Artriti është një gjendje e zakonshme shëndetësore që përfshin inflamacion kronik në kyçe. Shkakton dhimbje dhe dëmtime në kyçe, kocka dhe pjesë të tjera të trupit në varësi të llojit.
Osteoartriti, i cili nuk është inflamator, është më i zakonshmi – megjithëse ekzistojnë mbi 100 lloje. Në fakt, deri në 40% e meshkujve dhe 47% e femrave mund të diagnostikohen me osteoartrit gjatë jetës së tyre.
Ndërkohë, artriti reumatoid (RA) dhe artriti psoriatik janë gjendje inflamatore që konsiderohen sëmundje autoimune. Përdhesi është një tjetër lloj i zakonshëm i artritit inflamator.
Hulumtimet tregojnë se ndërhyrjet dietike, të tilla si eliminimi i ushqimeve dhe pijeve të caktuara, mund të zvogëlojnë ashpërsinë e simptomave tek njerëzit me artrit inflamator dhe osteoartrit, si dhe të përmirësojnë cilësinë e tyre të përgjithshme të jetës.
Këtu janë 7 ushqime dhe pije që duhen shmangur nëse keni artrit.
1. Sheqerna të shtuar
Ju duhet të kufizoni marrjen e sheqerit pa marrë parasysh çfarë, por veçanërisht nëse keni artrit. Sheqernat e shtuar gjenden në karamele, pije, akullore dhe shumë ushqime të tjera, duke përfshirë artikuj më pak të dukshëm si salca e Barbecue.
Një studim në 217 njerëz me artrit reumatoid vuri në dukje se në mesin e 20 ushqimeve, soda e ëmbëlsuar me sheqer dhe ëmbëlsirat ishin më shpesh të raportuara se përkeqësonin simptomat e RA.
Për më tepër, pijet me sheqer si soda mund të rrisin ndjeshëm rrezikun e artritit.
Për shembull, në një studim në 1209 të rritur të moshave 20-30 vjeç, ata që pinin pije të ëmbla me fruktozë 5 herë në javë ose më shumë, kishin 3 herë më shumë gjasa të kishin artrit sesa ata që konsumonin pak ose aspak pije të ëmbla me fruktozë.
Për më tepër, një studim i madh në afro 200,000 gra shoqëroi një konsum të rregullt të sodës së ëmbëlsuar me sheqer me një rrezik në rritje të RA.
2. Mishi i përpunuar dhe i kuq
Disa kërkime e lidhin mishin e kuq dhe të përpunuar me inflamacionin, i cili mund të rrisë simptomat e artritit.
Për shembull, dietat e rënda me mish të përpunuar dhe të kuq demonstrojnë nivele të larta të shënuesve inflamatorë si interleukina-6 (IL-6), proteina C-reaktive (CRP) dhe homocisteina.
Studimi në 217 njerëz me RA të përmendur më sipër zbuloi gjithashtu se mishi i kuq zakonisht përkeqësonte simptomat e RA. Për më tepër, një studim në 25,630 njerëz përcaktoi se marrja e lartë e mishit të kuq mund të jetë një faktor rreziku për artritin inflamator.
Anasjelltas, dietat me bazë bimore që përjashtojnë mishin e kuq janë treguar se përmirësojnë simptomat e artritit.
3. Ushqimet që përmbajnë gluten
Gluteni është një grup proteinash në grurë, elb, thekër dhe triticale (një kryqëzim midis grurit dhe thekrës). Disa kërkime e lidhin atë me rritjen e inflamacionit dhe sugjerojnë se të qenit pa gluten mund të lehtësojë simptomat e artritit.
Një studim i vjetër, 1-vjeçar në 66 njerëz me RA zbuloi se një dietë vegane pa gluten uli ndjeshëm aktivitetin e sëmundjes dhe përmirësoi inflamacionin.
Edhe pse këto gjetje janë premtuese, nevojiten më shumë kërkime për të konfirmuar nëse vetëm një dietë pa gluten u sjell dobi njerëzve me artrit.
4. Ushqime shumë të përpunuara
Artikujt ultra të përpunuar si ushqimi i shpejtë, drithërat e mëngjesit dhe produktet e pjekura janë zakonisht të larta në drithëra të rafinuara, sheqer të shtuar, konservues dhe përbërës të tjerë potencialisht inflamatorë, të cilët të gjithë mund të përkeqësojnë simptomat e artritit.
Hulumtimet sugjerojnë se dietat perëndimore të pasura me ushqime të përpunuara shumë mund të rrisin rrezikun e RA duke kontribuar në inflamacion dhe faktorë rreziku si obeziteti.
Për më tepër, në një studim në 56 njerëz me RA, ata që hanin sasi më të larta të ushqimit ultra të përpunuar treguan faktorë rreziku të rritur për sëmundjet e zemrës, duke përfshirë nivele më të larta të hemoglobinës së glikuar (HbA1c), një shënues afatgjatë i kontrollit të sheqerit në gjak.
Si të tilla, ushqimet e përpunuara mund të përkeqësojnë shëndetin tuaj të përgjithshëm dhe të rrisin rrezikun e sëmundjeve të tjera.
5. Alkooli
Meqenëse alkooli mund të përkeqësojë simptomat e artritit, kushdo me artrit inflamator duhet ta kufizojë ose shmangë atë.
Një studim në 278 njerëz me spondiloartrit aksial – artrit inflamator që prek kryesisht palcën kurrizore dhe nyjet sakroiliac (SI) – lidhi marrjen e alkoolit me rritjen e dëmtimit strukturor të shtyllës kurrizore. Studimet kanë treguar gjithashtu se marrja e alkoolit mund të rrisë shpeshtësinë dhe ashpërsinë e sulmeve të përdhesit. Për më tepër, konsumi kronik i alkoolit shoqërohet me një rrezik në rritje të osteoartritit, megjithëse jo të gjitha studimet kanë gjetur një lidhje të rëndësishme
6. Vajra të caktuara vegjetale
Dietat e larta në yndyrna omega-6 dhe të ulëta në yndyrna omega-3 mund të përkeqësojnë simptomat e osteoartritit dhe artritit reumatoid.
Këto yndyrna janë të nevojshme për shëndetin. Sidoqoftë, raporti i çekuilibruar i omega-6 me omega-3 në shumicën e dietave perëndimore mund të rrisë inflamacionin.
Zvogëlimi i marrjes së ushqimeve të pasura me yndyrna omega-6, të tilla si vajrat vegjetale, ndërsa rritja e marrjes së ushqimeve të pasura me omega-3, si peshku i yndyrshëm, mund të përmirësojë simptomat e artritit.
7. Ushqimet e pasura me kripë
Reduktimi i kripës mund të jetë një zgjedhje e mirë për njerëzit me artrit. Ushqimet e pasura me kripë përfshijnë karkaleca, supë të konservuar, pica, djathëra, mish të përpunuar dhe shumë artikuj të tjerë të përpunuar.
Studiuesit kanë sugjeruar se marrja e lartë e natriumit mund të jetë një faktor rreziku për sëmundjet autoimune si artriti inflamator.
Një studim në 18,555 njerëz lidhi marrjen e lartë të natriumit me një rrezik në rritje të RA.
Hulumtimet tregojnë se ju duhet të shmangni disa ushqime dhe pije, duke përfshirë ushqimet shumë të përpunuara, mishin e kuq, ushqimet e skuqura dhe ato të pasura me sheqerna të shtuara.
Mbani në mend se faktorët e stilit të jetesës si niveli i aktivitetit tuaj, pesha trupore dhe statusi i pirjes së duhanit janë gjithashtu jetik për menaxhimin e artritit.