MENU
klinika

Rënia e kriptos

“The Economist”: A është ky fundi i monedhës virtuale?

17.11.2022 - 17:11

Rënia nga ‘froni’ ishte e vështirë dhe e shpejtë. Vetëm dy javë më parë Sam Bankman-Fried ishte në stratosferë. ftx, shkëmbimi i tij i kriptomonedhës, atëherë i treti më i madhi, vlerësohej në 32 miliardë dollarë; pasuria e tij vlerësohej në 16 miliardë dollarë. Për kapitalistët sipërmarrës (vcs) të Silicon Valley, ai ishte gjeniu financiar që mund të mahniste investitorët ndërsa luanin videolojëra, të destinuar, ndoshta, të bëhej trilioneri i parë në botë. Në Uashington ai ishte fytyra e pranueshme e kriptove, duke komunikuar me ligjvënësit dhe duke financuar përpjekjet për të ndikuar në rregullimin e saj.

Sot nuk ka mbetur gjë tjetër veçse 1 milion kreditorë të tërbuar, dhjetëra firma të lëkundura të kriptove dhe një përhapje e hetimeve rregullatore dhe kriminale. Shpërthimi me shpejtësi të lartë i ftx i ka dhënë një goditje katastrofike një industrie me një histori dështimesh dhe skandalesh. Asnjëherë më parë kriptoma nuk është dukur kaq kriminale, e kotë dhe e padobishme.

Sa më shumë që del në pah për vdekjen e ftx, aq më tronditëse bëhet përralla. Kushtet e shërbimit të vetë bursës thanë se nuk do t’i huazonte asetet e klientëve në krahun e saj tregtar. Megjithatë, prej 14 miliardë dollarësh të këtyre aseteve, thuhet se i kishte dhënë hua me vlerë 8 miliardë dollarë Alameda Research, një firmë tregtare në pronësi të zotit Bankman-Fried. Nga ana tjetër, ajo pranoi si kolateral argumentet e veta dixhitale, të cilat i kishte krijuar nga hiçi. Një vrapim fatal në bursë ekspozoi vrimën e hapur në bilancin e saj. Për të kufizuar gjithçka, pasi ftx shpalli falimentimin në Amerikë, qindra miliona dollarë rrodhën në mënyrë misterioze nga llogaritë e saj.

Kolaps brenda natës – këto janë gjërat e manive klasike financiare, nga ethet e tulipanëve në Holandën e shekullit të 17-të te Flluska e Detit të Jugut në Britaninë e shekullit të 18-të, te krizat bankare të Amerikës në fillim të viteve 1900. Në kulmin e saj vitin e kaluar, vlera e tregut e të gjitha kriptomonedhave u rrit në lartësinë e çmendur prej gati 3 trilion dollarësh, nga gati 800 miliardë dollarë në fillim të 2021. Sot ajo është kthyer në 830 miliardë dollarë.

Si në fund të çdo manie, pyetja tani është nëse kriptoma mund të jetë ndonjëherë e dobishme për ndonjë gjë tjetër përveç mashtrimeve dhe spekulimeve. Premtimi ishte për një teknologji që mund ta bënte ndërmjetësimin financiar më të shpejtë, më të lirë dhe më efikas. Çdo skandal i ri që shpërthen e bën më të mundshëm që novatorët e vërtetë të tremben dhe industria të zvogëlohet. Megjithatë, mbetet një shans, megjithëse është në pakësim, që një ditë të shfaqet një risi e qëndrueshme. Ndërsa kriptoa bie në Tokë, kjo mundësi e vogël duhet të mbahet gjallë.

Mes rrënojave të javës së kaluar, ia vlen të kujtojmë potencialin themelor të teknologjisë. Banka konvencionale kërkon një infrastrukturë të gjerë për të ruajtur besimin midis të huajve. Kjo është e shtrenjtë. Në të kundërt, blloqet publike janë ndërtuar në një rrjet kompjuterash, duke i bërë transaksionet e tyre transparente dhe, në teori, të besueshme. Funksionet e ndërveprueshme, me burim të hapur mund të ndërtohen në krye të tyre, duke përfshirë kontrata inteligjente vetë-ekzekutuese që garantohen të funksionojnë siç janë shkruar. Një sistem argumentesh dhe rregulla që i rregullojnë ato, mund të ofrojnë kolektivisht një mënyrë të zgjuar për të nxitur kontribuesit me burim të hapur. Dhe aranzhimet që do të ishin të shtrenjta ose jopraktike për t’u zbatuar në botën reale bëhen të mundshme – duke i lejuar artistët të mbajnë një pjesë në fitimet nga rishitja e veprave të tyre dixhitale, për shembull.

Zhgënjimi është se, 14 vjet pas shpikjes së blockchain Bitcoin, pak nga ky premtim është realizuar. Fuqia e Crypto-s tërhoqi talentin nga të diplomuarit e zgjuar te profesionistët e Wall Street-it, dhe kapitalin nga firmat vc, fondet e pasurisë sovrane dhe pensionet. Sasi të mëdha parash, kohe, talenti dhe energjie janë përdorur për të ndërtuar sa shumë për kazinotë virtuale. Ekzistojnë versione efikase dhe të decentralizuara të funksioneve kryesore financiare, të tilla si shkëmbimet valutore dhe kreditimi. Por shumë konsumatorë, të frikësuar se mos humbasin paratë e tyre, nuk u besojnë atyre. Në vend të kësaj, ato përdoren për të spekuluar mbi argumentet e paqëndrueshme. Pastruesit e parave, shmangësit e sanksioneve dhe mashtruesit janë të shumtë.

I paraqitur me gjithë këtë, një skeptik mund të thotë se tani është koha për të rregulluar industrinë jashtë ekzistencës. Por një shoqëri kapitaliste duhet t’i lejojë investitorët të ndërmarrin rreziqe duke ditur se do të bëjnë humbje nëse bastet e tyre shkojnë keq. Edhe pse kripto ka shpërthyer, përhapjet në sistemin më të gjerë financiar kanë qenë të menaxhueshme. Mbështetësit e ftx përfshinin Sequoia, një firmë kaliforniane vc; Temasek, një fond i pasurisë sovrane të Singaporit; dhe Plani i Pensionit të Mësuesve të Ontarios. Të gjithë kanë humbur para, por asnjë në mënyrë katastrofike.

Për më tepër, skeptikët duhet të pranojnë se askush nuk mund të parashikojë se cilat risi do të japin fryte dhe cilat jo. Njerëzit duhet të jenë të lirë t’i kushtojnë kohë dhe para për fuqinë e shkrirjes, aeroplanët, metaverset dhe një mori teknologjish të tjera që nuk mund të jenë kurrë të mira. Crypto nuk është ndryshe. Ndërsa ekonomia virtuale zhvillohet, aplikacione të dobishme të decentralizuara mund të shfaqen ende – kush e di? Teknologjia themelore vazhdon të përmirësohet. Një përmirësim në blockchain e Ethereum në shtator reduktoi rrënjësisht konsumin e tij të energjisë, duke i hapur rrugën atij për të trajtuar me efikasitet vëllime të larta të transaksioneve.

Në vend të rregullimit të tepërt ose vulosjes së kriptove, rregullatorët duhet të udhëhiqen nga dy parime. Njëra është të sigurohet që vjedhjet dhe mashtrimet të minimizohen, si me çdo aktivitet financiar. Tjetra është mbajtja e sistemit kryesor financiar të izoluar nga kripto-ruksionet e mëtejshme. Megjithëse blockchains u krijuan në mënyrë eksplicite për t’i shpëtuar rregullimit, këto parime justifikojnë rregullimin e institucioneve që veprojnë si portierë për kriptosferën. Kërkimi i shkëmbimeve për të mbështetur depozitat e klientëve me aktive likuide është një hap i dukshëm. Një e dytë janë rregullat e zbulimit që zbulojnë nëse, të themi, një hua gjigante dhe e kolateralizuar në mënyrë të dyshimtë është dhënë në krahun tregtar të bursës. Monedhat e qëndrueshme, të cilat synojnë të mbajnë vlerën e tyre në monedhën e botës reale, duhet të rregullohen sikur të ishin instrumente pagese në banka.

Nëse kriptosja mbijeton, ose bëhet një kuriozitet financiar, nuk do të varet përfundimisht nga rregullimi. Sa më shumë skandale pasojnë, aq më shumë përlyhet e gjithë ndërmarrja dhe aspiratat e saj. Joshja e inovacionit nuk do të thotë asgjë nëse investitorët dhe përdoruesit kanë frikë se paratë e tyre do të zhduken në ajër. Që kripto-ja të ngrihet përsëri, duhet të gjejë një përdorim të vlefshëm që lë pas dredhitë.

/Përkthyer dhe përshtatur për Konica.al nga “The Economist

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Kur pritet të jetë në qarkullim?

Evropa drejt euros digjitale

Bëhuni gati të zbrazni xhepat…

Po na rrëshqet dheu poshtë këmbëve

Mundësitë e pafundme për sipërmarrësit

Bota virtuale si ‘shpëtim’ i ekonomisë nga pandemia