MENU
klinika

Disa këshilla

Si ndryshon rutina pasi kupton që ke psoriazë?

28.11.2023 - 16:24

Ja cfarë duhet të pyesni mjekun rreth psoriazës së lëkurës.

Psoriasis është më shumë se një sëmundje e lëkurës. Ajo shkakton inflamacion të përhapur në të gjithë trupin. Inflamacioni mund të ketë një ndikim të madh në shumë aspekte të shëndetit dhe t’ju vërë në rrezik për sëmundje të tjera kronike.

Nëse kohët e fundit keni marrë një diagnozë të psoriasis, ajo mund të jetë stresuese dhe dërrmuese. Ndoshta do të keni shumë pyetje, por mund të mos dini gjithmonë se si t’i shprehni ato me fjalë.

Ju gjithashtu mund të mendoni se mjeku nuk ju ka informuar plotësisht se si psoriaza do të ndikojë në çështje jashtë shëndetit të lëkurës.

Si do të ndikojë kjo në shëndetin mendor?

Megjithëse të gjithë do t’i përgjigjen gjendjes ndryshe, shëndeti juaj mendor është po aq i rëndësishëm në kujdesin sa trajtimi i vetë simptomave fizike.

Shumë njerëz ndjehen të parehatshëm me psoriasis për shkak të natyrës shumë të dukshme të kësaj gjendje. Mund të çojë në siklet, izolim social dhe zhvillim të kushteve të shëndetit mendor.

Në një studim të vitit 2020, studiuesit gjetën një lidhje të fortë midis psoriasis dhe depresionit. Ata gjithashtu vunë në dukje se ankthi dhe stresi mund të kontribuojnë në përkeqësimin e simptomave të psoriasis.

Ju mund të flisni me një mjek për këtë në fillim të trajtimit.

Çfarë ndryshimesh në stilin e jetës duhet të konsideroj të bëj?

Provat sugjerojnë se zgjedhjet që bëni mund të ndikojnë në psoriazën tuaj. Ndërsa asnjë ndryshim i stilit të jetesës nuk do ta kurojë plotësisht psoriazën, disa nga zgjedhjet që bëni mund të ndihmojnë.

Dieta është një fushë që mund ta kontrolloni dhe që mund të bëjë ndryshim. Nuk ka asnjë rekomandim zyrtar dietik nga ndonjë burim, por mjekët rekomandojnë dieta që fokusohen në fruta, perime dhe proteina pa yndyrë.

Më konkretisht, ata rekomandojnë të bëni ndryshime në dietë që mbështesin shëndetin e zemrës. Kjo mund të përfshijë kufizimin e ushqimeve të përpunuara dhe mishit të kuq dhe ngrënien e më shumë mishi pa yndyrë, perimeve, frutave, karbohidrateve komplekse dhe yndyrave të shëndetshme, si vaji i ullirit.

Një konsideratë tjetër është ushtrimi. Në një studim të vitit 2022, studiuesit zbuluan se ushtrimet e moderuara deri në të forta mund të kenë një efekt të dyfishtë. Së pari, mund të ndihmojë në parandalimin e zhvillimit të psoriasis. Së dyti, mund të jetë pjesë e një plani të menaxhimit të peshës, i cili mund të jetë veçanërisht i dobishëm për njerëzit me obezitet ose mbipeshë.

Konsiderata të tjera mund të përfshijnë:

  • duke marrë gjumë mjaftueshëm cilësor
  • reduktimin e stresit

Si ndikon pesha në psoriazë?

Pesha mund të luajë një rol në ashpërsinë e psoriasis.

Në një rishikim të literaturës të vitit 2018, studiuesit zbuluan se mënyrat e jetesës të përqendruara në humbjen e peshës, të tilla si një dietë e shëndetshme dhe stërvitje, ndihmojnë në përmirësimin e simptomave të psoriazës.

Një tjetër përmbledhje e literaturës në 2019 tregoi rezultate të ngjashme. Ata vunë në dukje se humbja e peshës mund të ndihmojë në parandalimin e shfaqjes së psoriasis tek njerëzit me obezitet, si dhe të zvogëlojë ashpërsinë e simptomave nëse tashmë keni psoriasis ose artrit psoriatik.

Ju mund të pyesni një mjek për këshilla për humbjen ose ruajtjen e peshës. Ato mund të ndihmojnë në vlerësimin e nivelit tuaj fillestar të fitnesit dhe të ndihmojnë në dhënien e disa udhëzimeve për fillimin e duhur të ushtrimeve ose ndryshimeve dietike. Ata gjithashtu mund të ndihmojnë në rishikimin e kushteve aktuale mjekësore dhe medikamenteve për të ndihmuar në përcaktimin se si ndërveprojnë këto.