Edhe pse hudhra është shumë e dobishme dhe ofron shumë në fusha të ndryshme të shëndetit të njeriut, ka edhe disa efekte anësore nga konsumimi i tepërt i saj.
Dëmtimi i mëlçisë
Shumë hudhër mund të dëmtojë mëlçinë, duke shkaktuar toksicitet të mëlçisë.
Erë e keqe
Në sasi të mëdha mund të çojë jo vetëm në erën e keqe të gojës, por edhe në erën e trupit. Arsyeja kryesore është përbërja e squfurit e pranishme në hudhër, e cila ndonëse në sasi të vogla luan një rol të rëndësishëm në ruajtjen e shëndetit oral, përkundrazi, në tepricë, ka efekte të kundërta.
Nauze, të vjella, diarre dhe urth
Sipas hulumtimeve, konsumimi i hudhrës së freskët, ekstraktit të hudhrës ose vajit të hudhrës me stomakun bosh mund të shkaktojë nauze, të vjella, diarre, urth dhe madje edhe refluks gastroezofageal.
Përkeqësimi i gjakderdhjes
Hudhra është një hollues natyral i gjakut, duke parandaluar formimin e mpiksjes dhe për rrjedhojë ndihmon në ruajtjen e shëndetit të sistemit tonë kardiovaskular. Ky avantazh mund të kthehet në një disavantazh për njerëzit që tashmë marrin ilaçe antikoagulante, pasi efekti i kombinuar i ilaçeve dhe hudhrës mund të përkeqësojë gjakderdhjen. Është gjithashtu e rëndësishme të theksohet se është mirë që të ndaloni konsumimin e hudhrës të paktën dy javë përpara një operacioni të planifikuar, pasi mund të zgjasë gjakderdhjen dhe të ndërhyjë në nivelet e presionit të gjakut.
Mund të shkaktojë hipotension ose presion të ulët të gjakut
Konsumimi i rregullt i hudhrës është gjetur të jetë shumë i dobishëm në mbajtjen nën kontroll të presionit të gjakut, duke reduktuar kështu rrezikun e hipertensionit ose presionit të lartë të gjakut. enëve të gjakut dhe siguron qarkullimin e duhur të gjakut. Ky avantazh i hudhrës mund të kthehet në një disavantazh kur konsumohet me tepricë, pasi mund të ulë presionin e gjakut në një nivel të rrezikshëm të ulët, duke krijuar hipotension ose presion të ulët të gjakut me simptoma shoqëruese si lodhje, marramendje, të përziera, shikim të turbullt etj.
Djersitje
Në sasi të mëdha, mund të shkaktojë djersitje të tepërt. Edhe pse nuk ka asgjë të keqe me djersitjen pasi është mekanizmi i trupit për të hequr qafe toksinat dhe ujin e tepërt, duke rregulluar kështu temperaturën e tij, djersa e tepërt nuk është e këndshme për askënd dhe ajo që e bën më keq është se përbërësit e squfurit të pranishëm në hudhër mund të shkaktojnë keq erë.
Irritime të lëkurës
Aplikimi lokal i hudhrës është gjetur të jetë shumë i dobishëm për lëkurën pasi ndihmon në mbajtjen e saj të butë, me shkëlqim dhe e mbron atë nga dëmtimet oksidative të shkaktuara nga radikalet e lira, duke reduktuar shenjat e parakohshme të plakjes. Megjithatë, duhet theksuar se kontakti i zgjatur i hudhrës me lëkurën mund të shkaktojë acarim, skuqje, ekzemë etj, kryesisht për shkak të allinazës, një enzimë që ajo përmban.
Ndryshimet në vizion
Është zbuluar se konsumimi i tepërt i hudhrës mund të çojë në një gjendje të quajtur blefarit, e cila është gjakderdhja në dhomën e përparme të syrit, pra në hapësirën midis kornesë dhe irisit. Marrja e dozave të mëdha të hudhrës vepron si një antikoagulant dhe në disa raste shkakton ose përkeqëson tumorin.
Dhimbje koke
Hudhra, veçanërisht kur hahet e papërpunuar, mund të shkaktojë migrenë. Edhe pse nuk shkakton drejtpërdrejt dhimbje koke, ai aktivizon procesin përgjegjës për të. Edhe pse arsyeja e saktë është e paqartë, disa ekspertë besojnë se mund të jetë i përfshirë me nervin trigeminal i cili nervozon të gjithë fytyrën tonë. Ndjesia e prekjes në fytyrë, si dhe çdo dhimbje, transmetohet përmes këtij nervi të rëndësishëm dhe marrja e hudhrës mund ta stimulojë atë të çlirojë neuropeptide në membranën që mbulon trurin, duke shkaktuar kështu një dhimbje koke.
Infeksion vaginal
Në rast të një infeksioni vaginal, është mirë të shmangni konsumimin e hudhrës, pasi mund të përkeqësojë infeksionin duke irrituar indet e ndjeshme të vaginës.