MENU
klinika

Mësoni mbi simptomat dhe trajtimin!

Çfarë është hipoksia e trurit? Çfarë e shkakton atë?

01.10.2023 - 13:12

Hipoksia e trurit është kur truri nuk po merr mjaftueshëm oksigjen. Kjo mund të ndodhë kur dikush është duke u mbytur ose në arrest kardiak. Lëndimet e trurit, goditjet në tru dhe helmimi nga monoksidi i karbonit janë shkaqe të tjera të mundshme të hipoksisë së trurit. Gjendja mund të jetë serioze sepse qelizat e trurit kanë nevojë për një rrjedhje të pandërprerë të oksigjenit për të funksionuar siç duhet.

Ka shumë gjendje dhe ngjarje mjekësore që ndërpresin rrjedhën e oksigjenit në tru. Goditja në tru, arresti kardiak dhe rrahjet e parregullta të zemrës mund të parandalojnë oksigjenin dhe lëndët ushqyese të udhëtojnë në tru.

Shkaqe të tjera të mundshme të pakësimit të oksigjenit përfshijnë:
hipotension, i cili është presioni jashtëzakonisht i ulët i gjakut
komplikimet e anestezisë gjatë operacionit
mbytje
helmimi me monoksid karboni
duke u mbytur
duke marrë frymë në monoksid karboni ose tym
duke udhëtuar në lartësi të mëdha
dëmtim truri
mbytje

kushtet mjekësore që e bëjnë të vështirë frymëmarrjen, të tilla si sulmet ekstreme të astmës

Kush është në rrezik për hipoksi të trurit?
Kushdo që përjeton një ngjarje ku nuk po merr oksigjen të mjaftueshëm është në rrezik për hipoksi të trurit. Nëse puna ose aktivitetet e rregullta përfshijnë situata që ju privojnë nga oksigjeni, rreziku është më i madh.

Sportet dhe hobi
Pjesëmarrja në sporte ku dëmtimet në kokë janë të zakonshme, si boksi dhe futbolli, gjithashtu ju vë në rrezik për hipoksi të trurit. Notarët dhe zhytësit që mbajnë frymën e tyre për periudha të gjata kohore janë gjithashtu të ndjeshëm. Në rrezik janë edhe alpinistët.

Kushtet mjekësore
Ju jeni në rrezik nëse keni një gjendje mjekësore që kufizon transferimin e oksigjenit në trurin. Këto kushte përfshijnë:
skleroza anësore amiotrofike (ALS), e cila është një sëmundje degjenerative që prek nervat në tru dhe palcën kurrizore. ALS mund të rezultojë në dobësi të muskujve të frymëmarrjes.
hipotensioni
astma

Cilat janë simptomat e hipoksisë së trurit?

Simptomat e hipoksisë së trurit variojnë nga të lehta në të rënda. Simptomat e lehta përfshijnë:
humbje e përkohshme e kujtesës
aftësia e zvogëluar për të lëvizur trupin
vështirësi për t’i kushtuar vëmendje
vështirësi në marrjen e vendimeve të shëndosha

Simptomat e rënda përfshijnë:
kriza
koma
vdekja e trurit

Si trajtohet hipoksia e trurit?
Hipoksia e trurit kërkon trajtim të menjëhershëm për të rivendosur rrjedhën e oksigjenit në tru.

Kursi i saktë i trajtimit varet nga shkaku dhe ashpërsia e gjendjes. Për një rast të lehtë të shkaktuar nga ngjitja në mal, për shembull, do të ktheheshit menjëherë në një lartësi më të ulët. Në rastet më të rënda, keni nevojë për kujdes urgjent që ju vendos në një ventilator (aparat frymëmarrjeje).

Zemra gjithashtu mund të ketë nevojë për mbështetje. Ju mund të merrni produkte gjaku dhe ndoshta lëngje përmes një tubi intravenoz.

Kërkimi i trajtimit të menjëhershëm zvogëlon shanset për dëmtim të trurit.

Ju gjithashtu mund të merrni ilaçe për problemet e presionit të gjakut ose për të kontrolluar rrahjet e zemrës. Ilaçet për frenimin e konvulsioneve ose anestetikët mund të jenë gjithashtu pjesë e trajtimit.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Si ndikojnë këta faktorë?

2 mënyra për të mbrojtur zemrën