MENU
klinika

Analiza

A është kjo pika më premtuese e zbulimit të naftës në Tokë?

06.07.2022 - 11:59

Një mori zbulimesh të mëdha nafte nga ExxonMobil në Guajanën në det të hapur që nga viti 2015, ka parë që ish-kolonia britanike e varfëruar thellësisht të bëhet një pikë e nxehtë për aktivitetin e shpimit në det të hapur. Kjo ka ngjallur interes të konsiderueshëm në potencialin e naftës të Surinamit fqinj. Kolonia e dikurshme holandeze, e cila deri në korrik 2020 ishte përfshirë në një seri skandalesh që përfshinin ish-presidentin Desi Bouterse, ndan pellgun Guajana-Suriname. Ai pellg është pika qendrore e një prej bumeve më të mëdha në botë të shpimit në det, me zbulimet e fundit që tregojnë se ai ka potencial më të madh të naftës sesa u vlerësua nga USGS në 2001. Surinami, i cili ka rezerva modeste të provuara nafte prej 89 milionë fuçi dhe pompon 14,000 fuçi çdo ditë nga fushat në tokë, është gati të shijojë një bum epik të naftës në një shkallë potencialisht të ngjashme me atë që ndodhi në Guajana ku PBB-ja e vitit 2021 u rrit me 19.9%. Kjo ka potencialin për të rritur ndjeshëm ekonominë e varfër të ish-kolonisë holandeze e cila u ndikua ashpër nga pandemia Covid-19.

Besohet se Surinami në det të hapur ka një potencial të konsiderueshëm nafte. TotalEnergies, i cili është operatori, dhe 50% partneri Apache kanë bërë një mori zbulimesh të cilësisë së naftës të lehta në det të hapur Suriname Blloku 58. I pari ishte në pusin Maka Central-1 i cili u shpua në një thellësi prej 20,670 këmbësh dhe gjeti vaj të lehtë dhe kondensohet me gravitet API prej 40 gradë deri në 60 gradë. Zbulimi i fundit ndodhi në pusin Krabdagu-1, i vendosur 11 milje në jug-lindje të pusit të vlerësimit Sapakara South-1, i cili u shpua në një thellësi prej 17,300 këmbësh, është zbulimi i pestë cilësor në Bllokun 58 me 295 këmbë rrjetë. Paga e naftës është identifikuar në ato që Apache i përshkroi si “rezervuarë me cilësi të mirë”.

Së fundmi, Apache njoftoi testimin e suksesshëm të rrjedhës së pusit Krabdagu. Sipas shpimit me bazë në SHBA, të dhënat tregojnë se ka burime nafte në vend të deri në 180 milionë fuçi. Nafta bruto e gjetur u identifikua si e lehtë me gravitet API prej 35 gradë deri në 37 gradë. Kjo shpim i suksesshëm i vlerësimit vjen pas njoftimit të nëntorit 2021 për një test të suksesshëm të rrjedhës në pusin e vlerësimit të Sapakara Jugore, i cili identifikoi një rezervuar të vetëm nafte që mbante 325 milionë deri në 375 milionë fuçi naftë të zezë të lehtë me një API 34 gradë.

Blloku 58 i Surinamit besohet të jetë i vendosur në të njëjtën rrugë të naftës që kalon nëpër bllokun Stabroek në det të hapur të Guajanës. Pikërisht këtu Exxon, së bashku me partnerët Hess dhe CNOOC, kanë bërë mbi 30 zbulime të cilësisë së lartë, të cilat vlerësohet të përmbajnë 11 miliardë fuçi burime nafte të rikuperueshme. Zhvillimet më të fundit në Bllokun 58 mbështesin llogaritjet e bankës së investimeve Morgan Stanley për vitin 2020 se ajo përmban 6.5 miliardë fuçi burime ekuivalente nafte. Nëse ky modelim vërtetohet i saktë, atëherë Blloku 58 do të bëhet shtytësi kryesor i bumit të naftës në det të hapur të Mbiemrit. TotalEnergies dhe Apache po vazhdojnë operacionet që synojnë përcaktimin e potencialit të konsiderueshëm të Bllokut 58 me plane për të shpuar tre puse të tjera kërkimi dhe vlerësimi në bllok gjatë vitit 2022. Pas përfundimit të provës së rrjedhës së pusit të kërkimit Krabdagu filloi shpimi në pusin eksplorues Dikkop në pjesa qendrore e bllokut 58. Nëse identifikohen burime të mjaftueshme nafte, pritet një vendim përfundimtar investimi nga TotalEnergies dhe Apache deri në fund të vitit 2022.

Aktivitetet e eksplorimit nuk po ndodhin vetëm në Bllokun 58, Apache njoftoi në mesin e qershorit 2022 përfundimin e aktiviteteve të shpimit në bllokun 53 të Surinami në det të hapur. Apache me 45% interes pune është operatori i bllokut ndërsa kompania kombëtare e naftës e Malajzisë Petronas kontrollon 30 % dhe 25% e mbetur mbahet nga kompania spanjolle e energjisë Cepsa. Ndërkohë që nuk është bërë asnjë deklaratë nëse u zbulua naftë bruto me pusin Rasper të shpuar në segmentin veriperëndimor të Bllokut 53, aktivitetet e vlerësimit po vazhdojnë. Apache deklaroi gjithashtu se ka plane për të shpuar pusin e maceve të egra Baja në cepin jugperëndimor të Bllokut 53 në një vendndodhje afërsisht shtatë milje në verilindje të Bllokut 58 të zbulimit Krabdagu. Në dhjetor 2020, Petronas, që është operatori, zbuloi se së bashku me 50 % partner Exxon zbulimin e naftës në det të hapur të Suriname Bllokut 52 me pusin eksplorues Sloanea-1 të shpuar në një thellësi prej 15,682 këmbësh.

Zhvillimet e fundit treguan se bumi i sapolindur i naftës në Suriname po fiton vrull. Kjo do të sjellë një fitim të madh fiskal dhe ekonomik për Paramaribo, i cili ende po përpiqet të rindërtojë ekonominë e Surinamit pasi u ndikua ndjeshëm nga pandemia. Ndërsa sipas të dhënave të FMN-së, çdo ekonomi në Amerikën e Jugut, përveç Venezuelës, u rrit gjatë vitit 2021, Surinami u tkurr me 3.5%. Edhe në vitin 2022, kur shumë ekonomi rajonale pritet të kenë rritje të fuqishme, PBB-ja e Surinamit parashikohet të rritet me 1.8%. Këto shifra nënvizojnë urgjencën me të cilën Paramaribo ka nevojë për të tërhequr investime të huaja në energji dhe për të përshpejtuar lulëzimin e mbiemrit të naftës në det të hapur.

/Përkthyer dhe përshtatur për Konica.al nga OilPrice.com

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Rezervat globale po bien me një ritëm alarmues!

Analiza/ Ku është gjithë nafta?

Analiza/ Rrugët e mundshme

Si zgjidhet kriza globale e naftës?


Me sytë nga importi, dërgesat e emigrantëve dhe investimet e huaja

(Pa)varësia ekonomike e Shqipërisë

Gjiri Persik përgatitet për përfundimin e prodhimit të naftës!

Centrali më i madh të energjisë diellore në botë

Grupmosha që vuan nga deficite të mëdha në arsim

Mësimi gjatë gjithë jetës, shqiptarët më dobët në rajon!

Fatos Çoçoli

Porta ajrore e Jugut