MENU
klinika

Shenjat dhe pasojat

Çfarë është gastriti kronik?

23.03.2023 - 11:37

Gastriti kronik është një gjendje që shfaqet kur mukoza e stomakut inflamohet. Ndryshe nga gastriti akut, në të cilin acarimi shfaqet shpejt në mukozën e stomakut, gastriti kronik zhvillohet gradualisht dhe mund të jetë më i vështirë për t’u hequr qafe.

Gastriti kronik zakonisht përmirësohet me trajtim, por mund të ketë nevojë për monitorim të vazhdueshëm. Inflamacioni afatgjatë mund të bëhet gërryes, duke u lodhur në mukozën e stomakut dhe duke çuar në probleme të mëtejshme mjekësore.

Vishja e stomakut

Veshja e stomakut, ose mukoza, është plot me gjëndra që prodhojnë acidin e stomakut dhe enzima që shpërbëjnë ushqimin dhe ju mbrojnë nga infeksioni. Për shkak se acidi gastrik është gërryes, mukoza gjithashtu sekreton një mukozë mbrojtëse të mbushur me proteina që mbulon stomakun. Në rastet e gastritit, kjo shtresë mukoze dëmtohet, duke lejuar që acidet e stomakut të arrijnë dhe të irritojnë vetë mukozën.

Kur ndodh inflamacioni, rreshtimi i stomakut ndryshon dhe humb disa nga qelizat e tij mbrojtëse. Mund të shkaktojë gjithashtu ngopje të hershme. Kjo ndodh kur stomaku ndihet i ngopur pasi keni ngrënë vetëm disa kafshata ushqimi.

Cilat janë simptomat e gastritit kronik?

Gastriti kronik jo gjithmonë rezulton me simptoma. Por njerëzit që kanë simptoma shpesh përjetojnë:

  • dhimbje në pjesën e sipërme të barkut
  • fryrje
  • të përziera
  • të vjella
  • humbje e oreksit
  • humbje peshe

Shenjat dhe simptomat e brendshme

Gastriti kronik mund të çojë në shfaqjen e problemeve të tjera shëndetësore brenda stomakut.

Në disa raste, acarimi në mukozën e stomakut shoqërohet me rritjen e polipeve gastrike, masave të vogla të indeve brenda stomakut. Ato shfaqen më shpesh në gastritin kronik të tipit B. Llojet e polipeve të lidhura me gastrit kronik mund të tregojnë një rrezik më të lartë të kancerit të stomakut.

Shumë polipe gastrike janë plotësisht beninje dhe do të shërohen me trajtim. Nëse mjeku zbulon polipe, ata mund të zgjedhin të bëjnë biopsi dhe të testojnë një mostër indi vetëm për të qenë të sigurt. Ka shumë lloje të ndryshme të polipeve, dhe shumica janë zakonisht të parëndësishme.

Plagët e quajtura ulçera peptike mund të shfaqen edhe në rastet e gastritit kronik. Ulçerat peptike janë të zakonshme dhe ato më të mëdha në stomak mund të shkaktojnë dhimbje barku. Fatmirësisht, medikamentet e përdorura për trajtimin e gastritit kronik gjithashtu u japin ulçerës peptike një shans për t’u shëruar.

Si trajtohet gastriti kronik?

Medikamentet dhe rregullimet e dietës janë mënyrat më të zakonshme të trajtimit të gastritit kronik. Plani juaj specifik i trajtimit do të varet nga lloji i gastritit kronik që keni.

Nëse keni llojin A, mjeku ka të ngjarë të trajtojë problemet që lidhen me lëndët ushqyese që ju mungojnë. Nëse keni Tipin B, mjeku do të përdorë agjentë antimikrobikë dhe medikamente bllokuese të acidit për të shkatërruar bakteret H. pylori. Nëse keni Tipin C, mjeku ka të ngjarë t’ju thotë të ndaloni marrjen e ilaceve steroide ose pirjen e alkoolit për të parandaluar dëmtimin e mëtejshëm në stomak.

Medikamentet

Mjeku mund të përshkruajë ilaçe për të dobësuar acidin në stomak. Barnat më të zakonshme për reduktimin e acidit gastrik janë:

antacidet, duke përfshirë karbonatin e kalciumit (Rolaids dhe Tums)

Frenuesit e pompës së protonit, si omeprazoli (Prilosec)

Reduktimi ose eliminimi i aspirinës dhe ilaçeve të ngjashme rekomandohet për të ulur irritimin e stomakut.

Simptomat e gastritit kronik ndonjëherë mund të zhduken brenda disa orësh nëse medikamentet ose alkooli po bëjnë që gastriti të veprojë. Por zakonisht gastriti kronik kërkon më shumë kohë për t’u zhdukur.

Pa trajtim, gastriti kronik mund të vazhdojë me vite.