MENU
klinika

Merr lejen për pacientin e dytë

Revolucioni teknologjik, Elon Musk vijon testimet me çipin për trurin

24.05.2024 - 09:10

Rregullatori shëndetësor i SHBA-së i ka dhënë leje kompanisë Neuralink të Elon Musk për të implantuar një çip truri në një pacient të dytë, pavarësisht disa problemeve fillestare me subjektin e parë të testit, raportoi Wall Street Journal.

Kompania e çipit të trurit mori miratimin nga Administrata e Ushqimit dhe Barnave (FDA) për të kryer një provë me një pacient të dytë duke përdorur një procedurë të modifikuar pasi kompania propozoi të rregullonte një problem që ndodhi me subjektin e saj të parë të testit.

Çipi, i cili quhet Telepathy, u implantua me sukses për herë të parë shkurtin e kaluar. Kjo i lejoi 30-vjeçarit tetraplegjik Noland Arbaugh të kontrollonte një mi kompjuterik duke përdorur mendimet e tij pa efekte anësore, sipas kompanisë neuroteknologjike.

Kirurgjia përfshinte një robot të projektuar posaçërisht që vendosi çipin kompjuterik – i cili është përafërsisht sa një monedhë me fije shumë të holla fleksibël – në rajonin e trurit që kontrollon qëllimin për të lëvizur, shpjegoi Neuralink. Çipi u përdor më pas për të regjistruar dhe transmetuar sinjalet e trurit me valë në një aplikacion që dekodon qëllimin e lëvizjes.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Nga lufta te marrëdhëniet me SHBA

9 pikat që duhen mbajtur mend nga intervista e Putin

Kur do të vijë dhe çfarë mund të ketë?

GPT-5 spekulohet të jetë më inteligjent se njerëzit