MENU
klinika

Kabineti i ri

Kush është “vajza e tmerrshme” që Erdogan zgjodhi për Bankën?

10.06.2023 - 08:30

Presidenti turk Rexhep Tajip Erdogan emëroi Hafize Gage Erkan në krye të bankës qendrore të Turqisë, pasi institucioni pritet të bëjë një kthesë pas viteve të uljes së normave të interesit në mes të krizës së vazhdueshme të kostos së jetesës. Erkan, e cila në SHBA quhet “Vajza e tmerrshme nga Turqia”, ka një detyrë të vështirë përpara, pasi kriza ekonomike po afron në vend dhe lira turke ka marrë sërish një kthesë në rënie pas rizgjedhjes së Erdoganit.

Pavarësisht pseudonimit që i është vënë në SHBA ku ka kaluar pjesën më të madhe të karrierës së saj profesionale, analizat ndërkombëtare shprehin shqetësime se sa efektive do të jetë Erkani në punën e saj.

Megjithatë, BBC vë në dukje se zgjedhja e Erkanit konsiderohet më e përshtatshme pas vendosjes së Mehmet Shimshekut në Ministrinë e Financave të Turqisë dhe tentativës për t’iu rikthyer politikave më “ortodokse”.

Hafiz Gage Erkan: Appointed by Erdogan as Governor of the Central Bank of Turkey

Kush është Hafize Gage Erkan?

Hafize Gage Erkan ka lindur në vitin 1982. Shkollën fillore dhe të mesme i kreu në Stamboll. Më pas ajo studioi në Departamentin e Inxhinierisë Industriale të Universitetit të Bosforit nga i cili mori një diplomë bachelor në vitin 2001 ndërsa vazhdoi studimet në Universitetin Princeton nga i cili mori doktoraturën në ekonomi. 41-vjeçarja ishte në fakt studentja e parë që përfundoi doktoraturën dyvjeçare brenda një viti. Siç thuhet në faqen e saj në LinkedIn, Erkan është e diplomuar në Programin e Menaxhimit të Avancuar të Harvardit dhe Programin Ekzekutiv të Shkollës së Diplomuar të Biznesit në Stanford në Lidership.

Bankierja turke e filloi karrierën e saj profesionale në bankën e investimeve Goldman Sachs ku qëndroi për rreth 10 vjet. Nga viti 2014 deri në vitin 2021, Erkan vazhdoi karrierën e saj profesionale si anëtare e bordit drejtues të First Republic Bank, ndërsa nga korriku ’21 deri në 21 dhjetor.

Një vit më parë, Erkan ishte në listën e San Francisco Business Times dhe Crain’s New York Business me 40 gra të shquara nën 40 vjeç. Erkan ishte gjithashtu e vetmja grua nën 40 vjeç që mbante një pozicion CEO në 100 bankat më të mëdha amerikane.

Edhe pse mediat turke kanë në fokus të kaluarën akademike dhe profesionale të Erkanit, ka analistë që shprehin shqetësime për përzgjedhjen e saj. Siç raporton shërbimi turk i BBC, shqetësimi i parë ka të bëjë me objektivin me të cilin është punësuar 41-vjeçarja, pasi ajo nuk ka përvojë në çështjet e politikës monetare .

Burimi i dytë i shqetësimit vjen nga pozicioni i mbajtur nga Erkani në rrugën që çoi në falimentimin e First Republic Bank.