MENU
klinika

Përgjigjet mjeku

Alternativa të trajtimit të alergjisë ushqimore

01.03.2024 - 11:38

“Pyet mjekun” është rubrika më e re, një platformë që bën të mundur kontaktin ndërmjet mjekut dhe pacientit.

Nëse keni ndonjë pyetje, për gjithçka që ju shqetëson në shëndetin tuaj, këtu do të merrni përgjigje nga mjekë me eksperiencë, pa rezervime takimesh dhe duke shmangur radhët e gjata.

Pacienti: Alternativa të trajtimit të alergjisë ushqimore

Mjeku: Alergjia ushqimore është e zakonshme, duke prekur deri në 8% të fëmijëve dhe 10% të të rriturve . Të dhënat e shtrimit në spital për anafilaksinë e shkaktuar nga ushqimi kanë treguar një prirje të qartë në rritje ne Europe dhe SHBA . Shmangia e ushqimit dhe përdorimi i trajtimi i shpëtimit nëse ndodh ekspozimi aksidental janë opsionet e vetme të këshillave që mjeket ofrojnë. Forma të ndryshme të imunoterapisë për trajtimin e alergjive ushqimore janë studiuar në dekadën e fundit. Megjithatë, reaksionet anësore, duke përfshirë anafilaksinë, u gjetën të jenë shumë të zakonshme në mesin e pacientëve që marrin imunoterapi orale për alergji ushqimore. Prandaj, pacientët me alergji të rëndë ushqimore, veçanërisht ata që janë alergjikë ndaj ushqimeve të shumta, kanë një nevojë thelbësore për trajtime efektive dhe të sigurta.

Koncepti i përdorimit të antitrupave anti-IgE për të mbrojtur pacientët me alergji të rënda ushqimore nuk është i ri. Një studim i rastësishëm i botuar në Journal 20 vjet më parë tregoi se përdorimi i një antitrupi monoklonal të humanizuar IgG1, TNX-901, mund të rriste ndjeshëm pragun e reagimit te pacientët me alergji nga kikiriku. Megjithatë, ky ilaç nuk doli kurrë në treg për kliniken.

Që atëherë, një antitrup i ngjashëm, omalizumab, është testuar dhe licencuar për trajtimin e astmës alergjike. Profili i sigurisë së omalizumabit është i njohur mirë, dhe në të vërtetë ky medikament është përdorur për alergjitë ushqimore, megjithëse ka prova të kufizuara provash për të mbështetur përdorimin e tij dhe nuk është miratuar nga Administrata e Ushqimit dhe Barnave (FDA) për këtë përdorim. Testi i Omalizumab si monoterapi dhe si terapi shtesë për imunoterapinë orale me shumë alergjen në pjesëmarrësit alergjikë ndaj ushqimit (OUtMATCH) u krijua si një provë klinike me shumë faza për të vlerësuar sigurinë dhe efikasitetin e omalizumabit te personat me alergji të shumta ushqimore.

Nëse keni edhe ju pyetje, dhe doni të merrni një përgjigje të shpejtë nga mjekët e “spitalit tonë online”, klikoni këtu. Identiteti juaj do të mbetet anonim.