MENU
klinika

Flisni me mjekun para se ta bëni...

A shkaktojnë vaksinat e gripit “sy rozë”?

25.03.2023 - 18:38

Qindra miliona njerëz marrin një vaksinë gripi çdo vit, siç rekomandohet nga organizata si Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC). Vaksinat e gripit gjithashtu duhet të plotësojnë standarde shumë të larta sigurie, sepse ato u jepen njerëzve të shëndetshëm.

Por shumë rrallë, disa njerëz mund të kenë një reaksion alergjik ndaj një vaksine gripi, e cila mund të përfshijë shfaqjen e syve të skuqur ose të ënjtur. Kjo mund t’ju bëjë të mendoni se keni sy rozë, por në fakt shpesh është një shenjë e një urgjence mjekësore kur skuqeni ose ënjni sytë menjëherë pas një vaksine kundër gripit.

Ekziston gjithashtu një ngjarje negative shumë e rrallë e lidhur me vaksinat e gripit të quajtur sindroma okulo-respiratore (ORS). Një simptomë e ORS është konjuktiviti, i njohur gjithashtu si syri rozë.

Çfarë e shkakton një reaksion alergjik ndaj vaksinimit të gripit?

Reaksionet alergjike ndaj vaksinës së gripit ndodhin tek njerëzit që janë alergjikë ndaj një ose më shumë përbërësve të vaksinës, përfshirë xhelatinën. Njerëzit që janë alergjikë ndaj disa antibiotikëve mund të kenë gjithashtu një reagim ndaj vaksinës së gripit.

Nëse jeni alergjik ndaj vezëve, mund të shkaktojë një reaksion alergjik ndaj vaksinës së gripit. Shumë lloje të zakonshme të vaksinave të gripit janë të bazuara në vezë, por ka edhe vaksina pa vezë.

Flisni me një mjek përpara se të merrni një vaksinë kundër gripit nëse jeni alergjik ndaj vezëve.

Si trajtohet syri rozë i shkaktuar nga ORS?

Shumica e njerëzve me ORS dhe sy rozë nuk kanë nevojë për trajtim. Simptomat largohen me disa ditë pushim.

Kur duhet të kontaktoni një mjek?

Nëse keni ndonjë nga simptomat e mësipërme të një reaksioni alergjik, merrni trajtim mjekësor sa më shpejt të jetë e mundur. Një reaksion alergjik është një urgjencë mjekësore që mund të rezultojë në vdekje nëse nuk trajtohet menjëherë.

Në shumicën e rasteve, ORS nuk kërkon trajtim mjekësor. Ndërsa shumë simptoma të ORS mbivendosen me ato të një reaksioni alergjik, simptomat e ORS zakonisht fillojnë më vonë se një reaksion alergjik.

Megjithatë, është gjithmonë më mirë të flisni me një mjek nëse nuk jeni të sigurt se çfarë lloj reagimi keni.

Efektet anësore të zakonshme të vaksinimit kundër gripit

Shumë njerëz përjetojnë efekte anësore pas vaksinimit të gripit. Në shumicën e rasteve, këto efekte anësore janë të lehta dhe largohen brenda pak ditësh.

Pas një vaksine kundër gripit, mund të përjetoni:

  • skuqje, ënjtje ose dhimbje në vendin e injektimit
  • dhimbjet e muskujve
  • dhimbje koke
  • ethe
  • të përziera

Kush duhet të marrë një vaksinë kundër gripit?

Ekspertët rekomandojnë që pothuajse të gjithë njerëzit 6 muajsh e lart të marrin një vaksinë gripi.

Është veçanërisht e rëndësishme që shtatzënat, fëmijët dhe të rriturit të marrin vaksinën kundër gripit. Këto grupe janë në rrezik më të lartë për të zhvilluar komplikime nga gripi.

Kush duhet të shmangë vaksinimin?

Ka disa njerëz që nuk duhet të marrin vaksinën kundër gripit, duke përfshirë:

personat alergjikë ndaj ndonjërit prej përbërësve të vaksinës

foshnjat më të vogla se 6 muajsh

Nëse jeni alergjik ndaj vezëve ose keni pasur sindromën Guillain-Barré, bisedoni me mjekun përpara se të merrni një vaksinë gripi. Ai mund të rekomandojë lloje të caktuara vaksinash ose masa paraprake të caktuara.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN