MENU
klinika

Analiza

Po nëse vërtet, Putini përdor armët bërthamore?

23.05.2022 - 17:21

Dihet që presidenti rus Vladimir Putin po mendon të përdorë armë bërthamore.

Ai e ka paralajmëruar dy herë Perëndimin që të mos ndërhyjë në Ukrainë ose të përballet me “pasojat që nuk i keni hasur kurrë në historinë tuaj”. Kohët e fundit, Moska përsëri kërcënoi “pasoja të paparashikueshme” nëse SHBA-ja vazhdon të dërgojë armatime të avancuara në Ukrainë.

Drejtori i CIA-s, William Burns, ka thënë se “askush prej nesh nuk mund ta marrë lehtë” perspektivën që Putini mund të përdorë armët bërthamore.

Çdo përdorim i një arme bërthamore është i paimagjinueshëm për shumicën e botës, por sipas doktrinës aktuale ushtarake ruse – që zakonisht përshkruhet në stenografi si “përshkallëzimi në deeskalim” – Putini mund të zgjidhte një “demonstrim” bërthamor si një paralajmërim për të ndalur ndihmën e mëtejshme ushtarake amerikane.

Me fjalë të tjera, për udhëheqësin rus, përdorimi i një arme bërthamore taktike nga Rusia është plotësisht i mundshëm. Dhe kështu duhet të mendojë Perëndim gjithashtu.

Gjatë Luftës së Ftohtë, armët taktike bërthamore kishin rendimente që varionin nga dhjetëra ose qindra ton TNT deri në mijëra tonë. Këto armë vinin në shumë forma: bomba graviteti,  raketa me rreze të shkurtër veprimi, raketa kundërajrore, raketa ajër-ajër dhe ajër-tokë, madje edhe mina. Thuhet se arma më e vogël taktike në arsenalin bërthamor rus ka një rendiment prej rreth një të tretës së madhësisë së bombave Hiroshima ose Nagasaki, ose ekuivalente me rreth 5000 ton TNT.

Këtu janë tre skenarë, nëse Putin përdor armë bërthamore.

Skenari 1: Test në distancë

Më pak provokues do të ishte rifillimi i testimit bërthamor mbi tokë nga ana e Putinit. Dëmi aktual do të ishte i papërfillshëm, efekti psikologjik mund të ishte i madh: do të ishte shpërthimi i parë bërthamor nga një superfuqi që nga viti 1992 dhe bomba e parë e shpërthyer në atmosferë nga SHBA ose Rusia pas testeve të tilla u shpallën të jashtëligjshme me traktat në vitin 1963. Do të ishte gjithashtu një kujtesë e fuqishme që Putini ka armë taktike bërthamore me bollëk dhe është i përgatitur t’i përdorë ato.

Skenari 2: Shpërthim mbi Ukrainë

Një demonstrim më provokues do të ishte një shpërthim  i një arme më të fuqishme mbi vetë Ukrainën. Në një provë të vitit 1962, SHBA shpërtheu një bombë H 1.4 megaton në mes të Paqësorit, 250 milje mbi Tokë. Si rezultat, u fikën papritur dritat e rrugëve dhe u ndërpre shërbimi telefonik në Hawaii, 900 milje larg. Një shpërthim i ngjashëm i fuqishëm mbi Kiev nuk do të ishte vetëm spektakolar vizualisht, por ka të ngjarë të zhysë kryeqytetin në errësirë ​​dhe heshtje. Efektet EMP mund të shtrihen edhe në vendet anëtare të NATO-s. Por shkalla e dëmtimit është e paparashikueshme dhe ruseët gjithashtu mund të preken.

Skenari 3: Shpërthim tokësor në Ukrainë

Më e rrezikshmja – dhe, për këtë arsye, ndoshta më pak e mundshme – do të ishte përdorimi i një arme bërthamore taktike për të arritur një objektiv konkret ushtarak, siç është ndërprerja e shpërndarjes së armëve për ukrainasit që luftojnë në një qytet si Mariupol. Përndryshe, Putini mund të hedhë bombë në Ukrainën perëndimore – në tokat bujqësore midis Lviv dhe Kievit, për shembull . Në varësi të lartësisë së shpërthimit, mund të ketë pasoja të vazhdueshme radioaktive, ndoshta edhe në vendet anëtare të NATO-s dhe vetë Rusinë.

Nëse Putini do të sulmonte një qytet ukrainas me një armë një të tretën e prodhimit të Hiroshimës, viktimat dhe shkatërrimet e pronës që rezultojnë mund të afrohen me atë në Japoni, .

Ndërsa asnjë nga skenarët e mësipërm nuk është aktualisht i mundshëm, ata nuk janë as të largët. ]

Duke përjashtuar skenarët e një disfate të afërt ruse, një tjetër poshtërim si humbja e anijes kryesore ruse Moskva ose pakënaqësia e brendshme në rritje në Rusi mund t’i japë arsye Putinit për të filluar përdorimin e armëve bërthamore.

Por luftërat janë shumë të paparashikueshme.

Nuk ka dyshim se një demonstrim bërthamor është një opsion që është shqyrtuar në Kremlin.

Kjo shtron pyetjen se cila do të ishte përgjigja më e mirë e SHBA-së apo e NATO-s.

Është pikëpamja jonë që nëse Putin hedh një bombë bërthamore në luftën e Ukrainës, Presidenti Joe Biden duhet t’i rezistojë presionit për t’u përgjigjur në të njëjtën mënyrë dhe për të shmangur çdo opsion që mund të çojë në një shkëmbim bërthamor në përshkallëzim.

SHBA dhe NATO mund të përgjigjen gjithashtu duke përdorur mjete jo-kinetike si lufta kibernetike.

Për Biden, pavarësisht se çfarë vendos Putini, angazhimi i forcave duhet të jetë vetëm zgjidhja e fundit.

Burimi: Politico

Përktheu dhe përshtati: Konica.al