Gastropareza është një gjendje në të cilën stomaku derdhet në zorrën e hollë më ngadalë se sa duhet. Kjo quhet zbrazje e vonuar e stomakut.
Gastropareza mund të shkaktohet nga një infeksion viral, një sëmundje kronike si diabeti, medikamente të caktuara ose pasi një procedurë mjekësore si kirurgjia bariatrike ndërpret tretjen. Mendohet se shkaktohet nga ndërprerja e sinjaleve nervore në stomak.
Përveç fryrjes, gastropareza ka edhe simptoma të tjera si:
- të përziera
- të vjella
- dhimbje barku
- ndiheni të ngopur gjatë gjithë kohës, edhe para se të hani
Le të shqyrtojmë mënyrat për të trajtuar fryrjen e shkaktuar nga gastropareza, duke përfshirë ilaçet dhe dietën.
A mund të shkaktojë gastropareza fryrje?
Kur keni gastroparezë, muskujt e stomakut nuk tkurren siç duhet për të ndihmuar në lëvizjen e ushqimit përgjatë traktit tretës. Si rezultat, ushqimi zbrazet nga stomaku në zorrën e hollë shumë ngadalë, ose aspak.
Nëse ushqimi qëndron i patretur në stomak për një kohë të gjatë, stomaku mund të fryhet. Mund të ndihet i ngopur, i shtrënguar ose i fryrë. Kjo quhet fryrje.
Gastropareza gjithashtu ngadalëson tretjen e trupit, gjë që mund të çojë në kapsllëk. Gazi i tepërt i lëshuar në zorrën e trashë nga bakteret e zorrëve dhe grumbullimi i feçeve në zorrë mund të shkaktojnë gjithashtu një ndjenjë fryrjeje.
Si të shpëtoni nga fryrjet e gastroparezës?
Fryrja e gastroparezës mund të menaxhohet me dietë, ndryshime në stilin e jetës dhe medikamente që ndihmojnë stomakun të zbrazë përmbajtjen e tij duke siguruar që ju të merrni ushqimin e duhur nga dieta juaj.
Mjetet juridike në shtëpi
Një mjek mund të sugjerojë të provoni ilaçe shtëpiake dhe ndryshime diete përpara se të provoni medikamente, sepse medikamentet mund të shkaktojnë efekte anësore të padëshiruara.
Dieta e gastroparezës
Një dietolog mund të sugjerojë ushqime që trupi mund t’i tresë më lehtë dhe të sigurojë që ju të merrni ushqimin e duhur. Ushqimet më të rëndësishme të përfshira në një dietë gastroparesis janë ushqimet me proteina të larta dhe perimet lehtësisht të tretshme.
Shembujt përfshijnë:
- vezët
- gjalp kikiriku
- pure perimesh dhe frutash
- bukë e bardhë
Për të reduktuar fryrjen e gastroparezës, duhet të shmangni ushqimet me shumë yndyrë ose fibra ose t’i hani ato vetëm në sasi të vogla. Shembuj të ushqimeve që duhen shmangur përfshijnë:
- fasule
- brokoli
- djathë
- krem i rëndë
- vaji i tepërt
- Hani vakte të vogla
Ngrënia e pesë deri në tetë vakte më të vogla gjatë ditës mund të ndihmojë që stomaku të mos ngopet shumë dhe të fryhet.
Shmangni shtrirjen pas një vakti
Graviteti ndihmon tretjen dhe zbrazjen e stomakut. Qëndrimi në këmbë mund të ndihmojë në lehtësimin e ndjenjës së fryrjes dhe ngopjes pasi keni ngrënë. Ju duhet të përpiqeni të shmangni shtrirjen ose përkuljen për disa orë pasi keni ngrënë një vakt.
Shmangni pijet e gazuara
Pijet e gazuara përmbajnë gaz të përzier me ujë. Gazi shtesë mund t’ju bëjë të ndiheni më të fryrë, kështu që është më mirë të shmangni këto lloj pijesh.
Aktivitet i lehtë fizik
Aktiviteti i lehtë fizik pas ngrënies, si një shëtitje e rastësishme, mund të ndihmojë që stomaku të zbrazet më shpejt dhe të zvogëlojë fryrjen.
Trajtim mjekësor
Medikamentet që përmirësojnë zbrazjen e stomakut mund të ndihmojnë me fryrjen nga gastropareza. Kjo perfshin:
prokinetika, të tilla si metoklopramid (Reglan)
eritromicina, një antibiotik
Nëse medikamentet dhe ndryshimet dietike nuk ofrojnë lehtësim, mund të rekomandohet një procedurë kirurgjikale minimalisht invazive për të liruar unazën e muskujve që kontrollon rrjedhën e përmbajtjes së stomakut në zorrën e hollë.
Një pajisje e quajtur stimulues elektrik gastrik gjithashtu mund të implantohet në trup. Pajisja përdor pulse të lehta elektrike për të stimuluar muskujt në traktin e tretjes dhe për të përshpejtuar zbrazjen e stomakut.
Flisni me një mjek nëse ndryshimet në dietë dhe medikamentet nuk arrijnë të kontrollojnë fryrjen dhe simptomat e tjera të gastroparezës.