MENU
klinika

Ruhuni...

A shkakton obeziteti diabet?

20.06.2023 - 10:31

Mbipesha dhe obeziteti janë faktorët kryesorë të rrezikut për zhvillimin e diabetit të tipit 2 ose prediabetit, të cilin 1 në 3 të rritur mund ta kenë tashmë. Pesha gjithashtu mund të jetë faktor në menaxhimin e diabetit në përgjithësi, duke e bërë më të vështirë mbajtjen e sheqerit në gjak në intervalin e synuar.

Megjithatë, ndërsa mbipesha mund të luajë një rol në zhvillimin e diabetit të tipit 2 tek disa njerëz, ai nuk shkakton drejtpërdrejt diabetin e tipit 2.

Ky artikull do të shpjegojë më shumë për marrëdhënien midis obezitetit dhe diabetit të tipit 2 dhe çfarë dinë studiuesit aktualisht për shkaqet e diabetit në përgjithësi. Ne do t’ju ofrojmë gjithashtu disa këshilla për t’u marrë parasysh për të ulur peshën dhe për të menaxhuar shëndetin tuaj, pavarësisht nëse keni diabet të tipit 2 ose jeni në rrezik për ta zhvilluar atë.

Si lidhet obeziteti me diabetin?

Obeziteti lidhet me diabetin e tipit 2 në disa mënyra.

Diabeti i tipit 2 shpesh zhvillohet pas viteve të rezistencës ndaj insulinës, në të cilat trupi nuk e përpunon siç duhet insulinën – një hormon që rregullon nivelet e sheqerit në gjak (glukozës në gjak). Prediabeti shpesh zhvillohet së pari nga ajo rezistencë ndaj insulinës. Më shumë se 80% e njerëzve me prediabet as që e dinë se e kanë atë.

Obeziteti është një nga faktorët më të rëndësishëm të rrezikut në zhvillimin e sëmundjeve metabolike, duke përfshirë prediabetin dhe diabetin e tipit 2. Kjo është për shkak se obeziteti desensibilizon trupin ndaj veprimit të insulinës, duke e bërë më të vështirë për trupin që të përdorë natyrshëm insulinën për të rregulluar sheqerin në gjak.

Kjo nuk do të thotë që të gjitha rastet e obezitetit shkaktojnë drejtpërdrejt diabetin e tipit 2 ose që diabeti i tipit 2 rrit shanset për të zhvilluar obezitet.

Megjithatë, obeziteti rrit rrezikun e zhvillimit të diabetit të tipit 2. Hulumtimet sugjerojnë se 80-90% e të rriturve që kanë diabet të tipit 2 gjithashtu kanë mbipeshë ose obezitet.

A lidhet obeziteti me diabetin e tipit 1?

Obeziteti nuk lidhet me zhvillimin e diabetit të tipit 1.

Ndryshe nga tipi 2, diabeti i tipit 1 është një sëmundje autoimune që shkakton sistemin imunitar të sulmojë dhe shkatërrojë qelizat e veta beta, duke rezultuar në një paaftësi për të prodhuar insulinë.

Njerëzit me diabet të tipit 1 mund të zhvillojnë rezistencë ndaj insulinës me kalimin e kohës, veçanërisht nëse ata gjithashtu kanë mbipeshë ose obezitet. Në fakt, normat e diabetit të tipit 1 tek të rriturit me mbipeshë dhe obezitet janë të njëjta si në popullatën e përgjithshme.

Ndërsa ushqimi është një pjesë e rëndësishme e menaxhimit të diabetit të tipit 1, zgjedhjet ushqimore të një personi nuk shkaktojnë ose kontribuojnë në zhvillimin e sëmundjes. Megjithatë, zakonet e ushqimit dhe stilit të jetesës mund të rrisin rrezikun e zhvillimit të diabetit të tipit 2.

Si të parandaloni obezitetin dhe diabetin?

Tre mënyrat më të rëndësishme për të reduktuar rrezikun për obezitet përfshijnë ndryshimin ose mbajtjen e disa zakoneve të jetesës:

  • duke mbajtur një model të shëndetshëm të të ushqyerit
  • duke marrë aktivitet fizik të rregullt
  • duke kufizuar kohën që kaloni ulur

Duke ulur rrezikun për obezitet, ju natyrisht do të zvogëloni rrezikun e zhvillimit të diabetit të tipit 2.

A mund të ndihmojnë medikamentet GLP-1 në menaxhimin e obezitetit dhe diabetit?

Medikamentet agoniste të peptidit-1 (GLP-1) të ngjashme me glukagonin u krijuan për të ndihmuar në menaxhimin e niveleve të sheqerit në gjak tek njerëzit me diabet të tipit 2. Këto medikamente ndihmojnë në uljen e niveleve të sheqerit në gjak dhe A1C.

Megjithatë, shumë njerëzve u përshkruhen këto medikamente “jashtë aprovimeve”, për përdorime që Administrata e Ushqimit dhe Barnave (FDA) nuk i ka miratuar. Në vend që të përdorin medikamente GLP-1 për menaxhimin e diabetit të tipit 2, ata i përdorin ato për të nxitur humbjen e peshës dhe për të rritur ndjeshmërinë ndaj insulinës.

Ju mund t’i merrni këto medikamente nga goja ose me injeksion (një herë në ditë ose një herë në javë). Medikamentet e zakonshme GLP-1 përfshijnë:

  • Bydureon
  • Byetta
  • Ozempik
  • Rybelsus
  • Vërtetësia
  • Victoza

FDA ka miratuar dy medikamente GLP-1 posaçërisht për humbje peshe: Ëegovy dhe Saxenda.

Studimet tregojnë se ilaçet GLP-1 mund të çojnë në një humbje totale të peshës prej 10,5-15,8 paund. Megjithatë, jo të gjithë mjekët do të shkruajnë receta jashtë  aprovimeve dhe mund të jetë e vështirë për të marrë këto medikamente nëse nuk keni një diagnozë të diabetit të tipit 2.