MENU
klinika

Ndonëse ka shumë përfitime

Vaji i peshkut/ Njihuni me rreziqet që vijnë prej tij

10.10.2023 - 12:39

Përfitimet e suplementeve të vajit të peshkut dhe konsumit të peshkut në shtatzëni.

Nëse jeni duke marrë një suplement të vajit të peshkut gjatë shtatzënisë ose gjatë gjidhënies, a mund të mos hani ushqim deti?

Disa prej nesh shijojnë me kënaqësi një sanduiç me ton të bërë në shtëpi, një copë salmon të sapo pjekur në skarë në darkë dhe ushqime të tjera me ushqim deti disa herë në javë. Por, për fat të keq, shumë gra shtatzëna dhe në laktacion nuk po i afrohen dozës së rekomanduar javore prej 200-300 gram të ushqimeve të detit.

Si zgjidhje, shumë njerëz, veçanërisht gratë gjatë shtatzënisë dhe që ushqejnë me gji, mbështeten në suplementet e vajit të peshkut për t’i ndihmuar ata të marrin yndyrna të rëndësishme të shëndetshme, edhe kur heqin dorë nga peshqit dhe butakët.

Çfarë është vaji i peshkut?

Peshku që hamë, veçanërisht opsionet më të yndyrshme si salmoni, skumbri dhe sardelet, janë burime të pasura të acideve yndyrore unike omega-3 që ofrojnë përfitime të rëndësishme shëndetësore. Acidi dokosaheksaenoik (DHA) dhe acidi eikosatetraenoik (EPA) janë dy acide yndyrore specifike omega-3 që gjenden në këta peshq dhe janë tepër të rëndësishëm për të mbështetur një shtatzëni të shëndetshme, veçanërisht duke ofruar përfitime të mundshme si zvogëlimi i rrezikut të lindjes së parakohshme dhe mundësisht duke reduktuar rrezikun e zhvillimit të depresionit pas lindjes. Dhe për gratë në laktacion, marrja e mjaftueshme e omegas së shëndetshme që gjendet në peshq lidhet me rezultate si zhvillimi më i mirë psikomotor i foshnjave dhe një rrezik i reduktuar i alergjive tek foshnjat.

Këto acide yndyrore konsiderohen si yndyrna të shëndetshme dhe këto omega nuk mund të prodhohen nga trupi i njeriut në sasi të mjaftueshme, duke e bërë tepër të rëndësishme marrjen e kësaj yndyre përmes dietës suaj, veçanërisht kur jeni shtatzënë ose gjatë laktacionit.

Përfitimet e Omega 3 sigurisht që e drejtojnë gamën. Disa role që mund të luajnë acidet yndyrore omega-3 DHA dhe EPA në trupin e njeriut përfshijnë:

Mbështetja e vizionit

Mbështetje për shëndetin e trurit

Mbështetje për shëndetin e zemrës

Ndihmojnë  për të mbajtur një shtatzëni të shëndetshme tek gratë shtatzëna

Luftojnë  inflamacionin kronik

Mbështesin shëndetin mendor

Dhe kur bëhet fjalë për një fëmijë në zhvillim, acidet yndyrore DHA omega 3 luajnë një rol të rëndësishëm në shëndetin e syve dhe trurit.

Sa vaj peshku duhet të merret çdo ditë varet nga disa faktorë, duke përfshirë moshën dhe gjendjen shëndetësore të një personi. Grave shtatzëna u thuhet të marrin të paktën 200 miligramë acide yndyrore DHA omega-3, me disa të dhëna që sugjerojnë se një dozë ditore që është më afër 1000 miligramë duhet të jetë ajo që synojmë gjatë fazave të caktuara të shtatzënisë. Në fund të fundit, sasia e saktë e acideve yndyrore omega-3 DHA dhe EPA për të cilat duhet të merrni duhet të diskutohet me mjekun.

Çfarë janë pilulat e vajit të peshkut?

Ne tashmë e dimë se sa i dobishëm mund të jetë vaji i peshkut për të mbështetur shëndetin tonë të përgjithshëm. Prandaj, nuk është për t’u habitur që vaji i peshkut është një nga suplementet dietike jo-vitamina/jominerale më të përdorura për të rriturit dhe fëmijët.

Kur merrni një suplement të vajit të peshkut, në thelb po merrni një pilulë të bërë nga vajrat e marra nga një peshk. Në mënyrë tipike, këto suplemente të vajit të peshkut janë burime fantastike të acideve yndyrore omega-3 DHA dhe EPA, dhe ato i ndihmojnë njerëzit të marrin këto yndyrna të rëndësishme në një mënyrë të përshtatshme. Në disa raste, këto suplemente mund të përmbajnë edhe lëndë ushqyese shtesë, si vitamina D.

Nuk ka dyshim se marrja e këtyre pilulave është e përshtatshme dhe ato janë një mënyrë e thjeshtë për t’i siguruar trupit këto lëndë ushqyese kryesore. Por vetëm duke u mbështetur në pilula dhe duke mos përfshirë peshkun në dietën tuaj mund t’ju bëjë të humbisni lëndë ushqyese të tjera të rëndësishme që shtrihen përtej DHA dhe EPA omega-3.

Shqetësimet e Merkurit rreth konsumit të peshkut gjatë shtatzënisë

Ngrënia e peshkut gjatë shtatzënisë mund të ushqejë trupin me lëndë ushqyese të rëndësishme në një mënyrë të shijshme dhe të qëndrueshme, përmbajtja e mundshme e metilmerkurit të peshkut duhet të merret parasysh.

Metilmerkuri është një element toksik natyral që vendoset nga ajri në burimet ujore. Ky përbërës mund të grumbullohet te peshqit, dhe për këtë arsye mund të transferohet te njerëzit kur shijojmë një vakt ushqim deti. Kur ky metal konsumohet në sasi të mëdha gjatë shtatzënisë, rreziku për të përjetuar efekte negative në zhvillimin e trurit dhe sistemit nervor të foshnjës mund të rritet.

Duke marrë parasysh se sa përbërës të dobishëm mund t’i sigurojë peshku një gruaje shtatzënë, nuk rekomandohet të shmangni plotësisht peshkun. Në vend të kësaj, udhëzimet më të fundit dietike rekomandojnë që gratë shtatzëna ose që ushqejnë me gji të konsumojnë midis 200 dhe 350 gram në javë një shumëllojshmëri ushqimesh deti nga zgjedhjet që janë më të ulëta në merkur.

Përfitimet e omega 3 janë shumë të rëndësishme për t’u neglizhuar veçanërisht gjatë shtatzënisë. Kombinimi i pilulës së vajit të peshkut me marrjen e ushqimeve të detit do të sigurojë që t’i jepni trupit saktësisht atë që ju nevojitet, edhe në ditët kur nuk e përfshini peshkun në dietën tuaj. Pra, vazhdoni të merrni vajin e rekomanduar të peshkut në ditë, por mos i anashkaloni ushqimet e detit. Trupi juaj do t’ju falënderojë për të.