MENU
klinika

Ja shkaqet

Çfarë është hipotiroidizmi subklinik?

07.02.2023 - 16:41

Hipotiroidizmi subklinik është një formë e hershme, e butë e hipotiroidizmit, një gjendje në të cilën trupi nuk prodhon mjaftueshëm hormone tiroide. Hormonet tiroide ndihmojnë në mbështetjen e funksioneve të zemrës, trurit dhe metabolizmit. Kur hormonet tiroide nuk funksionojnë siç duhet, kjo ndikon në trup.

Sipas hulumtimit të publikuar, 3 deri në 8 përqind e njerëzve kanë hipotiroidizëm subklinik. Kjo gjendje mund të përparojë në hipotiroidizëm të plotë.

Në një studim, 26.8 përqind e atyre me hipotiroidizëm subklinik zhvilluan hipotiroidizëm të plotë brenda 6 viteve nga diagnoza e tyre fillestare.

Çfarë e shkakton këtë?

Gjëndra e hipofizës, e vendosur në bazën e trurit, sekreton hormone të shumta, duke përfshirë një substancë të quajtur hormoni stimulues i tiroides (TSH).

TSH nxit tiroiden, një gjëndër në formë fluture në pjesën e përparme të qafës, për të prodhuar hormonet T3 dhe T4. Hipotiroidizmi subklinik ndodh kur nivelet e TSH janë pak të ngritura, por T3 dhe T4 janë normale.

Hipotiroidizmi subklinik dhe hipotiroidizmi i plotë ndajnë të njëjtat shkaqe. Kjo perfshin:

 • një histori familjare e sëmundjes autoimune të tiroides, siç është tiroiditi i Hashimotos (një gjendje autoimune që dëmton qelizat e tiroides)
 • dëmtimi i tiroides (për shembull, heqja e disa indeve jonormale të tiroides gjatë operacionit të kokës dhe qafës)
 • përdorimi i terapisë me jod radioaktiv, një trajtim për hipertiroidizmin (një gjendje kur prodhohet shumë hormone tiroide)
 • duke marrë medikamente që përmbajnë litium ose jod

Simptoma të zakonshme

Hipotiroidizmi subklinik në shumicën e rasteve nuk ka simptoma. Kjo është veçanërisht e vërtetë kur nivelet e TSH janë vetëm pak të ngritura. Kur simptomat shfaqen, megjithatë, ato priren të jenë të paqarta dhe të përgjithshme dhe përfshijnë:

 • depresioni
 • kapsllëk
 • lodhje
 • goiter (kjo shfaqet si ënjtje në pjesën e përparme të qafës për shkak të një gjëndre tiroide të zmadhuar)
 • shtim në peshë
 • renia e flokeve
 • intoleranca ndaj të ftohtit

Është e rëndësishme të theksohet se këto simptoma janë jospecifike, që do të thotë se ato mund të jenë të pranishme në individë me funksion normal të tiroides dhe nuk lidhen me hipotiroidizmin subklinik.

Si trajtohet?

Ka shumë debate rreth mënyrës dhe nëse duhet të trajtohen njerëzit me hipotiroidizëm subklinik. Kjo është veçanërisht e vërtetë nëse nivelet e TSH janë më të ulëta se 10 mIU/L.

Për shkak se një nivel më i lartë i TSH mund të fillojë të prodhojë efekte negative në trup, njerëzit me një nivel TSH mbi 10 mIU/L trajtohen përgjithësisht.

Sipas hulumtimit nga viti 2009, provat janë kryesisht jo bindëse se ata me nivele të TSH midis 5.1 dhe 10 mIU/L do të përfitojnë nga trajtimi.

Për të vendosur nëse do t’ju trajtojë apo jo, mjeku do të marrë parasysh gjëra të tilla si:

 • nivelin e TSH
 • nëse keni apo jo antitrupa antitiroide në gjak dhe një goiter (të dyja janë tregues se gjendja mund të përparojë në hipotiroidizëm)
 • simptomat dhe sa shumë po ndikojnë ato në jetën tuaj
 • mosha
 • historia juaj mjekësore

Kur përdoret trajtimi, shpesh rekomandohet levotiroksina (Levoxyl, Synthroid), një hormon sintetik i tiroides i marrë nga goja dhe përgjithësisht tolerohet mirë.