MENU
klinika

Befasojnë të dhënat e fundit

Ndihma për Ukrainën, cilat shtete kryesojnë listën?

28.02.2024 - 15:11

Duke qenë se në luftë është shumë e rrezikshme të ngatërrohet realiteti me dëshirat dhe propagandën politike, të dhënat e mbledhura dhe të përditësuara rregullisht nga Instituti Kiel i Ekonomisë Botërore lidhur me konfliktin në Ukrainë janë befasuese.

Ato tregojnë se Franca e fuqishme deri më tani nuk kryeson listën e “shpëtimtarëve” të Ukrainës. Domethënë, ndihma franceze është nominalisht relativisht e lartë sepse është ekonomia e dytë më e madhe evropiane, por nëse shikoni kriterin e saktë të nivelit të përfshirjes kombëtare në ndihmën për Ukrainën – që është pjesa e ndihmës në PBB-në kombëtare, nuk është ashtu.

Nëse shikojmë të dhënat e Institutit të Kielit, të përditësuara për herë të fundit në fund të janarit, ndihma totale dypalëshe financiare, humanitare dhe ushtarake si përqindje e PBB-së në vitin 2021 për Francën ishte vetëm 0.07 për qind e PBB-së, që do të thotë se është praktikisht në të njëjtin nivel si përpjekjet kombëtare të Spanjës apo Italisë, të cilat janë gjithashtu me intensitet relativisht të ulët.

EU financial support package to rebuild greener and safer Ukraine | Euronews

Për dallim prej tyre, grupi i vendeve të veriut evropian (Estonia, Danimarka, Norvegjia, Lituania dhe Letonia) ndanë një sasi të madhe 3,55-1,15 për qind të PBB-së, e cila është e pakrahasueshme me Francën.

Gjermanët, për shembull, ndanë gjithsej 0.57 për qind të PBB-së për ndihmë për Ukrainën, ose 8 herë më shumë e matur si pjesë e PBB-së sesa francezët.

Në tabelën e përgjithshme të ndihmës dypalëshe, Kroacia është në 0.44 për qind të PBB-së, që do të thotë se ajo ishte gjithashtu e përgatitur për heqje dorë shumë më të madhe se presidenti francez Emmanuel Macron.

Por në raport me PBB-në Plenkoviç bëri gjashtë herë më shumë përpjekje se Macron.