MENU
klinika

Si t'i dalloni

A ka ndonjë ndryshim midis gazrave dhe fryrjes?

20.09.2023 - 17:35

Gazrat dhe fryrjet shpesh shkojnë dorë për dore, por njerëzit shpesh përjetojnë njërën pa tjetrën. Fryrja është një ndjenjë e ngopjes që ndodh shpesh kur gazrat grumbullohen në traktin gastrointestinal (GI). Por mund të ndodhë edhe kur jeni në kapsllëk dhe trupat e ngurtë grumbullohen zorrë.

Gazi është një nënprodukt natyral i tretjes. Kur trupi zbërthen karbohidratet për energji, ai lëshon gazra në zorrët e holla dhe të trashë. Gazi gjithashtu grumbullohet kur gëlltitni ajrin ndërsa hani ose pini.

Mund të keni gaz pa u ndjerë të fryrë. Është procesi natyror i trupit. Kur gazi nuk mund të dalë siç duhet, ju përjetoni ndjenjën e pakëndshme të fryrjes.

Disa nga simptomat më të zakonshme të gazrave dhe fryrjes përfshijnë:

dhimbje dhe ngërçe në bark

gromësirë

gurgullimë ose zhurma të tjera që vijnë nga barku

Fryrja

Gazrat janë mënyra se si trupi e nxjerr natyrshëm gazin nga trakti gastrointestinal.

Një pjesë e madhe e gazit që hyn në traktin gastrointestinal vjen nga ajri që gëlltitni, duke përfshirë ajrin nga pijet e gazuara. Gazrat heqin pjesën më të madhe të këtij ajri të gëlltitur para se të futet shumë thellë në zorrë dhe të bëhet më e vështirë për t’u çliruar. Kjo është arsyeja pse njerëzit shpesh gromësijnë pasi hanë ose pinë një birrë.

Fryrja ka më shumë gjasa të vijë nga gazrat që çlirohen gjatë procesit të tretjes. Sa më gjatë të mbetet ushqimi në zorrë, aq më shumë gaz do të prodhojë. Kur jeni kaps, materia fekale e mbështetur në zorrë vazhdon të fermentohet, duke lëshuar gazra që duhet të dalin nga trupi.

Çfarë e shkakton gazin?

Gëlltitja e tepërt e ajrit kur hani ose pini është një shkak i zakonshëm i gazrave. Ju gëlltisni më shumë ajër se zakonisht sa herë që përtypni çamçakëz, hani karamele ose hani dhe pini shumë shpejt. Pirja e duhanit ose mbajtja e protezave të lira gjithashtu mund t’ju bëjë të gëlltisni shumë ajër.

Gazi ndodh gjithashtu gjatë një procesi të njohur si fermentim. Bakteret në zorrë shpërbëjnë karbohidratet që hani dhe lëshojnë gaz si një nënprodukt. Nëse hani një dietë të pasur me karbohidrate komplekse, si buka dhe produktet e pjekura, trupi mund të prodhojë shumë gaz.

Pirja e ujit të gazuar ose pijeve të tjera me gaz mund të shkaktojë gjithashtu grumbullimin e gazit. Flluskat e gazit të lëshuara nga lëngjet e gazuara mund t’ju bëjnë të ndjeni dhimbje gazi në traktin gastrointestinal derisa t’i gromësini ose t’i nxirrni ato. Ushqime të tjera që mund të kenë më shumë gjasa të shkaktojnë gazra përfshijnë produktet e qumështit, të cilat mund të jenë të vështira për t’u tretur për disa njerëz.

Çfarë e shkakton fryrjen?

Fryrja zakonisht ndodh kur gazrat grumbullohen në traktin gastrointestinal, sepse nuk po largohen nga trupi, gjë që shkakton presion dhe parehati. Ju mund të vini re se barku zgjerohet kur jeni të fryrë, gjë që zakonisht nuk ndodh kur keni thjesht gaz.

Gazi grumbullohet nëse nuk gromësini ose nuk nxirrni mjaftueshëm. Ndodh gjithashtu kur stomaku nuk zbrazet aq shpejt sa për të lëvizur gazrat përmes traktit gastrointestinal.

Faktorë të tjerë që mund të ndikojnë në lëvizjen e gazit përmes traktit gastrointestinal përfshijnë:

  • stresi apo ankthi
  • refluks acidi
  • shumë baktere të pashëndetshme që rriten në traktin gastrointestinal
  • nuk keni mjaft baktere të shëndetshme në zorrë
  • ushqimi lëviz shumë ngadalë
  • duke pasur vështirësi në thithjen e lëndëve ushqyese
  • duke pasur kapsllëk
  • ndryshime në hormone (veçanërisht gjatë menstruacioneve ose shtatzënisë)

Është e zakonshme të ndiheni të fryrë herë pas here, veçanërisht pas ngrënies. Por nëse ndiheni shpesh të fryrë, pavarësisht se kur hani, mund të keni simptoma të një prej kushteve të mëposhtme:

  • aerofagia
  • sindromi i zorrës së irrituar
  • sëmundje inflamatore të zorrëve
  • koliti ulceroz
  • Semundja Crohn
  • sëmundje celiac
  • intolerancës ushqimore

Trajtimi i gazrave dhe fryrjes

Këtu janë disa trajtime të zakonshme për gazrat dhe fryrjen që mund t’i provoni në shtëpi:

Pini çajra bimorë si mente, xhenxhefil ose kopër për të reduktuar gazrat.

Provoni vajin e mentes, i cili mund të ndihmojë në relaksimin e muskujve në traktin gastrointestinal.

Merrni një antacid për të neutralizuar acidet e stomakut.

Provoni një suplement magnezi.

Merrni probiotikë për të rritur bakteret e shëndetshme të zorrëve.

Gazi është një pjesë e natyrshme e tretjes. Fryrja mund të jetë e pakëndshme, por zakonisht nuk është shkak për shqetësim nëse largohet vetë.

Kërkoni kujdes mjekësor nëse keni gazra të dhimbshme ose fryrje që nuk largohen, ose që përkeqësohen me kalimin e kohës.