MENU
klinika

Çfarë është ky çrregullim kronik?

Shpërthimi i fibromialgjisë/ Ja çfarë përjetoni

27.05.2023 - 08:40

Një shpërthim i fibromialgjisë mund të ndihet si fizikisht ashtu edhe emocionalisht rraskapitës. Terapitë e stilit të jetesës mund të ndihmojnë në menaxhimin e simptomave.

Nëse ju ose një familjar jeton me fibromialgji, nuk jeni i huaj për sfidat dhe pasiguritë që mund të sjellë ky çrregullim kronik i dhimbjes. Një nga aspektet më të vështira të fibromialgjisë mund të jetë përballja me shpërthime ose rritje të përkohshme të ashpërsisë së simptomave.

Fibromialgjia është një sindromë dhimbjeje kronike e karakterizuar nga dhimbje të përhapura muskuloskeletore të përjetuara për të paktën 3 muaj. Përveç dhimbjes së përhapur, ajo pothuajse gjithmonë përfshin simptoma të tjera sfiduese si lodhja dhe vështirësia për të fjetur.

Për shkak të kompleksitetit të saj, fibromialgjia shpesh ngatërrohet dhe diagnostikohet gabimisht. Simptomat mund të imitojnë kushte të tjera, të tilla si sindroma e dhimbjes miofasciale, sindroma e lodhjes kronike dhe sëmundjet autoimune, dhe shkaku është përgjithësisht i panjohur.

Shenjat dhe simptomat e një shpërthimi të fibromialgjisë

Gjatë një shpërthimi të fibromialgjisë, mund të përjetoni një përkeqësim të përkohshëm të simptomave ekzistuese. Shenjat dhe simptomat e një shpërthimi të fibromialgjisë mund të përfshijnë:

 • rritje e dhimbjes dhe ndjeshmërisë në të gjithë trupin
 • dhimbje koke dhe migrenë
 • lodhje e shtuar, edhe pas pushimit adekuat
 • ngurtësi
 • çrregullime të gjumit
 • vështirësi në të menduar apo përqendruar
 • probleme me kujtesën, të menduarit ose përqendrimin
 • simptoma emocionale si ankthi ose depresioni
 • rritja e ndjeshmërisë ndaj stimujve si drita, zhurma dhe ndryshimet e temperaturës
 • mpirje ose ndjesi shpimi gjilpërash
 • dhimbje në fytyrë ose nofulla
 • problemet gastrointestinale, duke përfshirë simptomat e sindromës së zorrës së irrituar (IBS).

Çfarë e shkakton shpërthimin e fibromialgjisë?

Një shpërthim i fibromialgjisë mund të shkaktohet nga faktorë të ndryshëm.

Nëse aktualisht jeni duke pasur një shpërthim dhe nuk mund ta kuptoni pse, mund të lidhet me një shkaktar tjetër nga cfarë ndodh zakonisht. Disa nga këta shkaktarë mund të përfshijnë:

 • stresi fizik ose emocional
 • ndryshimet e motit
 • infeksionet
 • lëndimet
 • cilësia ose sasia e dobët e gjumit
 • luhatjet hormonale
 • medikamente të caktuara ose ndryshime në mjekim

Si të shëroheni nga një shpërthim i fibromialgjisë?

Për tu rikuperuar nga një shpërthim i fibromialgjisë, mund të jetë e dobishme të ndiqni një numër trajtimesh të ndryshme, në varësi të simptomave tuaja specifike dhe ashpërsisë së tyre. Megjithatë, disa terapi rekomandohen njëzëri për të ndihmuar në menaxhimin e shpërthimeve të fibromialgjisë.

Një përmbledhje e madhe e vitit 2017 identifikoi ushtrimet si një nga terapitë më të mira për fibromialgjinë. U zbulua se si ushtrimet aerobike ashtu edhe stërvitja e forcës ofrojnë lehtësim të ndjeshëm të dhimbjes dhe përmirësim të funksionit fizik. Nuk kishte asnjë dallim ndërmjet llojeve specifike të ushtrimeve.

Në përgjithësi është më mirë t’i qaseni ngadalë ushtrimeve për fibromialgjinë dhe të rrisni gradualisht intensitetin ndërsa trupi përshtatet me ushtrimet.

Terapitë shtesë të përmendura që mund të ofrojnë lehtësim përfshijnë:

 • hidroterapi
 • meditim
 • reduktimi i stresit i bazuar në ndërgjegje
 • terapi lëvizjeje meditative (d.m.th., yoga, tai chi)

Për simptomat e humorit, ndonjëherë përshkruhen ilacet kundër depresionit. Këto mund të përfshijnë:

 • amitriptilinë
 • duloxetine

Milnacipran gjithashtu mund të përshkruhet për fibromialgji nëse trajtimet konservative dhe të tjera kanë dështuar. Megjithëse është në një klasë të ngjashme barnash si antidepresantët, nuk përdoret për të trajtuar depresionin dhe është shoqëruar me çrregullime të humorit dhe vetëvrasje si një efekt anësor.

Për dhimbjet, mund të rekomandohen antikonvulsantët dhe relaksuesit e muskujve skeletorë. Disa nga këto mund të përfshijnë:

 • gabapentinë
 • pregabalin

Lidhja me një grup mbështetës ose profesionist të kujdesit shëndetësor mund të ofrojë udhëzime dhe inkurajim gjatë shpërthimeve gjithashtu. Një profesionist mund të rekomandojë gjithashtu terapi njohëse të sjelljes për të ndihmuar në menaxhimin e depresionit dhe dhimbjes kronike.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Veçanërisht nëse jeni i përgjumur

Pse kafja mund t’ju lehtësojë dhimbjen?!