MENU
klinika

Çfarë duhet të dini?

Përdorimi afatgjatë i holluesit të gjakut

25.02.2024 - 14:48

Fibrilacioni atrial (AFib) është një çrregullim i ritmit të zemrës që mund të rrisë rrezikun e goditjes në tru. Me AFib, dy dhomat e sipërme të zemrës rrahin në mënyrë të parregullt. Gjaku mund të grumbullohet, duke krijuar mpiksje që mund të udhëtojnë në organet dhe tru.

Mjekët shpesh përshkruajnë antikoagulantë, ose hollues gjaku, për të holluar gjakun dhe për të parandaluar formimin e mpiksjes.

Ja çfarë duhet të dini për përdorimin afatgjatë të holluesit të gjakut, çdo efekt anësor që mund të përjetoni dhe çfarë mund të dëshironi të diskutoni me një mjek.

Si funksionojnë holluesit e gjakut
Nëse keni AFib, antikoagulantët mund të ulin rrezikun e goditjes në tru deri në 60%. Për shkak se AFib nuk ka shumë simptoma, disa njerëz mendojnë se nuk duan ose kanë nevojë të marrin hollues gjaku, veçanërisht nëse kjo do të thotë të marrin një ilaç për pjesën tjetër të jetës së tyre.

Ndërsa holluesit e gjakut nuk e ndryshojnë domosdoshmërisht mënyrën se si ndiheni në baza ditore, ato ju ndihmojnë t’ju mbrojnë kundër goditjes në tru.

Ju mund të hasni disa lloje të holluesve të gjakut si pjesë e trajtimit për AFib. Këto mund të përfshijnë:

Ëarfarin (Jantoven): Varfarina redukton aftësinë e trupit për të prodhuar vitaminë K. Pa vitaminë K, mëlçia ka probleme me prodhimin e proteinave të mpiksjes së gjakut. Mjekët kanë përshkruar tradicionalisht ëarfarin për të gjithë njerëzit me AFib; megjithatë, përdorimet e rekomanduara të tij aktuale janë të kufizuara për pacientët me Afib me një valvul të zemrës zëvendësuese mekanike dhe pacientët me stenozë mitrale reumatike.

Antikoagulantë të drejtpërdrejtë oralë (DOACs): Mjekët rekomandojnë këto medikamente për njerëzit me AFib, përveç rasteve kur personi ka stenozë mitrale reumatike të moderuar deri në të rëndë ose një zëvendësim mekanik të valvulës së zemrës. Drogat në këtë kategori mund të përfshijnë:

dabigatran (Pradaxa)
rivaroxaban (Xarelto)
apixaban (Eliquis)
edoxaban (Savaysa)

Mjekët përdorin një sërë udhëzimesh për të përcaktuar se çfarë lloj holluesi gjaku mund të jetë më i miri për ju.

Efektet anësore të holluesve të gjakut
Disa njerëz nuk duhet të marrin hollues gjaku. Sigurohuni që t’i tregoni mjekut nëse keni ndonjë nga kushtet mjekësore të mëposhtme përveç AFib:

presionin e lartë të gjakut të pakontrolluar
ulçera në stomak ose probleme të tjera që ju vënë në rrezik të lartë të gjakderdhjes së brendshme
hemofili ose çrregullime të tjera të gjakderdhjes

Holluesit e gjakut mund të shkaktojnë efekte anësore. Këto efekte anësore mund të varen nga ilaçi i veçantë që po merrni. Është më mirë të bisedoni me një mjek për efektet anësore të mundshme të barnave të përshkruara. Efektet anësore të zakonshme të ilaçeve për hollimin e gjakut mund të përfshijnë:

rrezik i shtuar i gjakderdhjes
rritja e rrezikut të gjakderdhjes në mënyrë të konsiderueshme nga prerjet e vogla
skuqjet e lëkurës
renia e flokeve

Sigurohuni që t’i tregoni mjekut nëse keni gjakderdhje të gjatë nga hundët ose gjakderdhje të mishrave të dhëmbëve ose shihni gjak në të vjella ose fece. Mavijosjet e rënda mund të kërkojnë gjithashtu vëmendjen e menjëhershme të mjekut.