MENU
klinika

Flasin ekspertët

Përse u bie shumë shpejt çmimi makinave të përdorura elektrike!

02.04.2024 - 09:56

Sipas vlerësimit të kompanisë konsulente Berylls, e specializuar në industrinë e automobilave, makinat elektrike, të cilat vijnë në tregun e automjeteve të përdorura me një periudhë mesatare ruajtjeje prej tre vjetësh, si makina me qira kushtojnë fillimisht 43600 euro. Një makinë elektrike trevjeçare e përdorur me 60 mijë kilometra të përshkuara humbi një vlerë mesatare prej 57%, ose 24,800 euro, gjatë asaj periudhe.

Sipas përllogaritjeve të ekspertëve, humbja e vlerës mesatare është 12%, pra rreth 5600 euro në krahasim me një makinë me benzinë. Vlera e asaj diference madje tejkalon subvencionin e paguar fillimisht nga shteti në Gjermani. Beryls analizoi pse makinat elektrikë po humbasin me shpejtësi vlerën. Modele të reja të automjeteve elektrike, me diapazon më të gjatë dhe çmime më të ulëta, hyjnë në treg dhe konkurrojnë drejtpërdrejt me ato të reja të përdorura, të cilat fillimisht (si të reja) ishin më të shtrenjta dhe kanë një gamë më të shkurtër.

Kjo është arsyeja pse ato të përdorura nuk janë aq tërheqëse. Shumë makina elektrike të përdorura janë SUV të mëdha dhe të shtrenjta, ato nuk hyjnë në kategorinë e tregut masiv, gjë që i bën ato jo interesante për shumë blerës të përdorur. Firma konsulente arrin në përfundimin se nuk ka asnjë shpresë për gjeneratën aktuale të makinave elektrike në tregun e automobilave të përdorura.

Ndërkaq, në SHBA vazhdon të rritet kërkesa për automjete elektrike edhe si rezultat i subvencioneve nga qeveria. Por një mungesë e mundshme e burimeve të mineralit litium, i cili përdoret për prodhimin e baterive, mund ta vonojë tranzicionin nga automjetet me naftë tek makinat elektrike. Materiali në vazhdim, i përgatitur nga kanali PBS, na çon në Kaliforni, pranë liqenit “Salton Sea”, ku depozitat e mineralit litium, të zbuluara kohët e fundit, mund të ndihmojnë në plotësimin e nevojave energjetike të vendit dhe gjithashtu të mbështesin një rajon të rrënuar ekonomikisht.