MENU
klinika

Rreziku

A mund të shfaqet leuçemia mieloide akute gjatë shtatzënisë?

23.09.2022 - 09:48

Leuçemia është një lloj kanceri që prek qelizat në palcën e eshtrave. Ka disa lloje të leuçemisë. Leuçemia akute mieloide (AML) është një prej tyre.

Ndërsa AML më së shumti prek të moshuarit, të rriturit më të rinj gjithashtu mund të zhvillojnë gjendjen. Këtu përfshihen edhe gratë shtatzënë.

Leuçemia akute mieloide (AML) është një nga katër llojet kryesore të leuçemisë. Tre të tjerat janë:

 • Leuçemia akute limfoblastike (ALL)
 • leucemia mieloide kronike
 • leucemia limfocitare kronike

AML është një nga llojet më të zakonshme të leuçemisë tek të rriturit. Megjithatë, është ende një lloj i rrallë kanceri në popullatën e rritur, duke përbërë vetëm rreth 1% të të gjithë kancereve tek të rriturit.

Leuçemia akute si AML dhe ALL përparojnë shpejt. Si të tilla, ato mund të bëhen shumë serioze nëse nuk trajtohen. Ndërkohë, leuçemitë kronike përparojnë me një ritëm më të ngadaltë.

Leuçemitë mieloide zhvillohen në qelizat burimore të palcës së eshtrave që mund të bëhen qeliza të kuqe të gjakut (RBCs), trombocitet dhe disa qeliza të bardha të gjakut (ËBCs) si neutrofilet, monocitet dhe eozinofilet.

Leuçemitë limfocitare zhvillohen në qelizat burimore të palcës kockore që mund të shndërrohen në qeliza të quajtura limfocite. Shembuj të limfociteve përfshijnë qelizat T dhe qelizat B.

Si ndikon në fetus të paturit e leukemisë mieloide akute gjatë shtatzënisë?

AML gjatë shtatzënisë nuk është serioze vetëm për gruan shtatzënë. Mund të ketë gjithashtu një ndikim serioz në një fetus në zhvillim. Efektet e leukemisë mund të çojnë në komplikime të tilla si:

 • ulje e rritjes së fetusit
 • abort spontan
 • vdekje fetale
 • një rrezik i shtuar i infeksioneve pas lindjes

Për më tepër, kimioterapia, e cila përdoret shpesh për të trajtuar AML, mund të shkaktojë gjithashtu efekte të padëshiruara të mundshme si defekte kongjenitale, abort dhe vdekje fetale. Kjo është veçanërisht e vërtetë kur trajtimi jepet në tremujorin e parë.

Cilat janë simptomat e leuçemisë akute mieloide gjatë shtatzënisë?

Ndërsa numri i qelizave të leuçemisë në palcën e eshtrave rritet, ato fillojnë të largojnë RBC-të e shëndetshme, ËBC-të dhe trombocitet. Kur kjo ndodh, numri i këtyre qelizave të shëndetshme të gjakut fillojnë të bien, duke çuar në simptomat e AML.

Shenjat dhe simptomat e AML mund të përfshijnë:

 • anemia, e cila shkaktohet nga numër i ulët i RBC dhe mund të shkaktojë:
 • ndjenjën e lodhjes ose dobësisë
 • gulçim
 • marramendje
 • dhimbje koke
 • lëkurë të zbehtë
 • rreziku i rritur i infeksionit, i cili ndodh për shkak të numrit të ulët të ËBC
 • gjakderdhje e lehtë ose mavijosje, e cila ndodh për shkak të numrit të ulët të trombociteve
 • shenja dhe simptoma të tjera të përgjithshme si:
 • humbje peshe e padëshiruar
 • oreksi i reduktuar
 • dhimbje kockash ose kyçesh
 • djersitjet e natës
 • mëlçi ose shpretkë e zmadhuar

Sipas një dokumenti të vitit 2021, disa nga simptomat e hershme të leuçemisë akute si lodhja dhe gulçimi mund të ngatërrohen me simptoma të shtatzënisë. Kjo mund të çojë në një vonesë në diagnozën dhe trajtimin.

Leuçemia është e rrallë në shtatzëni. Kur ndodh, leuçemitë akute, veçanërisht AML, janë më të zakonshmet.

Për shkak të faktit se rritet dhe përparon shpejt, AML mund të ketë efekte serioze si tek një grua shtatzënë ashtu edhe tek fetusi. Si i tillë, trajtimi për AML që zhvillohet gjatë shtatzënisë duhet të fillojë sa më shpejt që të jetë e mundur.

Lloji i menaxhimit që rekomandohet do të varet nga koha kur është diagnostikuar AML në shtatzëni. Një mjek mund t’ju ndihmojë t’ju edukojë për rezultatet që lidhen me çdo opsion, në mënyrë që të merrni një vendim të duhur për ju dhe për foshnjen.