MENU
klinika

Studim i ri shokon botën

Kur dhe si do të ndodhë zhdukja e njeriut nga Toka!

01.10.2023 - 12:35

Qindra specie janë zhdukur nga planeti me kalimin e viteve ose kërcënohen me zhdukje. Njeriu nuk është një rast i veçantë dhe sipas një studimi të ri, ka të dhëna të mjaftueshme për të llogaritur se si dhe kur saktësisht do të ndodhë kjo. “Një kombinim i temperaturave në rritje dhe zhvendosja e pjesëve kontinentale të Tokës në qendër të planetit do të sjellë zhdukjen e radhës masive të specieve, duke përfshirë ndoshta specien njerëzore,”-thotë studimi i ri. Megjithatë, kjo nuk duket se do të ndodhë në të ardhmen e afërt.

Modelet klimatike të drejtuara nga superkompjuterët kanë zbuluar se në 250 milionë vitet e ardhshme, pothuajse të gjithë gjitarët mund të zhduken pasi planeti ngrohet në nivele ku ata nuk mund të mbijetojnë. Lloji njerëzor është në vijën e zjarrit në këtë skenar zhdukjeje. “Megjithatë, ne kemi më shumë gjasa se speciet e tjera të mbijetojmë për shkak të përparimeve teknologjike”- raportojnë studiuesit.

“Nëse marrim parasysh aftësinë natyrore të njerëzve vetëm për t’i mbijetuar nxehtësisë ekstreme pa ndihmën e teknologjisë, atëherë ka disa pragje të stresit të nxehtësisë që përgjithësisht nuk mund të kapërcehen,”- thotë Alexander Farnsworth për Newsweek, autori kryesor i hulumtimit dhe bashkëpunëtor në Universitetin e Bristolit.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN