MENU
klinika

Ende mijëra hektarë tokë nën pushtetin e ujit

Përmbytjet në vendin tonë/ Si paraqitet situata?

24.11.2022 - 12:41

Situata në vendet e prekura nga përmbytjet, si pasojë e reshjeve intensive në Shqipëri, ka një përmirësim.

Sipas të dhënave të fundit nga Qendra Kombëtare Operacionale e Emergjencave Civile në AKMC ndërprerja e reshjeve në orët e fundit ka sjellë tërheqje të ujit në sipërfaqet e përmbytura, por jo në të gjitha territoret.

Në Bashkinë Shkodër:

Sipërfaqe toke me prezencë uji ka mbetur 1130 ha tokë, ndërsa vijon tërheqja.

Nuk ka banesa me prani uji. Mbeten ende edhe 7 familje të evakuuara nga 52 që ishin ditën e parë. 24 anëtarët e këtyre familjeve janë strehuar në konvikt.

Lumenjtë Drin dhe Buna janë brenda nivelit kritik dhe nuk paraqesin asnjë rrezik.

Në Bashkinë Lezhë:

Mbeten 4 banesa me prezencë uji, ndërsa sipërfaqja e përmbytur është 2350 ha.

Hidrovoret po punojnë me kapacitet të plotë dhe pandërprerje. Konkretisht Droje, Shllinza, Tale, Ishull Shëngjin, Grykë Zezë, Gocaj nivelet e ujit janë nën kuotën kritike dhe hidrovori Balldre brenda normave.

Punonjësit e OSHEE po punojnë për të rikthyer energjinë, pas shkëputjes si pasojë e motit të keq në disa zona të Gjirokastrës, Shkodrës dhe Kukësit.

Deri më tani në qarqet e tjera nuk ka probleme.

Mbështetja humanitare në zonat e prekura nga përmbytjet ka vijuar në bashkitë: Pukë, Vau i Dejës, Lezhë, Shkodër, Malësi e Madhe.

Sipas njoftimit të Ministrisë së Brendshme, konkretisht janë shpërndarë:

150 pako ushqimore në Pukë

100 pako në Vaun e Dejës

200 pako në Lezhë

Shkodër 580 pako me detergjentë, 580 pako ushqimore, 15 ton bazë ushqimore

Malësi e Madhe 362 pako ushqimore

Prej datës 20 nëntor, që kur nisën reshjet intensive janë aktivizuar në terren:

710 Forca të Armatosura

605 Forca Zjarrfikëse

454 Forca nga Policia Shtetit

345 Forca Vullnetare

146 Forca të FNSH

Ekipet e Shërbimit Mjekësor

165 mjete të kalueshmërisë së lartë dhe zjarrfikëse

Varka dhe motorbarka.

Forcat e Armatosura, nën kooordinimin e Agjencisë së Mbrojtjes Civile mbeten të gatshme të bashkëpunojnë me pushtetin vendor në çdo rast nevoje.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


10 mln dollarë në dispozicion për emergjencat

Si ndahen fondet për përmbytjet dhe zjarret