MENU
klinika

Përgjigjet mjeku

A duhet të marrin të moshuarit vitamina?

19.12.2022 - 09:10

“Pyet mjekun” është rubrika më e re, një platformë që bën të mundur kontaktin ndërmjet mjekut dhe pacientit.

Nëse keni ndonjë pyetje, për gjithçka që ju shqetëson në shëndetin tuaj, këtu do të merrni përgjigje nga mjekë me eksperiencë, pa rezervime takimesh dhe duke shmangur radhët e gjata.

Pacienti: A duhet të marrin të moshuarit vitamina?

Mjeku: Shumë njerëz marrin vitamina dhe shtesa ushqimore për të përmirësuar shëndetin e tyre të përgjithshëm.

Për të moshuarit, vitaminat po bëhen gjithnjë e më të popullarizuara. Të moshuarit janë grupmosha që ka më shumë të ngjarë të marrë multivitamina, veçanërisht gratë.

Çfarë vitaminash duhet të marrin të moshuarit?
Çështja e gjetjes së vitaminave më të mira për të moshuarit mund të jetë në të vërtetë më shumë nëse të moshuarit duhet të marrin ose jo vitamina.

Mund të ketë përfitime dhe negative për marrjen e vitaminave. Në të vërtetë, nevojat individuale do të ndryshojnë për çdo person, dhe të flasësh me mjekun është më e mira para se të fillosh të marrësh vitamina. Ka disa vitamina që mund të jenë të dobishme për t’u marrë nga të moshuarit.

Deri tani është deklaruar që nevoja për vitaminë D rritet pas moshës 50 vjeç, veçanërisht për të moshuarit.
Kjo në përgjithësi sepse, ndërsa plakemi, lëkura ndalon së thithuri lëndë ushqyese ashtu si duhet. Është gjithashtu sepse shumë të moshuar kalojnë shumë kohë brenda dhe shpesh nuk marrin rrezet e diellit.

Vitamina D mund të ndihmojë në thithjen e kalciumit, duke ndihmuar në parandalimin e prishjes së kockave. Përdorimi i suplementeve të vitaminës D nga të moshuarit është rritur me 13.1% midis 2004 dhe 2015. Vitamina B12 është një tjetër vitaminë që të gjithë, përfshirë të moshuarit, duhet të kenë në dietën e tyre. Ndihmon për të parandaluar aneminë dhe për të mbajtur të shëndetshme qelizat e kuqe të gjakut. Një mungesë e kësaj vitamine çon në lodhje dhe ndjenja të dobësisë. Sidoqoftë, arsyeja që këto janë vitamina të rëndësishme për të moshuarit është sepse shumë të moshuar nuk mund të marrin mjaftueshëm në dietën e tyre.

Shumica e të moshuarve mund të marrin shumicën e nevojave të tyre për vitamina dhe minerale përmes ushqimit. Mund të jetë e vështirë të marrësh mjaftueshëm vitaminë D vetëm nga ushqimi, megjithatë, veçanërisht për të rriturit e moshuar që kanë nevojë për një sasi më të lartë.

Në mënyrë të ngjashme, shumë të rritur të moshuar nuk mund të thithin siç duhet vitaminën B12 sepse nuk kanë acid të mjaftueshëm të stomakut për ta bërë këtë. Shtesat e vitaminës B12 absorbohen shumë më lehtë në këtë rast.

Është e qartë, vitamina D dhe B12 janë ndër vitaminat më të mira për të moshuarit. Sidoqoftë, ato janë vetëm ndonjëherë të nevojshme , vetëm nëse nuk mund të merren mjaftueshëm në dietën që ndjekin (të cilën vetëm një mjek duhet të vendosë). Shumica e vitaminave të tjera gjenden me bollëk në dietën mesatare.

Nëse keni edhe ju pyetje, dhe doni të merrni një përgjigje të shpejtë nga mjekët e “spitalit tonë online”, klikoni këtu. Identiteti juaj do të mbetet anonim.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Nuk duhet t’i injoroni ato në asnjë mënyrë

Ja çfarë do të thonë shenjat në thonjtë tuaj

Njihuni me problemet shëndetësore

Çfarë shkakton mungesa e vitaminës B12