MENU
klinika

Ja çfarë duhet të dini!

A mund të ushqeheni me gji nëse keni hipertiroidizëm?

12.02.2023 - 14:38

Hipertiroidizmi, ose sëmundja Graves, ndodh kur trupi prodhon shumë hormone tiroide. Hipertiroidizmi është një gjendje në të cilën tiroidja, gjëndra në formë fluture në pjesën e përparme të qafës, bëhet tepër aktive.

Hipertiroidizmi mund të shkaktojë që metabolizmi të përshpejtohet dhe simptomat mund të përfshijnë humbje peshe, ankth, rrahje të shpejta të zemrës dhe pagjumësi.

Nëse jeni një prind me hipertiroidizëm, mund të keni disa pyetje. Ju mund të dëshironi të dini se si gjendja do të ndikojë në ushqyerjen me gji dhe nëse mjekimi për tiroidet është i sigurt për foshnjën tuaj në gji.

Ju mund të ushqeni fëmijën me gji nëse keni hipertiroidizëm, dhe shumica e medikamenteve të tiroides janë të sigurta për t’u marrë gjatë ushqyerjes me gji.

A mund të ushqeheni me gji nëse keni hipertiroidizëm?
Nëse keni hipertiroidizëm që është diagnostikuar para shtatzënisë, gjatë shtatzënisë ose më pas (pas lindjes), mund të pyesni veten se si gjendja do të ndikojë në aftësinë tuaj për të ushqyer fëmijën. Kur tiroidja nuk funksionon siç duhet, aftësia juaj për të laktuar dhe prodhuar qumësht mund të ndikohet.

Si hipertiroidizmi ashtu edhe hipotiroidizmi (një tiroide joaktive) mund të ndikojnë në furnizimin me qumësht dhe t’ju bëjnë të mos prodhoni ose të mbiprodhoni qumësht. Por, nëse hipertiroidizmi menaxhohet siç duhet përmes medikamenteve, duhet të jeni në gjendje të korrigjoni çdo problem me laktacionin ose furnizimin me qumësht që mund të shfaqet.

Për trajtimin e kushteve të tiroides gjatë shtatzënisë dhe pas lindjes rekomandojnë që pediatër të monitorojnë me kujdes të gjitha foshnjat e prindërve që ushqehen me gji, të cilët po marrin ilaçe për hipertiroidizmin, për t’u siguruar që foshnjat kanë rritje dhe zhvillim të shëndetshëm.

A mund të ushqeheni me gji nëse jeni duke marrë ilaçe për hipertiroidizmin?
Dy medikamente antitiroide përdoren zakonisht për trajtimin e hipertiroidizmit: propylthiouracil (PTU) dhe methimazole. Të dyja këto medikamente konsiderohen të sigurta për përdorim gjatë ushqyerjes me gji.

PTU shpesh konsiderohet si ilaçi i zgjedhur kur trajtohet hipertiroidizmi gjatë ushqyerjes me gji, sepse sasia e PTUT që ekskretohet në qumështin e gjirit është e vogël. Dozat deri në 450 miligramë (mg) në ditë konsiderohen të sigurta gjatë laktacionit.

Marrja e methimazole gjatë ushqyerjes me gji nuk është gjetur të ndikojë në funksionin ose zhvillimin e tiroides tek foshnjat. Dozat deri në 20 mg në ditë konsiderohen të sigurta.

Të kesh një gjendje mjekësore si hipertiroidizmi mund të jetë stresues nëse jeni prind që ushqeni femijën me gji, por është e mundur të ushqeheni me gji nëse keni hipertiroidizëm. Menaxhimi i gjendjes me mjekimin e duhur mund të ndihmojë të siguroheni që të keni një furnizim të mirë me qumësht.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Dr. Dritan Subashi, Obstetër-Gjinekolog

A duhet të hiqni dorë nga veganizmi gjatë shtatzënisë?

“Tirana International Film Festival”

“The baby” i Ben Apollonit, filmi konkurrues