MENU
klinika

"Kanë dështuar"

Hungaria kritika BE-së: Sanksionet e reja i shkaktojnë më shumë dëm Evropës sesa Rusisë

23.09.2023 - 10:25

Ministri i Jashtëm i Hungarisë kritikoi ashpër sanksionet e Bashkimit Evropian kundër Rusisë, duke argumentuar se ato kanë dëmtuar më shumë ekonomitë e anëtarëve të saj sesa objektivin e tyre, si dhe duke dështuar në ndalimin e luftës në Ukrainë, shkruajnë mediat e huaja.

“Nëse bëjmë një vlerësim, një analizë, në lidhje me ndikimin e sanksioneve, është e qartë se ato nuk i kanë përmbushur pritjet. Sepse cila ishte pritshmëria në fillim të marsit, në fund të shkurtit, kur diskutuam paketën e parë të sanksioneve? Se ata do ta gjunjëzojnë ekonominë e Rusisë, prandaj lufta do të ndalet së shpejti,” i tha Peter Szijjarto Geoff Cutmore të CNBC në Forumin Ekonomik Botëror në Davos.

Sanksionet e vendosura nga BE kundër Rusisë përfshijnë ndalimin e udhëtimit dhe ngrirjen e aseteve për një mori individësh të profilit të lartë; ndalimi i importit dhe eksportit për një sërë mallrash; dhe një kufi të çmimit të naftës në bashkëpunim me G-7 dhe aleatët e tjerë. Blloku gjithashtu ka synuar të shkurtojë në mënyrë dramatike importet e tij të gazit natyror nga Rusia.

“Ekonomia e Rusisë nuk është në gjunjë, patjetër. Mund të kemi vlerësime të ndryshme se sa keq performojnë ata, por ata nuk janë në gjunjë dhe lufta nuk po i vjen fundi. Dhe ekonomia e Evropës po vuan më shumë nga sanksionet sesa ekonomia ruse. Pra, nëse e shikoni në mënyrë praktike, jo në mënyrë ideologjike, cili ishte ndikimi i sanksioneve, shihni se ato janë më të dëmshme për Evropën sesa Rusinë. Pra, ne nuk duhet të vazhdojmë më tej me sanksionet sepse thjesht ato nuk i kanë përmbushur pritshmëritë dhe objektivin që kemi vënë mbi ta”, tha Szijjarto.

Rubla ruse ishte monedha e tregjeve në zhvillim me performancën më të keqe vitin e kaluar, pavarësisht se rezistoi për ca kohë pas pushtimit të Ukrainës, dhe Fondi Monetar Ndërkombëtar ka parashikuar se PBB-ja e tij do të tkurret me 3.4% në 2022 me inflacion mesatar në 13.8%, me një tkurrje të mëtejshme ekonomike.