MENU
klinika

Analiza/ Si do të ndikojë në treg?

A do të befasojë OPEC+ me një ulje tjetër të prodhimit?

25.05.2023 - 18:19

Shitësve të naftës u është dhënë një paralajmërim: kini kujdes për më shumë “prerje”Ministri i Energjisë i Arabisë Saudite, Princi Abdulaziz bin Salman, lëshoi kërcënimin në fillim të kësaj jave në sulmin e tij të fundit ndaj shitësve të naftës.

Ministri i Energjisë i Arabisë Saudite po mban frenat e OPEC-ut, i cili mund të vendosë të ulë përsëri prodhimin e naftës së papërpunuar, duke i çuar çmimet në rritje në atë që me siguri do të ishte një rezultat i dhimbshëm për shumë spekulatorë dhe shitës të shkurtër atje.

“Unë vazhdoj t’i këshilloj ata (duke iu referuar spekulatorëve të naftës), nuk kam pse të tregoj letrat e mia. Unë nuk jam lojtar pokeri… por thjesht do t’u thoja të kenë kujdes,” paralajmëroi Princi.

Pozicionet short të naftës janë të konsiderueshme, në 184 milionë fuçi më 16 maj. Kjo është një rritje prej 140% nga numri i pozicioneve short në lojë vetëm një muaj më parë.

Rezultati i një kërcënimi kaq të guximshëm është i paqartë. Nga njëra anë, premtimet për shkurtime të prodhimit me siguri do të nxjerrin në pah demat – gjë që e kemi parë gjatë dy ditëve të fundit ndërsa çmimet e së ardhmes Brent janë rritur. Por kjo do të thotë gjithashtu se tregu ka filluar të çmimet në mundësinë e një reduktimi tjetër të prodhimit kur OPEC të takohet javën e ardhshme. Kjo mund të zvogëlojë disa nga rritjet e çmimeve të shkaktuara nga vlera e shokut, nëse OPEC-u realisht ulë prodhimin – që do të thotë se ata shitës të shkurtër mund të mos prekin aq sa do të dëshironte ministri i energjisë i Arabisë Saudite.

Gjithçka është tani në linjë për OPEC. OPEC është bërë edhe një herë forca e tregut që ka aftësinë të ulë ose të shtojë prodhimin e tij, duke i çuar çmimet lart ose poshtë – jo më i penguar nga industria e shist argjilor amerikan që dikur kundërshtonte lëvizjet e OPEC-ut. Por kërcënimet boshe nëse OPEC vendos të mos ulë prodhimin mund të zvogëlojë fuqinë e trupit në të paktën çmimet e nofullës lart ose poshtë – një mjet që grupi e kishte gati.

Nëse OPEC vendos të mos ulë prodhimin, çmimet duhet të ulen të paktën përkohësisht. Javën e ardhshme do të zbulohet fituesi.

/Përkthyer dhe përshtatur për Konica.al nga “OilPrice.com