MENU
klinika

Detaje të pazbuluara më parë

Frika e Adolf Hitlerit nga sëmundja

30.04.2023 - 14:52

Pasardhësi zviceran i një prej mjekëve të Adolf Hitlerit ka lëshuar detaje të letrave që tregojnë se si ai e trajtonte diktatorin nazist për problemet e zërit, raportoi të dielën gazeta NZZ am Sonntag.

Letrat tregojnë frikën e Hitlerit nga një sëmundje e rëndë. “Nëse ka diçka të keqe, unë duhet ta di absolutisht,” i tha Hitleri mjekut pas konsultimit të tyre të parë në maj 1935, sipas letrave.

Hitleri u trajtua disa herë nga Carl Otto von Eicken, një specialist gjerman i veshit, hundës dhe fytit, për 10 vjet nga viti 1935, tha gazeta.

Letrat nga mjeku drejtuar një kushëriri u zbuluan nga Robert Doepgen, stërnipi i Von Eicken, i cili i gjeti ato kur hulumtoi arkivat e familjes për një projekt shkollor.

Historiani britanik Richard J Evans, një specialist i historisë gjermane, ishte garantuar për vërtetësinë e letrave të pabotuara, tha gazeta.

Gazeta tha se letrat tregonin gjithashtu rëndësinë që Hitleri i jepte zërit të tij, të cilin ai e përdori në fjalime për të nxitur mbështetjen për regjimin e tij.

Një operacion për të hequr një polip u shty deri pas një fjalimi, thuhet në letra, pasi Von Eicken e këshilloi Hitlerin se duhej të pushonte zërin pas procedurës.

Në letrat e tij, Von Eicken kurrë nuk vuri në dyshim se ai kishte trajtuar një njeri, veprimet e të cilit çuan në vrasjen e miliona njerëzve në Holokaustin dhe në Luftën e Dytë Botërore.

Gazeta tha se kur u pyet nga hetuesit rusë pas luftës pse ai nuk e kishte vrarë Hitlerin, Von Eicken tha: “Unë isha mjeku i tij, jo vrasësi i tij”.

Hitleri vdiq nga vetëvrasja në një bunker në Berlin në vitin 1945, pak para përfundimit të luftës.