Artriti psoriatik është një lloj artriti që prek disa njerëz që jetojnë me psoriazë. Ajo bën që nyjet kryesore të trupit të jenë të inflamuara dhe të dhimbshme. Nëse e keni këtë gjendje, mund të përjetoni shpërthime. Ndonjëherë simptomat mund të përkeqësohen.
Rregullimi i dietës mund t’ju ndihmojë të mbani simptomat nën kontroll dhe të zvogëloni shanset e zhvillimit të kushteve të tjera kronike, të tilla si sëmundjet kardiovaskulare, sindroma metabolike dhe kushtet e shëndetit mendor.
Nuk ka asnjë dietë që mund të kurojë sëmundjen psoriatike. Megjithatë, një analizë e 55 studimeve njerëzore zbuloi se rregullimet dietike, së bashku me trajtimet mjekësore, mund të ndihmojnë në uljen e ashpërsisë së simptomave të psoriazës artritike.
Shumë njerëz pretendojnë se shmangia e disa ushqimeve ndihmon në reduktimin e shpeshtësisë së shpërthimeve. Merrni parasysh të mbani një regjistër të zakoneve dhe simptomave tuaja të të ngrënit. Kjo mund t’ju ndihmojë të identifikoni ushqimet që duket se shkaktojnë ndezje.
Nëse planifikoni të modifikoni dietën, është e dobishme që fillimisht të konsultoheni me mjekun dhe, nëse është e mundur, me një nutricionist. Kjo është veçanërisht e rëndësishme nëse jeni duke marrë medikamente sistemike për të menaxhuar inflamacionin dhe ngurtësimin e nyjeve.
Ulni konsumin e sheqerit të shtuar
Ulja e sasisë së sheqerit të shtuar në dietë mund të lehtësojë simptomat e artritit psoriatik duke përmirësuar shëndetin tuaj të përgjithshëm.
Sheqeri i tepërt i shtuar mund të rrisë inflamacionin në trup. Meqenëse sheqeri gjithashtu përmban kalori, ai mund të kontribuojë në shtimin e peshës, duke vënë më shumë presion në nyjet e dhimbshme.
Kur dëshironi të hani diçka të ëmbël, në vend të ëmbëlsirave ose pijeve me ëmbëlsues të shtuar, merrni parasysh të hani manaferra dhe lloje të tjera frutash që janë të pasura me antioksidantë, si p.sh.
- qershi
- luleshtrydhe
- boronica
- mjedra të kuqe
- avokado
- shalqini
- rrushi
- fiqtë
- mango
Perimet mund të jenë gjithashtu një burim i mirë i antioksidantëve. Karotat, kungujt, patatet e ëmbla, spinaqi dhe brokoli janë disa shembuj.
Mbushja e dietës me këto fruta dhe perime shumëngjyrëshe dhe ushqyese mund të rrisë marrjen e antioksidantëve dhe të zvogëlojë inflamacionin, gjë që mund të zvogëlojë shpeshtësinë e shpërthimeve.
Pakësoni mishin e kuq dhe të përpunuar
Disa kërkime e lidhin mishin e kuq dhe të përpunuar me inflamacionin, i cili mund të rrisë simptomat e artritit. Kur hani mish, zgjidhni opsione pa yndyrë, si peshku dhe shpendët.
Në mënyrë alternative, merrni parasysh të provoni një dietë me bazë bimore me shumë perime dhe fruta të freskëta. Ju mund të plotësoni nevojat tuaja për proteina duke ngrënë një shumëllojshmëri drithërash, bishtajore, arra dhe fara.
Monitoroni yndyrnat
Ngrënia e shumë yndyrave të ngopura mund të çojë në shtim në peshë, duke ushtruar më shumë presion mbi nyjet. Yndyrnat e ngopura mund të gjenden në mish, gjalpë, djathë, vaj kokosi dhe shumë produkte të tjera. Mund të rrisë nivelet e kolesterolit dhe rrezikun e zhvillimit të sëmundjeve të zemrës.
Meqenëse njerëzit me artrit janë në rrezik më të lartë të problemeve të zemrës, është e rëndësishme që të menaxhoni kolesterolin.
Një lloj tjetër yndyre, e njohur gjithashtu si yndyra trans, është treguar se rrit shënuesit inflamatorë në trupin tonë. Ky lloj yndyre gjendet në vajrat vegjetale pjesërisht të hidrogjenizuara, të përdorura zakonisht si përbërës në produktet e pjekura, ushqimet e paketuara dhe ushqimet e tjera të përpunuara për të rritur jetëgjatësinë e tyre. Konsideroni t’i hani ato vetëm si një trajtim rastësor.
Yndyrnat e pangopura janë një alternativë më e shëndetshme. Ato kanë veti anti-inflamatore dhe mund të gjenden në:
- vaj ulliri
- vaj luledielli
- vaji i farave të rrushit
- vaj avokado
- vaji i arrës
Provoni të mos konsumoni gluten
Studimi sugjeron që njerëzit me artrit psoriatik kanë më shumë gjasa të kenë sëmundje celiac dhe mund të përfitojnë nga një dietë pa gluten.
Megjithatë, nuk ka asnjë provë të fortë klinike, e cila sugjeron se një dietë pa gluten është e dobishme për të gjithë pacientët me psoriazë. Vetëm ata që kanë ndjeshmëri ndaj glutenit do ta kenë të dobishme.
Nëse dëshironi të provoni dietën pa gluten, mbani mend se mund të duhen disa muaj përpara se inflamacioni në kyçe të ulet.
Për të parë nëse anashkalimi i glutenit ka ndonjë efekt, do të ishte e dobishme të qëndroni 100% pa gluten për të paktën 3 muaj. Kjo do të thotë të shmangni ushqimin që përmban grurë, elb dhe thekër, plus të gjitha derivatet e tyre, si salca e sojës.
Pas 3 muajve fillestarë, nëse nuk keni vënë re ndonjë përfitim të theksuar, provoni të shtoni gluten. Shihni nëse keni ndonjë kruajtje të shtuar dhe dhimbje kyçesh gjatë 3 deri në 4 ditëve të ardhshme.
Nëse jo, një dietë pa gluten mund të mos jetë ajo që ju nevojitet për të përmirësuar gjendjen tuaj dhe mund të dëshironi të shtoni sërish glutenin në dietë.