MENU
klinika

Ja kur është shqetësuese

Pse duart e foshnjës janë të ftohta gjatë natës?

23.02.2024 - 08:33

Si prind, është e natyrshme të keni shqetësime për mirëqenien e foshnjës tuaj, veçanërisht gjatë natës. Një shqetësim i zakonshëm është zbulimi se duart e foshnjës ndihen të ftohta ndërsa flenë. Megjithatë, të kuptuarit e arsyeve pas këtij fenomeni mund të ndihmojë në zbutjen e stresit të panevojshëm. Është e rëndësishme të dini se duart e ftohta tek foshnjat janë shpesh një pjesë normale e fiziologjisë së tyre, pasi qarkullimi i tyre dhe sistemet e rregullimit të temperaturës janë ende në zhvillim. Faktorë të tillë si temperatura e dhomës, qarkullimi i ajrit dhe shpërndarja natyrale e nxehtësisë së trupit luajnë të gjithë një rol në përcaktimin e temperaturës së dorës së foshnjës tuaj.

Një shqetësim i zakonshëm gjatë natës që kanë shumë prindër është të zbulojnë se duart e foshnjës së tyre janë të ftohta gjatë gjumit. Kjo shpesh mund të çojë në shqetësim, por është e rëndësishme të kuptohet se ky fenomen është shpesh një pjesë normale e fiziologjisë së foshnjave.

Foshnjat kanë një sistem të papjekur qarkullimi dhe rregullimi të temperaturës. Si rezultat, ekstremitetet e tyre, si duart dhe këmbët, shpesh mund të ndjehen më të ftohtë se pjesa tjetër e trupit të tyre. Edhe pse është e kuptueshme të shqetësoheni, mbani mend se vetëm duart e ftohta nuk mund të tregojnë domosdoshmërisht një problem shëndetësor.

Kuptimi i arsyeve që qëndrojnë pas duarve të ftohta të foshnjës gjatë gjumit

Një sërë faktorësh mund të kontribuojnë që duart e foshnjës të ndjehen të ftohta gjatë natës. Temperatura e dhomës, qarkullimi i ajrit dhe shpërndarja natyrale e nxehtësisë së trupit mund të luajnë një rol.

Trupi, veçanërisht tek foshnjat, priret t’i japë përparësi nxehtësisë për organet vitale në gjoks dhe kokë, duke i lënë ndonjëherë duart dhe këmbët më të ftohta. Për më tepër, nëse dhoma është në anën më të freskët, ose nëse qarkullimi i ajrit në dhomë është i lartë, duart e foshnjës mund të ndjehen të ftohta në prekje.

Mos harroni se një gamë normale e temperaturës së duarve ekziston për foshnjat. Nëse duart e foshnjës janë pak të ftohta, por ato duken të rehatshme dhe sillen normalisht, shpesh nuk ka nevojë për shqetësim.

Identifikimi kur duart e ftohta janë një shkak për shqetësim

Ndërsa duart e ftohta tek foshnjat shpesh nuk janë shkak për shqetësim, është thelbësore të jeni të vetëdijshëm për shenjat që mund të tregojnë një çështje më serioze. Duart e ftohta të vazhdueshme, edhe në një mjedis të ngrohtë, mund të jenë një flamur i kuq. Simptoma të tjera shqetësuese mund të përfshijnë zbardhjen e duarve, ose shenja të tjera shqetësuese si letargji e pazakontë, vështirësi në frymëmarrje ose një rënie e dukshme e oreksit. Gjithmonë konsultohuni me një profesionist të kujdesit shëndetësor nëse keni shqetësime për shëndetin e foshnjës tuaj.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN