MENU
klinika

Praktike por të rrezikshme

Gjithçka që duhet të dini rreth “çelësave inteligjentë” të makinave!

23.02.2024 - 08:51

Çelësat inteligjentë” janë shumë të zakonshëm në makinat moderne por kjo sjell me vete rreziqe të caktuara. ADAC gjermane konfirmoi përmes testeve se shumica e automjeteve me sisteme radio si Keyless, Keyless Go ose Keyless Entry mund të vidhen lehtësisht.

Siç pretendohet, veçanërisht të prekur janë pronarët e makinave që parkojnë automjetet e tyre para shtëpisë, pasi hajdutët tentojnë të zgjasin sinjalin e radios të çelësit që ndodhet diku në shtëpi dhe kështu hapin makinë dhe më pas e ndezin duke shtypur butonin start/stop.

Kur bëhet fjalë për çelësat, ka dy opsione me të cilat mund të filloni. E para është teknologjia UWB. Nëse çipat UWB (Ultra Wide Band) përdoren për çelësin e radios, koha e transmetimit të sinjalit mund të matet dhe kështu të përcaktohet largësia e çelësit nga makina. Nëse bëhet e qartë se çelësi është shumë larg, për shembull me një sinjal radio të zgjatur, atëherë automjeti nuk mund të hapet dhe të niset. Vitet e fundit, gjithnjë e më shumë modele po përdorin këtë teknologji, këto përfshijnë Audi, BMW, Jaguar, Kia dhe VW.

E dyta janë sensorët e lëvizjes. Jo aq të sigurt sa UWB, por sensorët e lëvizjes në çelës janë gjithashtu një opsion. Nëse çelësi nuk lëviz për disa minuta, teknologjia pa çelës fiket dhe riaktivizohet vetëm kur sensorët zbulojnë përsëri lëvizjen, le të themi kur shoferi të arrijë për çelësin. Problemi është se gjithmonë duhet të prisni disa minuta derisa funksioni “pa çelës” të fiket.