MENU
klinika

Ja kur duhet të shqetësoheni

Simptomat e shtatzënisë/ Pse herë kam e herë jo të vjella?

25.03.2023 - 18:43

Mësoni se çfarë është normale dhe çfarë jo kur bëhet fjalë për simptomat e luhatshme.

Ndërsa simptomat e shtatzënisë mund të jenë të pakëndshme dhe sfiduese, shumica e grave janë plotësisht të përgatitura për to. Ajo që mund të jetë befasuese është mënyra se si simptomat e shtatzënisë mund të vijnë dhe të shkojnë, shpesh pa arsye.

Është e kuptueshme të ndihesh në ankth kur simptomat luhaten. Nuk mund të mos sjellë shqetësime nëse shtatzënia po përparon siç duhet ose nëse ka një problem që kërkon vëmendje të menjëhershme.

Duke ditur se çfarë është normale dhe çfarë jo, ju mund të lehtësoni shumë nga këto shqetësime dhe të jeni më të përgatitur për të menaxhuar ulje-ngritjet e herëpashershme që mund të shoqërojnë shtatzëninë.

Ndryshimet normale në simptomat e shtatzënisë

Simptomat e shtatzënisë mund të ndryshojnë nga personi në person (dhe nga shtatzënia në shtatzëni). Ndërsa disa gra, për shembull, nuk do të përjetojnë kurrë të vjella në mëngjes, të tjerat do të ndjejnë të përziera dhe të sëmurë për javë apo edhe muaj.

E njëjta gjë vlen edhe për simptomat e tjera të zakonshme, veçanërisht gjatë tremujorit të parë. Këto përfshijnë ndjeshmërinë e gjirit, urinimin e shpeshtë, ngërçet, aknet, dëshirat për ushqim, fryrjen e barkut, marramendjen, ndryshimet e humorit, dhimbjen e shpinës dhe kapsllëkun. Disa gra do të kenë shumë prej tyre, të tjerat vetëm pak ose aspak; dhe ato mund të mos ndodhin vazhdimisht.

Frekuenca ndryshon

Frekuenca dhe intensiteti i këtyre simptomave mund të jetë shumë i ndryshueshëm dhe nuk mund të pritet që t’i ndjeni të gjitha gjatë gjithë kohës. Do të ketë ditë kur mund të përjetoni ngërçe dhe urinim të shpeshtë dhe të tjera kur do të keni dëshira të papritura për ushqime të caktuara.

Madje do të ketë ditë kur do të jeni plotësisht pa simptoma. E gjithë kjo është krejtësisht e natyrshme dhe zakonisht ka pak arsye për shqetësim.

Në disa raste, simptomat mund të mos zhduken aq shumë, por të bëhen më pak të dukshme ndërsa filloni të përballeni me ndryshimet e shpeshta në trupin tuaj. Me kalimin e kohës, ju mund të filloni të kuptoni më mirë ndryshimet e humorit ose të keni gjetur mënyra për të përballuar ashpërsinë e kapsllëkut ose të përzierave.

Kur duhet të shqetësoheni?

Ka raste kur ndryshimet në simptomat e shtatzënisë kërkojnë shqetësim dhe hetim. Marrja e ndihmës mjekësore menjëherë është e rëndësishme.

Fëmija po lëviz më pak

Kryesorja midis tyre është lëvizja e fetusit. Ndonëse mund të kalojë pak kohë përpara se të ndjeni ndonjë lëvizje (diku midis javëve 16 dhe 25), nëse vëreni ndonjë ndryshim të rëndësishëm në aktivitetin që ecën përpara, flisni menjëherë një mjek.

Një rënie në lëvizjen e fetusit, ose një ndërprerje e plotë e lëvizjes, mund të jetë shenjë e një situate emergjente.

Ndërsa simptomat e tjera mund të ulen ose të zvogëlohen ndërsa shtatzënia juaj përparon, lëvizja e foshnjës  nuk duhet. Do të ketë raste kur fëmija mund të jetë më i qetë. Por nëse ndonjë ndryshim në një aktivitet duket i pazakontë, mos hezitoni të flisni me mjekun ose të shkoni në urgjencë.

Humbja e papritur e të gjitha simptomave të shtatzënisë

Nëse papritur nuk keni fare simptoma, kjo mund të jetë shqetësuese. Kjo nuk do të thotë të keni një ose dy ditë pa simptoma. Në vend të kësaj, i referohet një situate ku ju keni qenë duke u marrë me simptoma të shumta dhe papritmas nuk keni asnjë.

Ndërsa nuk do të thotë domosdoshmërisht se ka një problem, kjo kërkon kujdes nëse ndryshimi është i papritur dhe ekstrem. Edhe nëse nuk ka shenja të tjera të dukshme të abortit (të tilla si gjakderdhje anormale ose ngërçe të rënda), është ende e rëndësishme që të kontrolloheni sa më shpejt nga një mjek.