MENU
klinika

Rreziqet dhe efektet anësore

A përdoret endoskopia për të diagnostikuar kolitin ulceroz?

30.01.2023 - 11:41

Koliti ulceroz (UC) është një lloj i sëmundjes kronike inflamatore të zorrëve (IBD). UC shkakton inflamacion dhe formimin e plagëve në rreshtimin e brendshëm të zorrës së trashë (rektumit dhe zorrës së trashë).

Për të diagnostikuar UC, një mjek mund të dëshirojë të shohë brenda zorrës së trashë për të kontrolluar për plagë ose shenja të kushteve të tjera. Endoskopia është një test imazherie që mund t’u lejojë mjekëve një vështrim më të afërt të organeve të brendshme. Në mënyrë të veçantë, mjeku mund të bëjë një kolonoskopi, një lloj endoskopie që përdoret në zorrën e trashë, për të diagnostikuar UC.

Gjatë procedurës, një tub i hollë, fleksibël me një dritë dhe kamerë në njërin skaj futet në trup dhe lëviz përreth për një pamje më të mirë të organeve.

Shumë njerëz kanë UC. Për këta njerëz, endoskopitë mund të ndihmojnë në monitorimin e ndikimeve të sëmundjes në zorrën e trashë. Një endoskopi gjithashtu mund të ndihmojë në kontrollimin e progresit të trajtimit.

A përdoret endoskopia për të diagnostikuar kolitin ulceroz?

Nëse mjeku dyshon se keni UC, ata do të bëjnë një sërë testesh për të përjashtuar së pari çështje të tjera të mundshme. Këto teste mund të përfshijnë kulturën e jashtëqitjes, rrezet X dhe analizat e gjakut.

Por nëse këto teste nuk japin një përgjigje, mjeku mund të dëshirojë të shikojë më nga afër brendësinë e disa organeve të brendshme, veçanërisht zorrës së trashë dhe rektumit. Kjo ndodh kur mund të përdoret një ose më shumë lloje të endoskopisë.

Përveç kapjes së imazheve të rreshtimit të zorrëve, një endoskopi mund të përdoret për të hequr polipet ose mostrat e indeve për testime të mëtejshme. Kjo quhet biopsi.

Rreziqet dhe efektet anësore

Endoskopia konsiderohet një procedurë e sigurt dhe me rrezik të ulët. Megjithatë, rreziqet e mundshme ose efektet anësore të procedurës mund të përfshijnë:

  • ndjenja e fryrjes pas procedurës (për një kohë të shkurtër)
  • ngërçe të lehta ose dhimbje stomaku
  • infeksion
  • një dhimbje të fytit nëse endoskopi është futur përmes gojës
  • humbje e vogël gjaku pas një biopsie

Një ndërlikim i rrallë por serioz i një endoskopie është një perforim ose çarje në mukozën e stomakut, zorrëve ose ezofagut. Kjo mund të shkaktojë gjakderdhje të brendshme dhe kërkon trajtim të menjëhershëm.

Kontaktoni mjekun nëse keni ndonjë nga simptomat e mëposhtme pas endoskopisë:

  • të vjella të përgjakshme
  • jashtëqitje me ngjyrë të errët ose të përgjakshme
  • gulçim
  • dhimbje gjoksi
  • dhimbje të forta barku

Koliti ulceroz është një gjendje kronike që shkakton inflamacion dhe plagë në mukozën e zorrës së trashë. Për të parë se sa dëme po shkakton gjendja, mjekët shpesh duan të shikojnë nga afër pjesën e brendshme të zorrës së trashë. Kjo është kur mund të nevojitet një endoskopi, veçanërisht një kolonoskopi.

Endoskopia është një procedurë relativisht e sigurt dhe me rrezik të ulët. Mund të jetë një mjet i dobishëm në menaxhimin e UC, pasi i lejon mjekët të shohin se sa mirë funksionojnë trajtimet dhe nëse rreshtimi i zorrëve po shërohet fare. Megjithatë, nëse keni një endoskopi dhe keni ndonjë problem të zgjatur ose simptoma të reja, konsultohuni menjëherë me mjekun.