MENU
klinika

Analiza nga "AlJazeera"

A është kriza e borxhit një infeksion global?

04.07.2023 - 11:22

Sekretarja e Thesarit e Shteteve të Bashkuara, Janet Yellen, shefi i Bankës Botërore Ajay Banga dhe një mori liderësh botërorë shikonin ndërsa Hakainde Hichilema, presidenti i Zambisë, merrte mikrofonin. Rasti: një samit në Paris i organizuar nga presidenti francez Emmanuel Macron më 24 qershor për të gjetur zgjidhje idesh për një krizë borxhi që përfshin botën në zhvillim.

Ishte një moment pushimi për Zambinë, e cila në vitin 2020 ishte bërë vendi i parë afrikan që fali borxhin e tij sovran pas shkatërrimit të Covid-19. Në Paris, huadhënësit e saj më të mëdhenj, duke përfshirë Kinën dhe vendet perëndimore, ranë dakord të ristrukturojnë 6.3 miliardë dollarë të huave të Zambisë nën një iniciativë të drejtuar nga G20.

Megjithatë, pasi falënderoi Francën, Kinën, Afrikën e Jugut – të cilat luajtën një rol kyç në negociata – dhe të tjerët, Hichilema bëri një notë të kujdesshme. U deshën më shumë se dy vjet bisedime për miratimin e planit të ristrukturimit të borxhit të Zambisë, vuri në dukje ai. “Për vendet që vijnë pas nesh, ka nevojë për përshpejtimin e proceseve,” tha Hichilema. “Çdo ditë ne nuk i dorëzojmë këto gjëra që janë nën kontrollin tonë, ne në thelb po rrisim kostot dhe dëmi shtohet.”

Radha e vendeve që kërkojnë ristrukturimin e borxhit si Zambia vetëm sa po rritet.

Shumica e vendeve në zhvillim me të ardhura të ulëta janë sot ose tashmë në vështirësi ose afër borxhit. Ndërkohë, dy ekonomitë e mëdha të botës, SHBA dhe Kina, pritet të shohin një rritje të borxhit të tyre publik në nivele më të larta se përpara pandemisë.

Gana dhe Sri Lanka dështuan në borxhin e tyre të jashtëm në vitin 2022, dy vjet pas Zambisë. Pakistani dhe Egjipti janë në prag të dështimit. Më 30 qershor, Pakistani siguroi një marrëveshje paraprake financimi prej 3 miliardë dollarësh me Fondin Monetar Ndërkombëtar (FMN), duke i premtuar atij lehtësim të mundshëm dhe afatshkurtër.

Nivelet e borxhit publik global mbeten të larta – në 92 për qind të produktit të brendshëm bruto (PBB) në fund të 2022 – pavarësisht se ranë nga nivelet rekord të parë gjatë pandemisë Covid-19, kur ato prekën 100 për qind të PBB-së në fund të 2020.

Pra, a është kriza e borxhit një infeksion global? A janë vendet me të ardhura të ulëta në një rrezik shumë më të lartë se të tjerët? A do të detyrohen vendet të pranojnë kushte të vështira për paketat e shpëtimit? Dhe çfarë mund të bëjnë vendet më të pasura dhe institucionet financiare si FMN dhe Banka Botërore për të lehtësuar dhimbjen?

Përgjigja e shkurtër: Borxhi në rritje i vendeve të varfra është alarmant, por nuk ka asnjë provë për një infektim që mund të shkaktojë një krizë globale. Ende. Megjithatë, ekonomistët dhe ekspertët e menaxhimit të borxhit thonë se vendet më të pasura duhet të veprojnë shpejt për të sjellë kreditorë relativisht të rinj, duke përfshirë Kinën dhe sektorin privat, në bord për marrëveshjet e ristrukturimit të borxhit për një rikuperim më të shpejtë ekonomik dhe për të shmangur një përsëritje të krizës së borxhit të viteve 1980

Rënia
Pandemia e Covid-19 shtypi aktivitetin ekonomik globalisht, duke çuar në mungesa të të ardhurave dhe rritje të shpenzimeve nga qeveritë për të mbrojtur ekonominë nga efektet negative të një ngadalësimi dhe pushimet nga puna. Si rezultat, borxhi publik global u rrit më i larti në një vit nga 84 për qind e PBB-së në fund të 2019 në 100 për qind një vit më vonë.

Kombet më të varfra, të cilat u goditën më keq nga kriza e shëndetit publik, duhej të vareshin më shumë nga kreditë e jashtme për të mbijetuar.

Rreth 60 për qind e vendeve në zhvillim me të ardhura të ulëta janë tani ose në rrezik të lartë ose në vështirësi borxhi dhe ose kanë pasur ose janë gati të fillojnë një proces ristrukturimi të borxhit. Kjo shifër ishte 40 për qind para pandemisë.

Situata e borxhit u komplikua nga pushtimi i plotë i Ukrainës nga Rusia në shkurt 2022, i cili çoi në një rritje të çmimeve globale të mallrave dhe ushqimeve.

“Tani, rigjallërimi i inflacionit do të thotë se bankat kryesore qendrore kanë rritur normat e interesit, duke e bërë koston e shërbimit të borxhit të kushtueshëm dhe ky është një problem si për vendet me të ardhura të ulëta ashtu edhe për ato me të ardhura mesatare,” Ugo Panizza, një profesor i ekonomisë në Gjenevë. -Instituti i diplomuar i Studimeve Ndërkombëtare dhe Zhvillimore, tha për Al Jazeera.

Në total, 52 vende në zhvillim – shtëpia e gjysmës së popullsisë së botës që jeton në varfëri ekstreme – po përballen me probleme të rënda borxhi dhe kosto të larta huamarrjeje.

Siç ndodh shpesh në mes të krizave, vlera e dollarit u forcua gjatë vitit 2022 krahasuar me shumicën e monedhave në zhvillim dhe të ekonomisë së përparuar, ndërsa kërkesa e investitorëve u rrit për monedhën amerikane, e parë si një aktiv i sigurt. Kjo, nga ana tjetër, e ka bërë edhe më të kushtueshme për vendet me të ardhura të ulëta dhe të mesme të përmbushin detyrimet e tyre të borxhit pasi shumica e huave ndërkufitare dhe borxhi ndërkombëtar janë të shprehura në dollarë amerikanë.

“Shumë likuiditet global që vjen për rifinancim është në dollarë dhe nëse monedha juaj përkeqësohet, siç ndodhi në rastin e Ganës, ku CEDI u rrëzua, aftësia juaj për të përmbushur pagesat e borxhit është jashtëzakonisht e dëmshme,” Judith Tyson, një studim. bashkëpunëtor i cili u specializua në investimet private dhe zhvillimin financiar në Institutin e Zhvillimit të Jashtëm (ODI), tha për Al Jazeera.

“Ndoshta do të ketë disa vite të tjera të niveleve të larta të dollarit dhe normave të interesit dhe ky është një problem i rëndësishëm.”

Monedha e Ganës, cedi, humbi më shumë se 50 për qind të vlerës së saj midis janarit dhe tetorit 2022, duke bërë që barra e borxhit të Ganës të rritet me 6 miliardë dollarë. Gana dështoi në pjesën më të madhe të borxhit të jashtëm në dhjetor dhe tani synon të zvogëlojë pagesat e borxhit të saj të jashtëm prej 20 miliardë dollarësh përgjysmë gjatë tre viteve të ardhshme për të siguruar një marrëveshje kredie prej 3 miliardë dollarësh nga FMN-ja si pjesë e ristrukturimit të borxhit të saj.

Megjithatë, betejat e Ganës, Sri Lankës, Zambisë dhe dhjetëra kombeve të tjera që kalojnë në kufirin e falimentimit nuk janë të pashembullta.

“Dekada e humbur”
Goditjet e çmimit të naftës në vitet 1970 çuan në periudha të larta inflacioni, duke e shtyrë ekonominë globale në një recesion në 1981 pasi bankat qendrore rritën normat e interesit për të kontrolluar rritjen e çmimit të lartë.

Rreth 16 vende të Amerikës Latine, të udhëhequra nga Meksika, dhe 11 vende të tjera më pak të zhvilluara, duhej të riplanifikonin borxhet e tyre, duke shkaktuar krizën e parë globale të borxhit.

Periudha e viteve 1980 përmendet gjithashtu si “dekada e humbur”, pasi shumë vende më pak të zhvilluara ranë dakord të shkurtojnë shpenzimet në infrastrukturë, shëndetësi dhe arsim në këmbim të ristrukturimit të borxhit, me disa vende që e mbyllën dekadën me nivele të ardhurash më të ulëta se në vitin 1980.

Më shumë se 30 raste të borxhit të paqëndrueshëm nga vendet e varfra, veçanërisht në Afrikën Sub-Sahariane, çuan në krijimin e një mase të përbashkët për lehtësimin e borxhit nga FMN dhe Banka Botërore, e njohur si Iniciativa e Vendeve të Varfra me borxhe të rënda, në 1996. Vendet duhej të plotësonte disa kritere dhe të angazhohej për ndryshime politikash për të reduktuar varfërinë për të marrë 100 për qind lehtësim për borxhet e pranueshme nga FMN, Banka Botërore dhe Fondi Afrikan i Zhvillimit.

Jeromin Zettelmeyer, drejtor i institutit ekonomik me bazë në Bruksel, Bruegel, i cili bashkëautor i një artikulli në prill të titulluar “A po shkojmë drejt një krize tjetër borxhi në vendet me të ardhura të ulëta?”, tha për Al Jazeera se ka ngjashmëri dhe dallime midis të tashmes. situata e borxhit dhe goditjet e kaluara.

“Shumica e krizave të borxhit sovran paraprihen nga periudha të deficiteve më të larta (buxhetore), të ndërtuara nga borxhi dhe disa janë shkaktuar nga norma më të larta të interesit real,” tha ai. “Pra, këta përbërës të një krize borxhi sovran janë të pranishëm tani.”

Megjithatë, “përbërës” të tjerë mungojnë, tha ai, duke treguar se si kjo krizë nuk është thjesht një përsëritje e asaj që bota ka parë më parë. Shumë kriza të mëparshme kanë ardhur si pasojë e çmimeve më të ulëta të mallrave. Disa vende më të varfra janë gjithashtu eksportuesit kryesorë të naftës, gazit dhe mineraleve. Rënia e çmimeve të mallrave dëmton të ardhurat e tyre. “Por çmimet e mallrave janë relativisht të larta tani,” tha Zettelmeyer.

Zettelmeyer tha se kriza e borxhit nuk duket tani në shkallë globale dhe, në rastin më të keq, mund të kufizohet në vendet në zhvillim. Në letrën e tyre të prillit, ai dhe kolegët e tij arritën në përfundimin se dobësitë e borxhit në vendet me të ardhura të ulëta ishin në thelb më pak alarmante sesa ishin në vitet 1990. Zettelmeyer tha se bazat ekonomike të kombeve më të varfra duken gjithashtu më të forta se në vitet 1980 dhe 1990.

Në rastin e Sri Lankës dhe Zambisë, Zettelmeyer tha se mospagesat e tyre ishin rezultat i menaxhimit të dobët ekonomik vendas, me pandeminë Covid-19 që e përkeqësoi situatën.

Por në të dyja rastet, kërkimi për një zgjidhje për krizat e tyre të borxhit është përhapur nga bota e financave globale në gjeopolitikë, për shkak të shfaqjes së një lojtari të ri të madh: Kinës.

Paratë e kujt janë?
Tradicionalisht, vendet më të varfra kryesisht morën hua nga i ashtuquajturi Klubi i kreditorëve të Parisit, shumica prej tyre vende më të pasura si SHBA, MB, Australia dhe Gjermania, si dhe institucione shumëpalëshe si Banka Botërore, FMN ose Banka Afrikane për Zhvillim.

Megjithatë, gjatë 20 viteve të fundit, Kina dhe mbajtësit e obligacioneve private janë bërë huadhënës të rëndësishëm për këto vende.

Pjesa e borxhit të jashtëm që u detyrohet nga vendet me të ardhura të ulëta dhe të mesme ndaj kreditorëve të Klubit të Parisit ra nga 28 për qind në 2006 në 11 për qind në vitin 2020. Gjatë të njëjtës periudhë, pjesa që i detyrohet Kinës u rrit ndjeshëm, nga 2 për qind në 18 për qind. ndërsa pesha e eurobonove – obligacione ndërkombëtare të shprehura në një monedhë të ndryshme nga ajo e vendit emetues – të shitura tek institucionet private kredituese u rrit nga 3 për qind në 11 për qind.

Kina mban më shumë se gjysmën e borxhit të jashtëm të Zambisë. Sri Lanka i detyrohet më shumë se 10 për qind të shlyerjeve Pekinit. Në fakt, për më shumë se gjysmën e 73 vendeve që janë pjesë e Iniciativës së Pezullimit të Shërbimit të Borxhit G-20 – sipas së cilës pagesat e borxhit ndaj kreditorëve u pezulluan për shkak të Covid-19 nga maji 2020 deri në dhjetor 2021 – Kina është tani zyrtari më i madh kreditori dypalësh.

Për të integruar kreditorët si Kina dhe numrin në rritje të lojtarëve privatë në procesin shumëpalësh të lehtësimit të borxhit, G20 krijoi një “kornizë të përbashkët” në 2020 për të koordinuar trajtimin e borxhit për vendet me të ardhura të ulëta midis Klubit të Parisit dhe kreditorëve të tjerë të mëdhenj dypalësh, si p.sh. si Kina, India dhe Arabia Saudite.

Por tre vjet më vonë, kjo kornizë e përbashkët nuk është dëshmuar të jetë shumë e suksesshme. Vetëm Zambia, Çadi, Etiopia dhe Gana kanë kërkuar përdorimin e tij, me Zambinë duke u bërë vendi i parë që arrin një marrëveshje me komitetin zyrtar të kreditorëve.

Dhe rast pas rasti – qoftë Sri Lanka apo Zambia – negociatat janë lënë në hije nga një lojë fajësimi, me vendet perëndimore që akuzojnë Kinën për zvarritje të këmbëve për të rënë dakord për planet e ristrukturimit dhe duke vonuar procesin. Pekini i ka mohuar këto akuza.

Problemi i vërtetë mund të jetë më i thellë, sipas disa analistëve.

“Gabimi i projektimit”
Vetë dizajni i kornizës së përbashkët po kufizon shanset e tij për sukses, argumentojnë këta ekspertë.

Korniza ndjek qasjen hap pas hapi të Klubit të Parisit. Vendi debitor nis një proces ristrukturimi, i cili pasohet nga një program reformash ekonomike i mbështetur nga FMN. Vendi në borxh zbulon plotësisht të gjitha angazhimet e tij për huanë. Kreditorët zyrtarë (qeveritë e huaja) dhe kreditorët e sektorit privat më pas ofrojnë lehtësim të krahasueshëm, nëse jo të ngjashëm.

Ndërkohë, bankat shumëpalëshe të zhvillimit si Banka Botërore ose Banka Aziatike për Zhvillim gëzojnë një status kreditor të preferuar – që do të thotë se shlyerja e borxhit sovran ndaj tyre ka përparësi ndaj kreditorëve të tjerë.

“Kuadri nuk ka konsideruar në të vërtetë se si ta sjellë Kinën plotësisht në tablo,” Thomas Laryea, një ekspert i ligjit ndërkombëtar dhe politikave në firmën ligjore me bazë në SHBA, Orrick, Herrington & Sutcliffe, i specializuar në këshillimin e qeverive dhe kreditorëve për çështjet e financave ndërkombëtare, tha për Al Jazeera. “Kuadri i përbashkët kishte për qëllim ta bënte këtë, por një nga dobësitë ishte se ishte projektuar rreth proceseve të vjetra të Klubit të Parisit dhe kjo, mendoj, ishte një gabim dizajni.”

Zettelmeyer ra dakord.

“Të ardhurit dhe, në veçanti, Kina, e cila tani është huadhënësi më i madh, janë pak të kujdesshëm për të ndjekur thjesht rregullat e lojës së Perëndimit,” tha ai, duke shtuar se roli qendror i FMN-së gjithashtu rëndon Pekinin. “Vështirësia kryesore është se Kina nuk dëshiron të delegojë vendimet për lehtësimin e borxhit tek një institucion si FMN-ja, kështu që ka hezituar të regjistrohet në procedurat perëndimore të ristrukturimit të borxhit.”

Laryea kritikoi gjithashtu kornizën e përbashkët për “zhvendosjen e kreditorëve privatë tek kreditori i mbetur”.

Sipas procesit aktual, huadhënësit dypalësh të qeverisë negociojnë marrëveshje me vendin e borxhit dhe kreditorët privatë pritet të përputhen me kushtet e atyre marrëveshjeve. Ky “është një gabim i rëndësishëm sepse kreditorët privatë janë një burim material financimi në disa vende,” tha Laryea.

Huadhënësit e pakënaqur privatë shpesh përfundojnë duke refuzuar të përputhen me kushtet e ofruara nga kreditorët dypalësh, duke ngecur kështu procesin e ristrukturimit të borxhit.

Tyson në ODI ra dakord se një mënyrë për ta anashkaluar këtë do të ishte futja e kreditorëve privatë në bordin e procesit të ristrukturimit në mënyrë proaktive, në vend që të përpiqej t’i detyronte ata të bien dakord për kushtet e vendosura pa u konsultuar me ta.

Ekziston një njohje në rritje e nevojës për ndryshim. Në fillim të këtij viti, FMN, Banka Botërore dhe G20 ngritën Tryezën e Rrumbullakët të Borxhit Sovran Global (GSDR) për të rregulluar kornizën e përbashkët dhe për të përshpejtuar ristrukturimin e borxhit që tashmë po përballet me vonesa.

Në fund të fundit, tha Laryea, askush nuk fiton nëse borxhi i një vendi bëhet dhe mbetet i pamundur për t’u shlyer.

“Nëse borxhi i një vendi është i paqëndrueshëm, atëherë sa më shpejt të ristrukturohet, atëherë është më mirë për të gjithë, përfshirë kreditorët e vendeve të pasura”, tha ai.

/Përkthyer dhe përshtatur për Konica.al nga “AlJazeera

"Duhen ndaluar ndërtimet e shfrenuara për të mbrojtur natyrën"

Turizmi po dëmton Greqinë!

Si përfitohet? Zerohen tri taksa vendore dhe…

Skema e qeverisë për pensionistët kryefamiljarë

Shkak, sulmet ruse në sektorin e energjisë!

Ukraina planifikon importe rekord të energjisë elektrike