MENU
klinika

Dëmet që shkakton

Çfarë është spondiliti i shtyllës kurrizore?

17.08.2022 - 14:11

Spondiliti ankilozant (AS) është një lloj artriti që prek shtyllën kurrizore. Konsiderohet si një çrregullim autoimun dhe autoinflamator. Spondiliti ankilozant jo-radiografik është një formë e AS që shkakton simptoma, por nuk tregon dëmtim të kyçeve ose ligamenteve në rrezet X ose MRI.

Spondiliti ankiloz mund të jetë i pranishëm për vite përpara se rrezet X të tregojnë ndonjë dëm. Imazhet e rezonancës magnetike (MRI) ndonjëherë mund të identifikojnë shenjat e AS më herët se rrezet X. Është ende e mundur të kesh AS me rezultate “të qarta” nga një rreze X dhe MRI.

Një ekzaminim fizik, historia e simptomave dhe disa teste gjaku të gjitha i ndihmojnë mjekët të bëjnë një diagnozë të AS. Megjithatë, disa mjekë nuk do ta klasifikojnë gjendjen si AS pa gjetje pozitive në rrezet X ose një MRI. Ju gjithashtu mund të merrni një diagnozë më të gjerë si spondiloartriti boshtor jo-radiografik.

Rrezet X të nyjës sakroiliac (SI) konsiderohen si vendi më i mirë për të filluar kur vlerësohet AS. Nyja SI i referohet vendit ku shtylla kurrizore takohet me legenin. Dhimbja dhe inflamacioni në nyjen SI konsiderohet një tipar dallues i AS, dhe shpesh simptoma e parë.

Një studim i vitit 2018 shpjegon se rrezet X të nyjes SI janë shpesh vendi i parë për të filluar kërkimin e shenjave të AS. Erozioni i kockave në nyje dhe skleroza – formimi i indit të fortë fijor brenda nyjes – janë ndër gjetjet e AS që shfaqen shpesh në një rreze X.

Gjetje të tjera mund të përfshijnë lidhjen kockore (lidhja e krijuar midis dy fragmenteve të kockave) dhe kalcifikimet e diskut, midis indikacioneve. Megjithatë, mund të duhen 7 deri në 10 vjet përpara se dëmtimi i AS të jetë mjaft i rëndësishëm për t’u zbuluar në rrezet X standarde.

Nëse keni simptoma të caktuara të AS, por mjeku nuk mund të bëjë një diagnozë përfundimtare, mund të diagnostikoheni me spondiloartrit të paklasifikuar ose të padiferencuar. Kjo diagnozë do të rregullohet nëse imazhet e mëvonshme tregojnë ndryshime të qarta në kyçe.

Simptomat e AS

Simptomat kryesore të AS përfshijnë dhimbje dhe ngurtësi në pjesën e poshtme të shpinës, veçanërisht rreth nyjes SI. Dhimbja mund të ndihet në të gjithë shtyllën kurrizore, duke përfshirë qafën. Disa njerëz përjetojnë dhimbje dhe shtrëngim në gjoks dhe brinjë gjithashtu.

Ndryshe nga shkaqet e tjera të dhimbjes së shpinës, dhimbja AS shpesh përkeqësohet me pushim. Ecja, shtrirja dhe marrja e pushimeve të rregullta nga qëndrimi ulur ose shtrirë mund të ndihmojnë në zbutjen e shqetësimit.

Spondiliti ankiloz nuk manifestohet vetëm si dhimbje muskuloskeletore. Ndërsa të gjithë do të përjetojnë AS ndryshe, simptomat e mëposhtme mund të jenë gjithashtu shenja të gjendjes:

  • dhimbje barku
  • probleme me frymëmarrjen e thellë për shkak të inflamacionit rreth brinjëve
  • lodhje dhe probleme me gjumin
  • humbje e oreksit
  • skuqjet e lëkurës
  • inflamacion i syve (uveitis)

Qëndrimi gjithashtu mund të ndikohet negativisht, gjë që më pas mund të çojë në komplikime të tjera, si dhimbje në qafë dhe dhimbje koke.

Dy qëllimet kryesore të trajtimit të AS janë të ngadalësojë përparimin e sëmundjes dhe të lehtësojë simptomat.

Nëse jeni duke u vlerësuar për AS, por keni një radiografi të qartë, merrni parasysh të pyesni mjekun për teste të mëtejshme imazherike. Trajtimi në kohë për AS, nëpërmjet medikamenteve, terapisë fizike dhe ndryshimeve të stilit të jetesës, mund të menaxhojë në mënyrë efektive simptomat dhe të ngadalësojë përparimin e sëmundjes.