MENU
klinika

Përgjigjet mjeku

Mitra e zmadhuar, nga se shkaktohet?

09.12.2023 - 07:48

“Pyet mjekun” është rubrika më e re, një platformë që bën të mundur kontaktin ndërmjet mjekut dhe pacientit.

Nëse keni ndonjë pyetje, për gjithçka që ju shqetëson në shëndetin tuaj, këtu do të merrni përgjigje nga mjekë me eksperiencë, pa rezervime takimesh dhe duke shmangur radhët e gjata.

Pacienti: Mitra e zmadhuar, nga se shkaktohet?

Mjeku: Shkaku i fibroideve nuk dihet, por tumoret duket se mbështeten te estrogjeni për t’u rritur. Pas menopauzës, ato shpesh tkurren natyrshëm dhe nuk shkaktojnë simptoma.

Adenomyosis. Adenomyosis është një trashje difuze e mitrës që ndodh kur indi që normalisht rreshton mitrën (endometrium) lëviz në murin e saj të jashtëm muskulor dhe sillet si endometrium. Kur kjo ndodh në një zonë të vogël, ose është e lokalizuar, quhet adenomyoma.

Shkaqe të tjera të një mitre të zgjeruar

Në disa raste, një mitër e zmadhuar mund të jetë një simptomë e kancerit të mitrës, duke përfshirë kancerin endometrial (që ndikon në rreshtimin e mitrës) dhe kancerin e qafës së mitrës (duke prekur pjesën e poshtme të mitrës ku bashkohet me vaginën). Trajtimi varet nga vendndodhja, shtrirja e kancerit dhe faktorë të tjerë.

Nëse keni edhe ju pyetje, dhe doni të merrni një përgjigje të shpejtë nga mjekët e “spitalit tonë online”, klikoni këtu. Identiteti juaj do të mbetet anonim.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN