MENU
klinika

Rreziqet kibernetike

4 aplikacionet e Android që duhet t’i fshini menjëherë nga telefoni juaj

09.06.2023 - 08:42

Një ekspert kibernetik ka zbuluar shenjat paralajmëruese se një aplikacion Android është i rrezikshëm – dhe potencialisht edhe kriminal. Shumica e aplikacioneve që përdorni çdo ditë do të jenë krejtësisht të sigurta. Por aplikacionet e rrezikshme mund të hyjnë në Google Play Store – ose dyqane rivale – me qëllime të këqija.

Një aplikacion mashtrues mund t’ju spiunojë, të sulmojë bankën tuaj, të vjedhë informacione dhe t’ju mashtrojë, ose ta kthejë pajisjen tuaj në një makinë fitimi parash për kriminelët – në kurriz të performancës suaj të jetëgjatësisë së baterisë. The US Sun foli me Paul Bischoff, Avokati i Privatësisë së Konsumatorit në Comparitech, i cili zbuloi katër lloje aplikacionesh që duhet të tingëllojnë këmbanat e alarmit.

Lloji i aplikacionit #1

Bischoff paralajmëron:

Ju e keni shkarkuar aplikacionin nga diku tjetër përveç Google Play.

Kjo nuk është një garanci që ju keni shkarkuar një aplikacion mashtrues. Por shpesh njerëzit përfundojnë me malware në telefonat e tyre Android duke shkarkuar aplikacione nga jashtë dyqanit zyrtar të Play. Dyqanet rivale dhe faqet e internetit të shkarkimit të aplikacioneve nuk janë verifikuar nga Google, kështu që nuk ka asnjë garanci që ajo që po instaloni është e sigurt.

Jini shumë të kujdesshëm kur shkarkoni aplikacione nga kudo që nuk është Play Store. Dhe nëse shkarkoni një aplikacion nga diku tjetër, mbani një sy me vëmendje në aktivitetet e tij.

Lloji i aplikacionit #2

Paul këshilon:

Aplikacioni kërkon shumë leje që nuk janë të nevojshme për funksionimin e aplikacionit.

Aplikacioneve u kërkohet të kërkojnë lejen tuaj për të hyrë në pjesë të ndjeshme të telefonit tuaj. Për të funksionuar siç duhet, Uber ka nevojë për vendndodhjen tuaj dhe Instagram kërkon qasje në kamerë. Por nëse një aplikacion duket se po përdor leje të dyshimta, mund të jetë një shenjë se jeni duke u spiunuar. Mund të shkoni te cilësimet e privatësisë së Android për të parë se cilat aplikacione kanë qasje në lejet e ndjeshme. Dhe mund të bllokoni aplikacionet e dyshimta që të kenë akses në ato leje në çdo kohë.

Lloji i aplikacionit #3

Paul shojegon:

Aplikacioni përdor internetin ose burimet e sistemit edhe kur nuk është aktiv.

Nëse një aplikacion po përdor sasi të konsiderueshme të dhënash, duke ngadalësuar telefonin tuaj me aktivitete të uritur për energji ose po ju zbraz baterinë, kjo është një shenjë e keqe. Është veçanërisht shqetësuese nëse kjo po ndodh në sfond dhe nuk mund të kuptoni pse. Aplikacioni mund të jetë duke kryer një lloj aktiviteti mashtrues në sfond, duke fituar para për mashtruesit me shpenzimet tuaja. Merrni parasysh fshirjen e aplikacioneve që e bëjnë këtë.

Lloji i aplikacionit #4

Paul zbuloi:

Aplikacioni nuk ka mbështetje për klientët ose ndonjë mënyrë për të kontaktuar zhvilluesin.

Lloji përfundimtar i aplikacionit për të cilin duhet të shqetësoheni është ai që nuk ka mjete të qarta për të kontaktuar krijuesit. Nëse një aplikacion fsheh qëllimisht se kush e ka bërë atë, kjo është një shenjë paralajmëruese. Dhe nëse nuk mund të vini në kontakt me ta, duhet të pyesni pse. Kjo mund të jetë një shenjë e qartë se aplikacioni është një mashtrim ose po kryen një lloj aktiviteti kriminal.