MENU
klinika

Përgjigjet mjeku

A lidhet menopauza e hershme me demencën?

10.03.2022 - 15:18

“Pyet mjekun” është rubrika më e re, një platformë që bën të mundur kontaktin ndërmjet mjekut dhe pacientit.

Nëse keni ndonjë pyetje, për gjithçka që ju shqetëson në shëndetin tuaj, këtu do të merrni përgjigje nga mjekë me eksperiencë, pa rezervime takimesh dhe duke shmangur radhët e gjata.

Pacienti: A lidhet menopauza e hershme me demencën?

Mjeku:Studimi paraprak ka zbuluar se gratë që kalojnë menopauzën para moshës 40 vjeç kanë një rrezik 35% më të lartë për të zhvilluar demencë në një moment të jetës.

Studimi, i cili ende nuk është publikuar, po prezantohet në konferencën vjetore të Shoqatës Amerikane të Zemrës këtë javë. Për studimin, studiuesit analizuan të dhënat shëndetësore për 153,291 gra me një moshë mesatare 60 vjeç, të cilat morën pjesë në Biobank në MB (një bazë të dhënash e madhe biomjekësore në Mbretërinë e Bashkuar.)

Studiuesit morën parasysh kur gratë filluan menopauzën, përpara se të përshtateshin për gjëra të tilla si mosha e tyre, raca, niveli arsimor, përdorimi i cigares dhe alkoolit, indeksi i masës trupore, sëmundjet kardiovaskulare, diabeti, të ardhurat. dhe niveli i aktivitetit fizik.

Jo vetëm që zbuluan se gratë që filluan menopauzën para të 40-tave – e cila njihet si menopauzë e parakohshme – kishin 35% më shumë gjasa të diagnostikoheshin me demencë, ata zbuluan gjithashtu se gratë që filluan menopauzën para moshës 45 vjeç kishin 1.3 herë më shumë gjasa të diagnostikoheshin me demencë para se të ishin 65 vjeç, një gjendje e njohur si e hershme.

Por gratë që filluan menopauzën në moshën 52 vjeç ose më të vjetër kishin shkallë të ngjashme të demencës me popullatën e përgjithshme. Kjo ngre shumë pyetje në lidhje me lidhjen midis menopauzës dhe demencës. Ja çfarë duhet të dini.

Së pari, çfarë është menopauza e parakohshme?

Sipas Kolegjit Amerikan të Obstetërve dhe Gjinekologëve (ACOG). Vezoret tuaja gjithashtu ndalojnë së prodhuari estrogjen, një hormon që ndihmon në kontrollin e ciklit tuaj menstrual.

Menopauza që ndodh para moshës 40 vjeç quhet menopauzë e parakohshme, sipas Zyrës së Departamentit Amerikan të Shëndetësisë dhe Shërbimeve Njerëzore për Shëndetin e Grave (OËH). Kur menopauza ndodh midis moshës 40 dhe 45 vjeç, quhet menopauzë e hershme. Rreth 5% e femrave kalojnë natyrshëm menopauzën e hershme. (Mosha tipike e menopauzës është 52 vjeç, thotë OWH.)

Ekziston një listë e gjatë arsyesh pse dikush mund të kalojë nëpër menopauzë të parakohshme ose të hershme:

Një histori familjare e menopauzës së hershme
Pirja e duhanit, e cila mund të shkaktojë menopauzë të ndodhë deri në dy vjet përpara grave që nuk pinë duhan
Kimioterapia ose trajtimet me rrezatim të legenit për kancerin
Kirurgji për heqjen e vezoreve
Një histerektomi
Disa kushte shëndetësore, duke përfshirë sëmundjet autoimune, sindromën e lodhjes kronike dhe HIV dhe AIDS.

Pse menopauza e hershme mund të lidhet me demencën?

Studiuesit nuk hulumtuan lidhjen midis të dyve në studim – ata thjesht gjetën lidhjen. Megjithatë, ata thanë në një deklaratë për shtyp të lëshuar nga Shoqata Amerikane e Zemrës se nivelet më të ulëta të estrogjenit që vijnë me menopauzën mund të jenë një faktor.

Dihet se mungesa e estrogjenit për një afat të gjatë rrit stresin oksidativ, i cili mund të rrisë plakjen e trurit dhe të çojë në dëmtimin njohës. (Stresi oksidativ, në rast se nuk jeni të njohur me të, ndodh kur në trupin tuaj krijohen atome të paqëndrueshme që mund të dëmtojnë qelizat.)

Gjithashtu dimë se ka ndryshime vaskulare kur dikush ndalon së prodhuari estrogjen. Në të vërtetë mund të ketë një ulje të oksigjenit që shkon në tru që mund të rrisë rrezikun e zhvillimit të demencës. Por, mund të mos jetë vetëm për uljen e estrogjenit. Shumë njerëz kanë estrogjen të ulët dhe nuk zhvillojnë demencë.

Ne e dimë prej vitesh se gratë që i nënshtrohen menopauzës herët dhe nuk marrin terapi zëvendësuese të estrogjenit kanë një rrezik dukshëm më të lartë të sëmundjeve të zemrës dhe demencës. Pse ekziston kjo lidhje? Ne e dimë nga disa të dhëna eksperimentale se gratë që marrin estrogjen mjaft shpejt – brenda gjashtë viteve të menopauzës – kanë më pak trashje të enëve të gjakut karotide krahasuar me gratë që nuk marrin estrogjen. “Dhe rrjedhja e gjakut në tru është e mirë.”

Një studim i vjetër, në veçanti, ai citon se gratë që përdornin suplemente të estrogjenit gjatë menopauzës ishin në një rrezik të zvogëluar të zhvillimit të sëmundjes së Alzheimerit në krahasim me ato që nuk merrnin hormone.

Nëse keni edhe ju pyetje, dhe doni të merrni një përgjigje të shpejtë nga mjekët e “spitalit tonë online”, klikoni këtu. Identiteti juaj do të mbetet anonim.