MENU
klinika

Çfarë është një sëmundje autoimune?

Dhimbja kronike në të gjithë trupin, një sëmundje autoimune?

13.08.2021 - 15:27

Fibromyalgia është një gjendje që shkakton dhimbje kronike në të gjithë trupin. Shumë ekspertë besojnë se fibromialgjia bën që truri të ndiejë nivele më të larta dhimbjeje, por shkaku i saktë është i panjohur. Gjithashtu mund të shkaktojë:

lodhje

ankth

dhimbje dhe mosfunksionim nervor

Aktualisht nuk ka shërim, por opsionet e trajtimit përqendrohen kryesisht në menaxhimin e dhimbjes për të zvogëluar simptomat.

Disa besojnë se fibromialgjia mund të klasifikohet si një sëmundje autoimune sepse shumë nga simptomat mbivendosen me ato të çrregullimeve autoimune. Por pa dëshmi të mjaftueshme që tregojnë se fibromialgjia prodhon autoantitrupa ose shkakton dëmtim të indeve përreth, është e vështirë të vërtetohet ky pretendim.

Zbulimi i shkakut të fibromialgjisë mund t’i lejojë mjekët të gjejnë masa parandaluese të përmirësuara dhe mundësi më të mira trajtimi të fokusuara në zbutjen e simptomave të dhimbjes.

Çfarë është një sëmundje autoimune?

Në çrregullimet autoimune, trupi fillon të sulmojë veten pasi sistemi imunitar gabimisht identifikon qelizat e shëndetshme si baktere ose viruse të rrezikshme ose të dëmshme. Si përgjigje, trupi prodhon autoantitrupa që shkatërrojnë qelizat e shëndetshme. Sulmi shkakton dëmtim të indeve dhe shpesh inflamacion në vendin e prekur.

Fibromialgjia nuk kualifikohet si një çrregullim autoimun sepse nuk shkakton inflamacion. Gjithashtu nuk ka ndonjë dëshmi të mjaftueshme që tregon se fibromialgjia shkakton dëmtim të indeve trupore.

Fibromialgjia është e vështirë të diagnostikohet sepse simptomat e saj janë të ngjashme ose shoqërohen me gjendje të tjera, përfshirë disa çrregullime autoimune. Në shumë raste, mund të ndodhë njëkohësisht me çrregullime autoimune.

Kushtet e zakonshme të lidhura me dhimbjen e fibromialgjisë përfshijnë:

artrit rheumatoid

lupus

hipotiroidizmi

sindromi i këmbëve të shqetësuara

Sëmundja Lyme

çrregullime të nyjeve temporomandibulare (TMJ)

sindromi i dhimbjes miofascial

depresioni

Disa çrregullime autoimune dhe fibromialgji kanë simptoma dhe karakteristika të ngjashme. Nuk është e pazakontë të kesh dhimbje fibromialgjie dhe një sëmundje autoimune në të njëjtën kohë. Kjo mund ta bëjë gjendjen konfuze kur merret parasysh nëse fibromialgjia është një sëmundje autoimune.

Një studim i vitit 2007, sugjeroi që ka nivele të larta të antitrupave të tiroides në pacientët me fibromialgji. Sidoqoftë, prania e antitrupave të tiroides nuk është e pazakontë dhe ndonjëherë mund të mos shfaqë simptoma.

Një studim i vitit 2013 e lidh dhimbjen e shkaktuar nga fibromialgjia me neuropatinë e fibrave të vogla nervore. Sidoqoftë, kjo lidhje nuk është pranuar ende gjerësisht.

Një studim i kafshëve i botuar në 2021 mund të tregojë një origjinë të mundshme autoimune, por dëshmitë nga ky studim nuk janë të mjaftueshme për të vërtetuar këtë lidhje.

Sidoqoftë, ka të dhëna të forta që lidhin neuropatinë e fibrave nervore të vogla dhe sëmundjen e Sjögren. Kjo gjendje shkakton dëme të dhimbshme në nerva. Por nevojiten më shumë kërkime për të lidhur me saktësi fibromialgjinë dhe neuropatinë e fibrave nervore të vogla.

Megjithëse kërkimet sugjerojnë një lidhje me autoimunitetin, nuk ka prova të mjaftueshme për të klasifikuar fibromialgjinë si një çrregullim autoimun.

Megjithëse ka karakteristika dhe simptoma të ngjashme, fibromialgjia aktualisht nuk klasifikohet si një çrregullim autoimun. Kjo nuk do të thotë se nuk është një gjendje reale.

Nëse keni pyetje në lidhje me fibromialgjinë ose dëshironi të qëndroni të azhurnuar në kërkimet më të fundit, kontaktoni mjeku. Ndjekja e përditësimeve më të fundit mund t’ju ndihmojë të gjeni më shumë mënyra për të përballuar simptomat tuaja.