MENU
klinika

Si ta dalloni që e keni këtë çrregullim

Çfarë është OCD e përgjegjësisë?

30.09.2023 - 08:43

Në një farë mase, ne të gjithë ndihemi përgjegjës në jetë, qoftë për veten, sigurinë e të dashurve tanë, apo komunitetin tonë. Është normale të marrim masa paraprake për të shmangur shkaktimin e dëmit dhe të kërkojmë falje nëse shkaktojmë aksidentalisht dëm.

Por, çfarë nëse kjo ndjenjë përgjegjësie bëhet dërrmuese? Kjo përvojë shpesh quhet OCD e përgjegjësisë.

Çfarë është përgjegjësia e OCD?

Përgjegjësia OCD është një nënlloj i çrregullimit obsesiv-kompulsiv (OCD) në të cilin ju përjetoni një besim intensiv dhe irracional se jeni përgjegjës për parandalimin e dëmeve ose ngjarjeve negative, edhe kur ato janë jashtë kontrollit tuaj.

Ju përjetoni mendime të vazhdueshme dhe shqetësuese që lidhen me ndjenjën tuaj të rritur të përgjegjësisë, duke përfshirë frikën për të shkaktuar dëm, besimin se mund të parandaloni fatkeqësitë përmes veprimeve specifike dhe shqetësimin e tepruar për përgjegjësitë morale.

Për të përballuar këto mendime shqetësuese, ju përfshiheni në sjellje kompulsive të tilla si kontrollimi i përsëritur i disa gjërave, kërkimi i sigurimit ose kryerja e ritualeve për të parandaluar dëmtimin e perceptuar.

Simptomat e përgjegjësisë së OCD

Përgjegjësia OCD përfshin një grup specifik simptomash që rrotullohen rreth një ndjenje të ekzagjeruar përgjegjësie.

Këto simptoma mund të përfshijnë:

duke përjetuar mendime ndërhyrëse për shkaktimin e dëmit aksidental ose të paqëllimshëm nëpërmjet veprimeve ose neglizhencës suaj (kjo ndryshon nga dëmtimi i OCD, i cili përfshin frikën e dëmtimit të qëllimshëm të të tjerëve)

duke u shqetësuar së tepërmi për parandalimin e rezultateve negative

përfshirja në sjellje kontrolluese kompulsive

duke kërkuar siguri nga të tjerët

përfshirja në rituale për të parandaluar dëmtimin e perceptuar

Njerëzit me OCD kanë nivele të ndryshme të njohurive për gjendjen e tyre. Kjo mund të variojë nga njohja se obsesionet janë irracionale (një pasqyrë e mirë / e drejtë) deri te të besuarit se ato janë të justifikuara (një pasqyrë e dobët) apo edhe se ato janë deluzive.

Hulumtimet sugjerojnë se një pasqyrë e dobët në OCD shoqërohet me simptoma të rënda, kohëzgjatje më të gjatë, rezultate më të këqija dhe më shumë kushte që ndodhin.

Opsionet e trajtimit për OCD përgjegjëse

Opsionet e trajtimit për OCD të përgjegjësisë zakonisht përfshijnë:

Terapia: Një lloj i zakonshëm i terapisë për OCD është terapia e parandalimit të ekspozimit dhe reagimit, e cila ju ndihmon të përballeni dhe të reduktoni mendimet obsesive dhe sjelljet kompulsive. Një metodë tjetër e zakonshme është terapia konjitive e sjelljes.

Mjekimi: Në disa raste, një mjek mund të përshkruajë frenues selektiv të rimarrjes së serotoninës ose medikamente të tjera për të ndihmuar në lehtësimin e simptomave të OCD.

Strategjitë e stilit të jetesës: Mbajtja e një stili jetese të shëndetshëm që përfshin stërvitje të rregullt, një dietë të ekuilibruar dhe gjumë adekuat mund të plotësojë trajtimin.

Nëse ju ose dikush që njihni ka të bëjë me OCD, është e rëndësishme të kërkoni ndihmë nga një profesionist i shëndetit mendor. Njohja e simptomave tuaja dhe eksplorimi i opsioneve të trajtimit si terapia dhe mjekimi mund t’ju ndihmojë të menaxhoni gjendjen dhe të përmirësoni cilësinë e jetës tuaj.