MENU
klinika

Ja në cilat ushqime i gjeni

Vitaminat më efektive për forcimin e sistemit imunitar

11.11.2024 - 12:24

Më poshtë gjeni se cilat janë vitaminat që forcojnë sistemin imunitar dhe ushqimet në të cilat mund t’i gjeni.

1. Vitamina C

Ju ndoshta jeni tashmë të vetëdijshëm se vitamina C është një nga vitaminat më të dobishme për sistemin tuaj imunitar. Ai vepron si një antioksidant, që do të thotë se ka aftësinë për të mbrojtur trupin tuaj nga toksinat që mund të shkaktojnë inflamacion.

Marrja e rregullt e vitaminës C është e rëndësishme për ruajtjen e shëndetit të mirë, pasi trupi juaj nuk mund ta prodhojë atë vetë. Për më tepër, nuk mund ta ruajë atë për përdorim në të ardhmen.

Lajmi i mirë është se gjendet në ushqime të shumta dhe të ndryshme, duke përfshirë specat e kuq dhe jeshil, kivi, luleshtrydhet, brokolin e papërpunuar, portokallin dhe lëngun e portokallit.

2. Vitamina B6

Vitamina B6 luan një rol kyç në mbështetjen e proceseve biokimike të sistemit imunitar. Një nga rolet kryesore të tij është prodhimi i qelizave të bardha të gjakut dhe qelizave T, të cilat janë përgjegjëse për të luftuar pushtuesit si viruset dhe bakteret.

Ushqimet e pasura me vitaminë B6 përfshijnë qiqrat, salmonin, tonin, gjoksin e pulës, patatet, tërshërën, gjizën dhe bananet.

3. Vitamina E

Vitamina E është një antioksidant i fuqishëm që forcon aftësinë e trupit për të luftuar infeksionet. Sipas ekspertëve, është një nga lëndët ushqyese më efektive për funksionimin e duhur të sistemit imunitar. Kjo është për shkak se vitamina E ndihmon në mirëmbajtjen optimale të qelizave T, duke i lejuar ato të funksionojnë sa më mirë.

Ushqimet që mund të zgjidhni për të rritur marrjen tuaj përfshijnë farat si farat e lulediellit, arrat si bajamet dhe kikirikët, si dhe perime si spinaqi dhe brokoli, fruta të tilla si kivi dhe perime si domatet.

4. Zinku

Zinku ka veti anti-inflamatore dhe antioksidante. Ai luan një rol vendimtar në funksionimin e duhur të të gjitha qelizave të sistemit imunitar.

gocat e detit janë ushqimi me përmbajtjen më të lartë të zinkut. Opsione të tjera që duhen marrë në konsideratë për të rritur marrjen e zinkut përfshijnë gjoksin e gjelit të detit, viçin pa dhjamë, thjerrëzat, farat e kungullit, karkalecat, kosin dhe qumështin.

5. Seleni

Seleni është një mikroelement i rëndësishëm që kontribuon në rregullimin e funksioneve të sistemit imunitar, ndërkohë që ofron mbrojtje për qelizat e tij nga stresi oksidativ.

Disa ushqime të pasura me selen që mund të shtoni në dietën tuaj përfshijnë tonin, mishin pa dhjamë, gjizën, orizin kaf, vezët dhe tërshërën.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Duhet t'i konsumoni patjetër!

10 ushqimet më të shëndetshme


Nga vetitë e shumta për shëndetin, te mënyra e kultivimit

Ndryshimet mes çajit të zi dhe jeshil

Sezoni i qumështit të bletës

Shëruesi magjik i shumë sëmundjeve