MENU
klinika

Ja si na ndihmon, sipas psikologëve

Disa arsye pse duhet të bëhesh nostalgjik/e më shpesh

21.02.2024 - 08:03

Kur bëhemi nostalgjikë kemi një miks ndjesish brenda vetes, përfshirë këtu edhe të qenit konfuzë. Pse ndjejmë nostalgji për të shkuarën dhe a na bën mirë të jemi të tillë?

Nostalgjia në vetvete është “një ndjesi kënaqësie dhe gjithashtu një trishtim i këndshëm që të pushton kur mendon për gjërat e ndodhura në të shkuarën tënde”.

Studimet kanë treguar se gjatë ditëve të ftohta, njerëzit janë më shumë nostalgjik se në ditët e nxehta. Thënë ndryshe, kujtimet e ngrohta të bëjnë të ndihesh më ngrohtë gjatë periudhës së dimrit.

Po çfarë ndodh vërtetë kur bëhemi nostalgjikë dhe pse është ndjesi e mirë për shëndetin tonë mendor dhe fizik?

Nostalgjia na bën të ndihemi më shumë pozitivë ndaj vetes dhe të ardhmes.

Nostalgjia na bën ta shohim jetën me më shumë kuptim.

Të qenit nostalgjik/e rrit edhe ndërveprimet tona sociale.

Nostalgjia është një lloj ndjesie që përmirëson mirëqënien tonë dhe është komplet ndryshe nga “të kujtuarit”, që ndonjëherë na bën të ndihemi edhe keq.

Nostalgjia është një mënyrë për ta parë të shkuarën me mall dhe pa bërë krahasime.

Kur mendojmë për ngjarje të rëndësishme të jetës, që na bëjnë nostalgjikë, i japim edhe më shumë vlerë jetës sonë. Reflektojmë për personin që jemi, për njeriun që kemi qenë, në ç’pikë të jetës ndodhemi tani apo se si ishte jeta jonë 5 vite më parë. Thënë ndryshe, nostalgjia është një histori që ia tregojmë vetes, element kyç për të qenë i lumtur në përditshmëri.

Mos mendo se të bëhesh shpesh nostalgjik/e do të thotë që nuk je i/e lumtur me realitetin. Është e rëndësishme të mos i krahasosh kujtimet, por t’i rijetosh ato.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN