MENU
klinika

Pa u sëmurur...

Zakonet e mira që ju bëjnë të jetoni 10 vjet më shumë

01.03.2023 - 12:21

Sa herë na kanë thënë të mos pimë duhan, të hamë ushqim të shëndetshëm, të kontrollojmë peshë, të ushtrohemi rregullisht. Dhe sa herë kemi menduar nëse ato nuk ishin mesazhe tepër të tmerrshme dhe sa të vërtetë kishte në këto rekomandime.

Epo, tani vjen prova e dëshmuar se mënyra e jetesës së shëndetshme mund të japë shumë më shumë vite pa pasur nevojë të merreni me diabet, probleme të zemrës ose tumore. Avantazhi është veçanërisht i rëndësishëm për gratë: ato fitojnë deri në 10 vjet jetë pa sëmundje kronike, ndërsa burrat marrin deri në 7.6 vjet.

Në dekadat e fundit, mbijetesa mesatare e njerëzve është rritur shumë në të gjithë botën. Por mbetet një problem. Gjithnjë e më shumë njerëz, nga të dy gjinitë, po përballen me periudha të gjata të jetës me një ose më shumë sëmundje kronike ose me pasoja të sëmundjeve kardiovaskulare ose tumoreve. Për këtë arsye, të veproni paraprakisht është thelbësore për parandalimin, i cili ka një domethënie të madhe, rrit kohën e jetës pa sëmundje kronike.

Për të dhënë këtë përgjigje, e cila duhet të shtyjë drejt stileve të jetesës së shëndetshme, është një hulumtim i botuar në Revistën Britanike Mjekësore, të kryer nga ekspertë të Shkollës së Shëndetit Publik të Universitetit të Harvardit dhe i mbështetur nga Instituti Kombëtar i Shëndetit i SHBA (NIH) .

Studimi, i cili është vetëm i një lloji vëzhgues dhe për këtë arsye nuk propozon marrëdhënie të përcaktuara shkakësore midis sjelljeve dhe shfaqjes së patologjive, shqyrton pesë faktorë që lidhen me stilin e jetës: pirja e duhanit, aktiviteti fizik, konsumi i alkoolit, pesha e trupit dhe cilësia e të ushqyerit. Përmes një serie llogaritjesh komplekse, hulumtimet tregojnë se sa shumë fitojnë ata që respektojnë zakone të shëndetshme të jetës ose të paktën nuk vuajnë nga sëmundje kronike.

Studimi shqyrtoi të dhënat për 73.196 infermierë dhe mbi 38,000 profesionistë të shëndetit, në kohën e regjistrimit në studim të gjithë njerëzit nuk kishin tumore, sëmundje kardiovaskulare ose diabet. Atyre ju përcaktua një stil jete me rrezik të ulët, jo për cigaren, indeksin e masës trupore në vlerat e rekomanduara, të paktën 30 minuta aktivitet fizik të përditshëm, marrjen e moderuar të alkoolit dhe ushqimin me cilësi të mirë.

Rezultatet?

Në bazë të këtyre parametrave, të gjithë pjesëmarrësit në studim u kontrolluan rregullisht për një periudhë mbi njëzet vjet. Sigurisht, u morën parasysh të gjitha rastet e reja të kancerit, sëmundjeve kardiovaskulare dhe diabetit. Pas eliminimit të gjithë faktorëve që mund të ndryshojnë rezultatet, siç është sëmundja gjenetike, u pa që në moshën 50 vjeç një grua që kishte mbajtur nën kontroll të paktën katër nga parametrat kishte jetëgjatësi pa diabet, sëmundje të zemrës ose tumore prej rreth 34 vjet, krahasuar me 24 të moshatarëve që nuk u interesuan shumë për zakonet e mira.

Me pak fjalë: dhjetë vjet me më shumë mirëqenie dhe pa sëmundje.

Burimi: dilei.it