MENU
klinika

Si ta mbani nën kontroll

A mund të shkaktojë ankth perimenopauza?

21.09.2023 - 12:54

Perimenopauza është një periudhë e natyrshme e tranzicionit kur nivelet e hormoneve riprodhuese të trupit luhaten përpara menopauzës kur periudhat menstruale ndalojnë.

Për disa gra, paramenopauza sjell ankth shtesë. Ky artikull përshkruan se si mund të ndihet ky ankth dhe ju ofron disa njohuri se çfarë mund të bëhet për ta ulur atë.

Si ndihet ankthi gjatë perimenopauzës?

Disa simptoma të perimenopauzës janë fizike. Disa janë mendore ose emocionale. Këtu është një përmbledhje e shpejtë:

Simptomat e ankthit perimenopauzal mund të përfshijnë:

 • ndjenjë nervozizmi ose shqetësimi
 • duke pasur probleme për t’u çlodhur
 • duke u shqetësuar më shumë se zakonisht
 • ka probleme me përqendrimin dhe kujtimin e gjërave
 • duke tensionuar muskujt në të gjithë trupin
 • djersitje
 • duke pasur probleme për të fjetur ose për të qëndruar në gjumë

Për disa, ankthi perimenopauzal mund të çojë në sulme paniku me marramendje, dhimbje gjoksi, rrahje të shpejtë të zemrës, frikë dhe simptoma të tjera.

Pse keni ankth gjatë perimenopauzës?

Shumë gjëra po ndodhin në trupin tuaj gjatë permenopauzës. Në një studim që përfshin gratë kineze të moshës 40-60 vjeç, 11.4% kishin ankth gjatë fazës riprodhuese të jetës së tyre. Kjo përqindje u rrit në 18% gjatë permenopauzës.

Ulje e estrogjenit

Siç u përmend në një rishikim të vitit 2022, studimet e kafshëve kanë treguar se luhatjet e mprehta në nivelet e estrogjenit ndryshojnë strukturën dhe funksionin e trurit. Këto ndryshime mund të rrisin simptomat e ankthit dhe të rrisin rrezikun për ankth dhe çrregullime të tjera të humorit.

Nevojiten më shumë kërkime për të kuptuar saktësisht se si një rënie e estrogjenit mund të ndikojë drejtpërdrejt në ankthin tek njerëzit në menopauzë.

Simptomat fizike

Simptomat fizike të permenopauzës mund të çojnë në ankth. Ndërsa nivelet e estrogjenit ndryshojnë, ka të ngjarë të filloni të vini re simptoma të tilla si:

 1. ndezje të nxehta dhe djersitje gjatë natës (simptoma vazomotore, ose VMS)
 2. shtim në peshë
 3. periudhat e luhatshme
 4. thatësi vaginale
 5. shqetësimet e gjumit

Një pjesë e ankthit vjen nga paparashikueshmëria e plotë e këtyre simptomave. Nëse keni ndjeshmëri ndaj ankthit, që është kur simptomat e ankthit ju bëjnë të ndjeni frikë, këto simptoma mund të jenë edhe më shqetësuese.

Sfidat e mesit të jetës

Perimenopauza ndodh në një kohë të jetës kur shumë ndryshime të tjera po ndodhin. Nëse dëshironi të keni fëmijë, por ende nuk keni bërë, mund të ndjeni presion, depresion apo edhe pikëllim. Nëse jeni pa fëmijë sipas dëshirës, menopauza mund të përfaqësojë një liri nga kontrolli i lindjes. Mund të shkaktojë gjithashtu emocione rreth përfundimit të zgjedhjeve tuaja.

Të gjitha këto përvoja në mes të jetës janë të lidhura me ankthin, kështu që mund të jetë e vështirë të përcaktohet saktësisht se çfarë po shkakton stresin shtesë.

Cili është trajtimi i ankthit gjatë perimenopauzës?

Ju mund të jeni në gjendje të zvogëloni ankthin gjatë paramenopauzës duke punuar me një profesionist të kujdesit shëndetësor dhe duke ndërmarrë disa hapa praktikë vetë. Ja një vështrim në disa trajtime që mund të ndihmojnë në simptomat e ankthit:

Ilaçet: Disa antidepresivë, duke përfshirë frenuesit e rimarrjes së serotoninës-norepinephrine (SNRI) dhe frenuesit selektivë të rimarrjes së serotoninës (SSRIs), mund të zvogëlojnë simptomat e ankthit që lidhen me perimenopauzën.

Masat e gjumit të shëndoshë: Mbrojtja e gjumit është shumë e rëndësishme gjatë paramenopauzës. Kjo për shkak se marrëdhënia midis gjumit dhe ankthit është një rrugë e dyanshme. Ankthi mund të ndërhyjë me gjumin dhe mungesa e gjumit mund të rrisë ankthin. Praktikoni një higjienë të mirë të gjumit dhe shmangni kafeinën dhe alkoolin më vonë gjatë ditës ose para gjumit.

Terapia e zëvendësimit të hormoneve (HRT): Megjithëse nuk është një trajtim i linjës së parë për ankthin, HRT mund të jetë i dobishëm me VMS dhe shqetësimet e gjumit të lidhura me perimenopauzën, dhe këto përmirësime mund të ndihmojnë disa njerëz me disa simptoma ankthi.

Ndërsa nuk mund të kontrolloni gjithmonë mënyrën se si perimenopauza ndikon në trupin tuaj, nëse jeni duke përjetuar ankth gjatë perimenopauzës, ka gjëra që mund të provoni, si stërvitja, ilaçet kundër depresionit dhe të tjera. Nëse ankthi po e bën më të vështirë perimenopauzën, drejtojuni njerëzve të cilëve u besoni, duke përfshirë profesionistë shëndetësorë që mund t’ju ndihmojnë të gjeni trajtime që funksionojnë për ju.