MENU
klinika

"E rëndësishme të respektohet zgjedhja sovrane e tyre"

Aplikimi i Finlandës dhe Suedisë në NATO, Macron telefonatë me Erdogan

26.05.2022 - 18:15

Presidenti francez Emmanuel Macron dhe presidenti turk Rexhep Tajip Erdogan diskutuan kërkesat e Finlandës dhe Suedisë për t’u anëtarësuar në NATO në një telefonatë të enjten.

Sipas një lexim të thirrjes në Pallatin Élysée, Macron i theksoi Erdoganit “rëndësinë e respektimit të zgjedhjes sovrane të këtyre dy vendeve” që ai tha se ishte “rezultat i një procesi demokratik” dhe “një reagim ndaj evolucionit të mjedisit të tyre të sigurisë”.

Erdogan ka shprehur kundërshtimin e tij ndaj bashkimit të Finlandës dhe Suedisë në aleancën ushtarake, duke pretenduar se strehimi i supozuar i “organizatave terroriste” kurde duhet t’i ndalojë hyrjen e tyre.

Presidenti turk i tha Macronit se “kontaktet e Suedisë dhe Finlandës me individë dhe të ashtuquajtura organizata nën kontrollin e organizatës terroriste PKK/YPG nuk do të ishin në përputhje me frymën e aleancës nën NATO”, sipas Drejtorisë Turke të Komunikimeve.

Të dy udhëheqësit trajtuan gjithashtu krizën e sigurisë ushqimore, duke u fokusuar veçanërisht në “nevojën urgjente për të mundësuar eksportin e grurit ukrainas”, sipas Élysée.

 

 

“Ata diskutuan mënyrat e ndryshme të mundshme për të transportuar të korrat nga Ukraina, të identifikuara në bashkëpunim me Kombet e Bashkuara dhe ranë dakord të qëndrojnë në kontakt për të gjetur një zgjidhje shpejt”, tha Élysée.