MENU
klinika

Analiza

A do të investojë Banka Botërore sërish në projektet e gazit

13.03.2023 - 17:16

Banka Botërore mund të jetë e hapur për financimin e projekteve të gazit në Mozambik për të siguruar akses më të madh të energjisë nëse kostot janë më të lirat midis burimeve të energjisë, tha për Bloomberg Victoria Kwakwa, zëvendëspresidente e Bankës Botërore për Afrikën Lindore dhe Jugore, në një intervistë të botuar të hënën.

Në vitin 2017, Grupi i Bankës Botërore tha se nuk do të financonte më naftën dhe gazin në rrjedhën e sipërme pas vitit 2019. Por grupi vuri në dukje se “Në rrethana të jashtëzakonshme, do t’i kushtohet vëmendje financimit të gazit në rrjedhën e sipërme në vendet më të varfra ku ka një përfitim të qartë në kushtet e aksesit në energji për të varfërit dhe projekti përshtatet me angazhimet e vendeve të Marrëveshjes së Parisit.”

Në Mozambikun me të ardhura të ulëta, një nga vendet më të varfra në botë, 30.6% e popullsisë prej rreth 32 milionë banorësh kishin akses në energji elektrike në vitin 2020, sipas të dhënave të Bankës Botërore.

Kwakwa i tha Bloomberg se Banka Botërore mund të mbështesë zhvillimin e gazit në rrjedhën e sipërme të Mozambikut nëse ky është burimi me kosto më të ulët për të pasur më shumë njerëz të kenë akses në energji elektrike dhe për të ndihmuar vendet e tjera, nëpërmjet eksporteve, të shkurtojnë burimet më ndotëse të energjisë, si qymyri.

“Ndjenja ime për asetet e gazit natyror të Mozambikut është se ai mund të luajë një rol të rëndësishëm për tranzicionin global,” i tha Kwakwa Bloomberg gjatë një vizite në Mozambik.

“Ne po shohim që tashmë pjesa më e madhe e gazit të Mozambikut po eksportohet në Evropë, kështu që Evropa po përfiton nga gazi i Mozambikut dhe e pengon Evropën gjithashtu të kthehet në burime më pak të pastra të energjisë.”

Kompanitë kryesore ndërkombëtare të naftës kanë disa projekte në det të Mozambikut, ku vëllime të mëdha gazi janë zbuluar vitet e fundit. Gazi natyror i lëngshëm (LNG) nga Afrika është një nga opsionet e BE-së për të zëvendësuar furnizimin me gazsjellës rus.

Kryengritësit dhe sulmet pranë zonave të zhvillimit të LNG kanë bllokuar projektin e TotalEnergies në Mozambik.

Por Eni e Italisë në nëntor filloi eksportet e LNG nga fusha e gazit Coral në ujërat ultra të thella të pellgut Rovuma në det të Mozambikut.

“Dërgesa e parë e LNG-së nga projekti Coral South dhe nga Mozambiku, është një hap i ri dhe domethënës përpara në strategjinë e Eni për të shfrytëzuar gazin si një burim që mund të kontribuojë në një mënyrë të rëndësishme për sigurinë energjetike të Evropës, gjithashtu përmes rritjes së diversifikimit të furnizimeve, duke mbështetur gjithashtu një tranzicion të drejtë dhe të qëndrueshëm,” tha CEO i Eni, Claudio Descalzi.

/Përkthyer dhe përshtatur për Konica.al nga “OilPrie.com