxheri global të aseteve, është se kjo periudhë e zymtë e ideologjisë, gabimeve të politikave dhe rritjes së vështirë është pjesë e përgatitjes për kongresin e Partisë në vjeshtë. Sapo kjo të kalojë, pragmatistët do të kenë më shumë kontroll mbi politikën. Zero-kovid do të shkatërrohet dhe mbështetja për ekonominë dhe firmat e teknologjisë do të jetë e bollshme.

Ky kamp përfshin shumë nga menaxherët e investimeve që e kanë hequr atë në Kinë për dekada të tëra. Bankat globale u kanë thënë investitorëve për 20 vjet se tregu kinez është një bast i njëanshëm. Ndryshimi i asaj narrative është pothuajse i pamundur. Vetëm një luftë mbi Tajvanin, ose një konflikt i nxehtë i kësaj natyre, mund ta prishë atë, thotë një bankier i huaj në Kinë.

Pikëpamja pesimiste është se zoti Xi është serioz për drejtimin në të cilin e ka çuar Kinën gjatë dy viteve të fundit dhe se e ardhmja do të jetë shumë më ideologjike. s&p, një agjenci vlerësimi, paralajmëroi më 19 maj se goditjet e politikave ndaj arsimit, strehimit, punës dhe mirëqenies sociale do të vazhdojnë me vite. Investitorët globalë kanë qenë të ngadaltë për të kuptuar rëndësinë e ndryshimeve të politikave të Kinës, thotë Nikolaj Schmidt nga T. Rowe Price, një menaxher investimesh. Nuk ka gjasa që gjërat të kthehen në normalitet së shpejti.

Politika e z. Disa investitorë shqetësohen se vendi i ka kthyer shpinën rritjes; se zero-kovid mund të jetë një shenjë e një lufte fraksionale në Pekin, ose që përfundimisht do të çojë në një. “Kur investitorët dëgjojnë se po tërhiqen në politikë, atëherë nervozohen”, thotë Sean Debow nga Eurizon Capital Asia, një menaxher asetesh.

Një rezultat i mundshëm në muajt në vijim është një divergjencë në rritje midis investitorëve jashtë Kinës dhe atyre me zyra të mëdha dhe në rritje brenda vendit, thotë Gene Ma i iif. Shumë grupe që kanë punuar për dekada për t’u hapur në vend po vazhdojnë të punësojnë më shumë staf. Investitorët që kanë hyrë në tregun tokësor përmes Hong Kongut, në të kundërt, mund të vazhdojnë të reduktojnë ekspozimin e tyre. Sido që të jetë, investimi në Kinë do të bëhet më i ndarë këtë vit.

/Përkthyer dhe përshtatur për Konica.al nga The Economist

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


The Economist/ Armët e reja ekonomike, shpata me dy tehe

A mund ta ndëshkojë Perëndimi Kinën siç ndëshkoi Rusinë?

Nga The Economist/ Histori suksesi apo tenxhere me presion?

A mund të mbajë gjatë bumi i pronave të Kinës?

Nga Bloomberg/ Kina po pengon furnizimin global

Çfarë po ndodh me fabrikat prodhuese të Kinës?

Nga Financial Times/ Oreksi i madh i Kinës, faktori kryesor

Bumi i mallrave çon në qiell kostot e transportit