MENU
klinika

Njihuni me simptomat

Çfarë është cirroza kriptogjenike?

09.04.2023 - 12:29

Cirroza kriptogjenike, ose sëmundja kriptogjene e mëlçisë, ndodh kur mëlçia është e plagosur dhe e dëmtuar, por shkaku nuk dihet.

Termi “cirozë” do të thotë dhëmbëza të mëlçisë. “Kriptogjenike” do të thotë se gjendja është me origjinë të panjohur.

Më shpesh, cirroza zhvillohet nga përdorimi i rëndë i alkoolit ose hepatiti. Por nëse merrni një diagnozë të cirrozës kriptogjene, kjo do të thotë se mjeku ka testuar dhe përjashtuar të gjitha shkaqet e mundshme të cirrozës.

Ciroza kriptogjenike përbën 5% deri në 30% të të gjitha rasteve të cirrozës.

Ciroza kriptogjenike kundrejt cirrozës
Në përgjithësi, simptomat dhe komplikimet e cirrozës kriptogjene janë të ngjashme me ato të llojeve të tjera të cirrozës. Dallimi kryesor është se kë prek më shpesh kjo gjendje.

Sipas një studimi të vitit 2017 që krahasoi cirrozën kriptogjene me cirrozën e shkaktuar nga virusi i hepatitit C (HCV), ndryshimet kryesore midis këtyre kushteve ishin si më poshtë:

Ciroza kriptogjene prekte më shumë femrat. Ciroza HCV preku më shumë meshkujt.

Njerëzit me cirrozë kriptogjene kishin gjithashtu më shumë gjasa të kishin sindromë metabolike dhe kushte të tjera shëndetësore sesa njerëzit me cirrozë HCV.

Njerëzit me cirrozë kriptogjene kishin gjithashtu më shumë gjasa të kishin mbipeshë ose obezitet sesa njerëzit me cirrozë HCV.

Simptomat e cirrozës kriptogjenike
Simptomat e cirrozës kriptogjene janë të ngjashme me ato të llojeve të tjera të cirrozës.

Në fillim, simptomat mund të mos jenë të dukshme. Ndërsa gjendja përparon, ju mund të përjetoni:
lodhje
dobësi
dhimbje barku dhe ënjtje
humbje e oreksit
humbje peshe e paqëllimshme
nauze dhe të vjella
verdhëza
mavijosje

Çfarë e shkakton cirrozën kriptogjene?
Edhe pse shkaqet e cirrozës kriptogjene janë të panjohura me përkufizim, disa kushte janë të lidhura me këtë sëmundje.

Një gjendje e lidhur shpesh me cirrozën kriptogjene quhet sëmundja e mëlçisë yndyrore joalkoolike (NAFLD). NAFLD zhvillohet nga grumbullimi i yndyrës në mëlçi. Nuk ka lidhje me përdorimin e alkoolit.

NAFLD zakonisht nuk ka asnjë simptomë dhe, për këtë arsye, mund të humbasë lehtë. NAFLD i padiagnostikuar mund të çojë në cirrozë kriptogjene.

Shkaqe të tjera të mundshme të cirrozës kriptogjene përfshijnë:
hepatiti viral i padiagnostikuar dhe sëmundjet e mëlçisë të lidhura me alkoolin
hepatiti autoimun
sëmundje celiac
mutacione gjenetike

Trajtimi i cirrozës kriptogjene
Trajtimi i cirrozës kriptogjene zakonisht fokusohet në menaxhimin e simptomave dhe parandalimin e komplikimeve. Mund të përfshijë:
strategjitë e jetesës, si humbja e peshës dhe ushtrimet
medikamente
transplantimi i mëlçisë

Megjithëse arsyeja e saktë e kësaj sëmundjeje nuk mund të identifikohet, mjekët zakonisht dyshojnë për disa nga shkaqet. Për shembull, sëmundja e mëlçisë yndyrore joalkoolike shoqërohet shpesh me cirrozë kriptogjene.

Ciroza kriptogjenike mund të mos shkaktojë simptoma në fillim, por ato mund të shfaqen ndërsa dhëmbëzat përparojnë. Trajtimi zakonisht përfshin strategji të stilit të jetesës, medikamente dhe transplantim të mëlçisë.

Ciroza kriptogjene mund të jetë e vështirë për të jetuar. Sigurohuni që të komunikoni shpesh me ekipin mjekësor dhe t’i njoftoni ata për çdo ndryshim ose sfidë.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Gjithçka që duhet të dini...

Çfarë është hepatiti alkoolik?