MENU
klinika

Ja funksionet e tij

Lëngu amniotik/ Pse është kaq i rëndësishëm për foshnjën?

21.09.2023 - 12:56

Si e mban lëngun amniotik fëmijën tuaj të shëndetshëm?

Lëngu amniotik është lëngu që rrethon fëmijën gjatë shtatzënisë. Është shumë e rëndësishme për zhvillimin e fëmijës.

Gjatë shtatzënisë, foshnja rritet brenda qeses amniotike brenda mitrës. Qesja është e mbushur me lëng amniotik. Kjo qese formohet rreth 12 ditë pas shtatzënisë. Ja çfarë bën lëngu:

  • Mbron fëmijën
  • Mban një temperaturë të qëndrueshme rreth fëmijës
  • Ndihmon mushkëritë e foshnjës të rriten dhe zhvillohen sepse fëmija merr frymë në lëng
  • Ndihmon zhvillimin e sistemit tretës të foshnjës sepse fëmija gëlltit lëngun
  • Ndihmon zhvillimin e muskujve dhe kockave të foshnjës, sepse fëmija mund të lëvizë në lëng
  • Mbron kordonin e kërthizës (kordonin që bart ushqimin dhe oksigjenin nga placenta tek fëmija) nga shtypja

Në javët e para të shtatzënisë, lëngu amniotik është kryesisht ujë që vjen nga trupi juaj. Pas rreth 20 javësh të shtatzënisë, urina e foshnjës përbën pjesën më të madhe të lëngjeve. Lëngu amniotik përmban gjithashtu lëndë ushqyese, hormone (kimikate të prodhuara nga trupi) dhe antitrupa (qeliza në trup që luftojnë infeksionin).

Sa lëng amniotik duhet të ketë?

Sasia e lëngut amniotik rritet deri në javën e 36-të të shtatzënisë. Në atë kohë, ai përbën rreth 1 litër. Pas kësaj, sasia e lëngut amniotik zakonisht fillon të ulet.

Ndonjëherë mund të keni shumë pak ose shumë lëng amniotik. Shumë pak lëng quhet oligohydramnios. Shumë lëngje quhet polihidramnios. Secila prej tyre mund të shkaktojë probleme për një grua shtatzënë dhe fëmijën e saj. Edhe me këto kushte, megjithatë, shumica e foshnjave lindin të shëndetshëm.

A ka ndonjë kuptim ngjyra e lëngut amniotik?

Lëngu normal amniotik është i qartë ose me ngjyrë të verdhë. Lëngu që duket i gjelbër ose kafe zakonisht do të thotë që foshnja ka kaluar lëvizjen e parë të zorrëve (mekonium) ndërsa është në mitër. (Zakonisht, foshnja ka lëvizjen e parë të zorrëve pas lindjes.)

Nëse foshnja kalon mekonium në mitër, ai mund të hyjë në mushkëri përmes lëngut amniotik. Kjo mund të shkaktojë probleme serioze të frymëmarrjes, të quajtur sindroma e aspirimit të mekoniumit, veçanërisht nëse lëngu është i trashë.

Disa foshnja që kanë qenë në lëng amniotik që ka mekonium në të mund të kenë nevojë për trajtim menjëherë pas lindjes për të parandaluar problemet e frymëmarrjes. Foshnjat e tjera janë të shëndetshme në lindje mund të mos kenë nevojë për trajtim, edhe nëse lëngu amniotik ka mekonium në të.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Shumë e rrezikshme për fetusin

Çfarë është Hydrops fetalis?